• News&Inspirations

aktualizované

Moderná kuchyňa

V krásnej priestornej kuchyni je radosť variť. To ale neznamená, že v tej malej to nie je možné. Keď si ju šikovne usporiadate, pôjde Vám varenie samo od ruky. Kuchyňa by mala byť Vašou usporiadanou miestnosťou v ktorej bude prevládať najmä usporiadanosť a poriadok. Zariaďovanie malého bytu človeka síce núti, aby premýšľal o využití každého centimetra, ale na druhú stranu by ste ani v tomto prípade nemali robiť žiadne zbytočné kompromisy. A o kuchyni to platí dvojnásobne. Snažte sa všetko čo najefektívnejšie usporiadať tak, aby ste mali všetko pri ruke a aby Vám nič neprekážalo v pohybe po miestnosti.
Kuchyňa Bazylia
Kuchyňa Bazylia 

Zachovajte tri základné zóny

Už je asi všeobecne známy fakt, že ak má byť kuchyňa účelná a funkčná, je potrebné ju pomyselne rozdeliť na niekoľko častí. V jednej by mali byť pohromade zásoby, tzn. ľadnička a potravinová skriňa alebo špájz. Druhá slúži k umývaniu a príprave jedál, takže by sa tam mali vojsť pracovná plocha, drez a prípadne myčka. Do tretej zóny umiestnite varnú dosku, trúbu, mikrovlnku, odsávač pár, prípadne kávovar a ďalšie spotrebiče. Tieto plochy tvoria tzv. pracovný trojuholník, v ktorom by Vám malo stačiť pár krokov k premiestňovaní z jednej zóny do druhej alebo len pootočenie. A keď sa Vám podarí tento praktický trojuholník vytvoriť v malej kuchyni, budete mať zaručene všetko potrebné po ruke a pri varení sa aj vďaka obmedzenému priestoru aspoň veľmi nenabeháte.

Tajomstvom úspechu sú šikovné úložné priestory a multifunkčné spotrebiče

Zmierte sa s tým, že nebudete mať v kuchyni žiadne zbytočnosti. Jednoznačne sa zamerajte na funkčnosť a pohodlie. Predmety, ktoré často používate, dajte na jednoducho dostupné miesta, napríklad do prvého poschodia horných skriniek linky alebo do priestoru pod pracovnú dosku. Zamyslite sa nad tým, čo sa dá povesiť na stenu, ideálne pod horné skrinky alebo čo si môžete dať priamo na otvorené poličky v linke. Osvedčeným tipom sú nielen rôzne škrabky, nože, varešky a zberačky zavesené na madýlku pod linkou, ale aj panvica alebo rajnice zavesené od stropu. Vyššie poschodia horných skriniek a zásuvky u podlahy využijete k uskladneniu vecí, ktoré používate len občas, ako sú napríklad veľkonočné a vianočné formy. Čas od času nádobí preberte a to, ktoré nepoužívate, bez váhania vyhoďte. Napriek tomu sú designové kuchynské spotrebiče skvelou ozdobou pracovných dosiek, kúpte si iba tie, ktoré zvládajú niekoľko činností naraz. Možno nebudú tak reprezentatívne, ako by ste si priali, ale za to Vám ušetria veľa miesta.

Aj malá úspora sa počíta

Pri zariaďovaní malej kuchyne, hraje úlohu naozaj každý detail. Vyplatí sa skutočne šetriť centimeter k centimetru. Pomôžu Vám v tom napríklad posuvné dvierka u kuchynskej linky alebo výsuvné police. Budú sa Vám tiež hodiť rôzne závesné systémy na pokrievky a ďalšie drobnosti, ktoré sa dajú upevniť zvnútra na dvierka alebo na bok linky. Časť linky pod pracovnú dosku môžete nahradiť plne výsuvnými veľkými šuplíkmi, do ktorých sa Vám budú veci pohodlnejšie skladať. K zväčšení pracovnej plochy poslúži praktický kryt na varnú dosku a drez.
Nerezové pracovné dosky sú tvorené zhruba milimeter silným nerezovým plechom, ktorý je podlepený drevotrieskou chránenou zdravotne nezávadným vode-odolným náterom alebo nerezovými výstužami. Nerez je priamo predurčená nielen do súkromných kuchýň, ale aj do profesionálnych gastro prevozov, pretože znesie veľkú pracovnú záťaž, vysoké teploty a vodu. Tieto materiály majú hladký neporezný povrch, na ktorom sa baktérie a iné mikroorganizmy neľahko zachycujú a len ťažko prežívajú. Jej výhodou je aj to, že je možné nerezovú dosku zhotoviť v rôznych atypických úpravách (otvory rôznych tvarov, úkosy, výrezy a podobne). Je možné do nej vyvariť drez či do nej zabudovať drevené či plastové krajacie dosky. Tiež varnú dosku je možné zabudovať priamo do roviny s pracovnou doskou. Jej nevýhodou je potom cena, ktorá sa vyšplhá aj na 2 500 za meter pri šírke 60 centimetrov.
Kuchyňa Luna
Kuchyňa Luna 

Nerez a drevo: ideálna kombinácia

Nerezové prvky sú bežnou súčasťou moderných interiérov, bežne ich môžeme vidieť na vodovodných batériách, v kuchyni sa uplatňujú nerezové drezy, sporáky či digestore. U väčších plôch, ako sú pracovné dosky, avšak nerez tak často nestretneme, viacmenej v moderných interiéroch na nich môžeme naraziť. Majú kompaktný design, pôsobia hladko a čisto, aj keď  chladne. V spojení s drevenými materiálmi strácajú svoju ostražitosť, viacmenej v minimalistickom či industriálnym interiéru sa zvyčajne kombinujú s bielym leskom či sklom. Záleží iba na vkuse majiteľa.

Plnohodnotná náhrada kuchynskej linky

Okrem klasického využitia ako pracovnej dosky u linky, ich často nachádzame na prídavných pracovných stoloch, ktoré rozšíria pracovnú plochu malej kuchyni. Menší stoly môžu byť zaobstarané kolieskami pre jednoduchú manipuláciu podľa potreby. Pri ich výbere narazíte na veľké množstvo designu. Výhodou nerezových kuchynských stolov je pridaný úložný priestor pod pracovnú dosku. Všetky potrebné suroviny máte vždy na očiach a po ruke. Výborne sa preto hodia do minimalistických priestorov. V prípade väčšej kuchyni môžete kúpiť dva stoly.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články