• Obývacia izba
  • Trendy

aktualizované

Minimalizmus a dekorácie – aké vybrať do interiéru?

Minimalistický štýl sa teší neutíchajúcej obľube. Je to spôsobené najmä tým, že takéto usporiadania pôsobia dojmom väčšej priestrannosti, vizuálnej súdržnosti a sú mimoriadne funkčné. Minimalizmus tiež veľmi často spájame aj s inými modernými štýlmi, ako napr.: škandinávskym, boho či moderným štýlom. Objavuje sa však aj istá dilema – ako je to s dekoratívnosťou takýchto interiérov? Prezradíme Vám, ako si vybrať dekorácie do interiéru zariadeného v súlade s minimalistickým štýlom.

Minimalistický štýl – charakteristika

Minimalistický štýl je predovšetkým túžbou zdôrazniť priestrannosť miestností a dosiahnuť efekt vizuálnej harmónie. Minimalizmus v tomto prípade znamená jednak obmedzenie množstva nábytku na nevyhnutné minimum, ako aj špecifickú výzdobu. Minimalizmus v interiéroch je nielen estetický, ale pozitívne ovplyvňuje aj relaxáciu a kreativitu. Odborníci uvádzajú, že usporiadania, v ktorých nestoja nadbytočné predmety, podporujú koncentráciu a upokojujú unavené zmysly. Minimalistický interiér môže byť útulný a elegantný zároveň. To všetko vďaka zavedeniu pokojnej farebnej kompozícii a použitiu vysokokvalitných materiálov. Tomuto charakteru by mali zodpovedať aj dekorácie a doplnky. Zabudnime na drobnosti, figúrky či veľmi vzorované drobnosti. Tu kladieme dôraz na funkčnosť. Obmedzenie počtu predmetov sa navyše premietne na ich lepšiu kvalitu.

dekoracje

Minimalistické farebné kompozície

Minimalistický štýl je zvyčajne vedený v tlmených, neutrálnych farbách. Biela a jej lámané odtiene, matná čierna, sivá, béžová a hnedá sa bude prezentovať úplne perfektne. Tohtoročnému trendu budú dominovať zemité tóny, ktoré sú v súlade s trendom zavádzania prírodných riešení do interiéru. Drevené hodiny, zelené črepníkové rastliny alebo masívny prírodný nábytok s geometrickými tvarmi budú tou najlepšou formou dekoratívnosti. Dominujú studené odtiene, ktoré navyše opticky zväčšia priestor. Útulnosť dodajú povrchové úpravy z prírodného dreva alebo kameňa. Ak chcete prelomiť trochu minimalizmu modernou nôtou, môžete pridať jednu doplnkovú farbu, ktorá naruší neutrálny základ usporiadania – môže to byť módna horčicová, fľaškovo zelená, tmavomodrá alebo žltá.

dekoracje

Minimalistický štýl a dekorácie

Aj keď v minimalistickom štýle znamená menej viac, je len ťažké predstaviť si atraktívne usporiadanie bez dekorácií a rôznych ozdôb. V tejto interiérovej konvencii však pristupujeme k dekoratívnosti miestností trochu inak. Nie je v nej miesto na ozdobné figúrky, drobnosti či expozíciu početných rodinných suvenírov. Čo teda bude hrať dekoratívnu úlohu v minimalisticky zariadenom interiéri? V prvom rade sa oplatí zamerať na zelené rastliny, ale aj na umelecké diela. Dobre sa osvedčia aj čiernobiele fotografie v jednoduchých rámoch alebo antirámoch. Oplatí sa použiť aj svietidlá, ktoré dokážu priestor zatraktívniť svojimi zaujímavými formami.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články