• Štýle

aktualizované

Malý priestor

Maxi kúzla v mini byte alebo žiadny byt nie je malý. Doba praje malým bytom – hypotéky sú nedostupnejšie, ceny energií šplhajú hore a lacnejšie už asi nebudú. Kto chce bývať vo vlastnom, musí sa uskromniť. To ale nemusí byť na škodu, pretože neexistuje malých bytov, sú len nevhodne zariadené. Prezradíme vám, ako dospieť na malý priestor.

 Obývacia stena Seul Dub sonoma Obývacia stena sonoma
Obývacia stena Seul Dub sonoma 
Keď sa zamyslíte, môže byť malý byt výhrou, pretože vám zmení životný štýl. Namiesto návštev kníhkupectva, začnete navštevovať knižnicu a nebudete doma zbytočne hromadiť desiatky titulov, ku ktorým sa už aj tak nikdy nevrátite. Menší priestor v skrini zamedzí nájazdom na zľavnené akcie nadnárodných odevných reťazcov a vy sa namiesto toho sústredíte na kvalitné nadčasové modely designérov, ktoré sa nerozpadnú po troch vypraných a roky nevyjdu z módy. Ušetríte nielen váš rozpočet, ale tiež podporíte trvalo udržateľný rozvoj, prírodné a ľudské zdroje. Ako to bolo v minulosti? Vyrábali sa a kupovali veci, ktoré vydržali po generácie. Nekvalitné výrobky nemali miesto a tam by sme sa mali vrátiť.
Malé byty majú aj svoje nevýhody. Najväčšou je asi dobré plánovanie pri zariaďovaní, aby ste sa tam vošli, bez toho aby ste sa cítili stiesnene. Tiež sa budete musieť zmieriť s tým, že občas budete zakopávať o svojich spolubývajúcich – nech už je to milovaný partner či deti. Ale na to sa dá zvyknúť a vo finálnom výsledku to prinesie pozitíva – podporí to súdržnosť rodiny a čas strávený spolu.

Svetlé farby sú základ

To je stará známa pravda a tu neoklamete. Nemusíte sa ale ochudobňovať o farby a zostať len u bielej, pretože máte na výber z pomerne širokej palety rôznych pastelových tónov. Do výraznejších farieb potom môžete zladiť dômyselné doplnky, ale pozor, nech ich potom doma nemáte zase zbytočne veľa. Dojem čistoty priestoru by sa tým narušil. Svetlé odtiene zvoľte aj na podlahy a nezabudnite, že je omnoho výhodnejšie si kúpiť všetky podlahy v obytných miestnostiach v rovnakom farebnom tóne a celkom isto aj materiálu – jednoliata podlaha totiž rovnako dobre funguje ako optický zväčšovať malého priestoru.

Úložné priestory chytro

Bývať v malom byte rozhodne neznamená mať oblečenie v textilnej skrini na zips a spať na karimatke. Vhodný nábytok, ktorý vám zaistí dostatok úložného priestoru a zároveň nebude zbytočne prekážať na podlahe, je ale potreba vyberať starostlivo a s rozmyslením. Určite si kúpte vstavanú skriňu, ktorá priestorom maximálne šetrí a zároveň ho dokáže najefektívnejšie využiť od podlahy až k stropu, alebo sa zamyslite, či neobetovať kúsok priestoru na vybudovanie šatne, ktorá neroztriešti priestor ako viac skríň.
Drobné predmety a knihy môžu nájsť svoje miesto na poličkách, ktoré môžete prirobiť kamkoľvek na stenu, a to napríklad aj pod strop (rozhodne sa ale v malých priestoroch vyvarujte policových skriní, ktoré vám zaberú príliš miesta na podlahe). Na knihu či spomienkové predmety budú stačiť police s hĺbkou 20 centimetrov. A to sa počíta!
Ako odkladacie miesto je možné dobre využiť aj posteľ či gauč s úložným priestorom, najrôznejšie rozkladacie stoly a stolíky, ktoré okrem toho, že vykúzlia zaujímavé úložné miesto, idú napríklad ešte pomocou jednoduchého grifu zmenšiť. Pre sezónne veci poslúži napríklad aj priestor pod pódiom, na ktorom stojí vaša posteľ či pohovka. Ďalším trikom sú úložné priestory v strope.


Malý spotrebič neznamená malý výkon

V dnešnej širokej ponuke nie je problém nájsť ani také spotrebiče, ktorým úsporná veľkosť neuberie na výkone. Miesto štvormiestnej varnej dosky postačí dvojmiestná. Trúbu nahradí remoska alebo multifunkčný hrniec, ktorý vie nielen variť, ale tiež piecť. A viete, že existujú varné kanvice, v ktorých si pripravíte denne svoju dávku jogurtu? Nemusíte si kupovať nejaký jogurtovač, alebo podobne! Ani v malom byte sa najskôr neobídete bez vysávače, ale hľadať miesto pre klasický s dlhou hadicou a trubicou by bolo peklo. Výhodné sú preto napríklad tyčové akumulátorové vysávače, ktoré snadno umiestníte na stenu.

Nezabudnite na svetlo

Ďalším nezbytným prvkom miniatúrneho interiéru je vhodné osvetlenie. Zabudnite na stojace lampy umiestnené na podlahách alebo stolíkoch, tento priestor môžete využiť efektívnejšie alebo ho jednoducho nechať prázdny. Zamerajte sa skôr na výber nástenných lámp s rôznou intenzitou a bodové svietidlá s dosahom, ktoré bude vhodne doplňovať svetlo z centrálneho svietidla. Pohrajte si tiež s umiestnením zrkadiel. Čím ich budete mať doma viac, tým priestornejšie bude váš interiér pôsobiť. Nechajte si napríklad vyrobiť zrkadlové dvere od vstavanej skrine. Nebojte sa veľkého zrkadla cez celú stenu, prekvapí vás nový rozmer izby.

Malé veľké triky

Pokiaľ chcete originálnym a praktickým spôsobom ušetriť na priestore aj okolo dverí a okien, určite si kúpte posuvné dvere, ktoré sa otvárajú priamo do steny a nenarušia tak priestor ničomu, čo máte umiestnené okolo nich. Zaujímavou variantou oproti klasickým záclonám či závesom môže byť v malom interiéri tiež tzv. plissé – látková roleta, ktorá okrem toho, že veľmi účinne tieni, pri zvolení vhodnej látky tiež zamedzuje tepelným stratám.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články