• Štýle

aktualizované

Moderna v kuchyni

Mohutný hlavný prúd mieri do budúcnosti a vsádza predovšetkým na vytvorenie flexibilného priestoru, v ktorom sa dobre varí a je možné ho rýchle prispôsobiť a upraviť. K tomu sa vymyslia drobnosti, ktoré zvýšia komfort a uľahčia prácu a k dokonalému vzhľadu a funkcii sa vylaďujú tiež všetky tie kohútiky, hadičky, hubice a ovládače. No, a tomu všetkému dokopy sa hovorí mestská kuchyňa.

 Kuchyňa Bianka Biely lesk - Komplet L 260x270 - Komplet nábytku kuchennych
Kuchyňa Bianka Biely lesk 
Tiež u vás platí, že kuchyňa je srdcom domova? Ale teraz sa priznajte: Skutočne sa v nej tak cítite? Poradíme vám pár trikov, ako to urobiť, aby ste mali kuchyňu podľa svojich predstáv. Nedá sa nič robiť, budete musieť zapremýšľať o drobných zmenách, vďaka ktorým sa kuchyňa viac priblíži vášmu osobnému štýlu. Viete, ktorý je ten váš? Ste skôr pre klasiku, retro, hravosť alebo sa vám páči všetko, čo je moderné? Stačí si kúpiť ten správny riad, obrus alebo prestieranie, pár doplnkov a dekorácie a budete v tu ránu mať kuchyňu presne podľa svojho gusta.

Príjemnou istotou je klasika

V žiadnom prípade to neznamená, že kuchyňa v klasickom štýle je nudná. Tento typ je veľmi nadčasový a skvelú inšpiráciu nájdete napríklad v tzv. anglických kuchyniach. Ak sa nechcete hneď púšťať rozsiahlejších zmien a kúpiť si novú kuchynskú linku, zamerajte sa napríklad na riad, ktoré bude pripomínať fotky zo starej anglickej kuchárky, nech sú to už misky na puding alebo formy na koláč s okrajom. Veď tento štýlový riad dodá potrebný šmrnc a typickým pokrmom. Skvelé riešenie pre tých z vás, ktorí si radi zaspomínate v nostalgii a radi si pripomínate dobroty, ktoré vedia v kuchyni vykúzliť vaše babička. Vsaďte na subtílny riad s klasickými vzormi, ako sú kvety alebo kocky, a všeobecne na kombinácie tradičných farieb s bielou. Výbornú retro atmosféru vám pomôžu vytvoriť tiež rôzne štýlové elektrické spotrebiče, ako sú kávovary, hriankovače, ľadničky a podobne.

Je pre vás hravá kuchyňa tá pravá?

Potrpíte si na rýdzo ženskú paletu pastelových farieb a čiernobiele kombinácie spolu s hravými motívmi srdiečok a koketne mrkajúcich mačiek, ktoré evokujú byt mladej chic Parížanky? Pokiaľ máte zmysel pre humor a radi ukazujete svoju ženskosť, kúpte si riad a doplnky, ktoré to jednoducho povedia za vás.

Stále populárna moderna

Svieži minimalizmus, lesklé a matné povrchy v kombinácií s nerezom sú stále v kurzu. Tajomstvom dokonalej modernej kuchyne sú ale hlavne zaujímavé detaily, vďaka ktorým sa vaši hostia neprestanú pýtať otázku odkiaľ to máš? Úplne odlišný štýl bude mať asi kuchyňa, ktorej bude vládnuť muž. V nej budú zrejme dominovať predovšetkým funkčnosť, jednoduchosť a čisté línie. Zemitá farebná škála a použité materiály, ako sú živica alebo čierny melamín, evokujú silu, racionalitu a mužnosť. Pri varení páni naviac ocenia aj nenáročnú údržbu a skladnosť jednotlivých kusov riadu.

Praktickosť nadovšetko

Kuchyňa by mala byť nielen krásna pre kritické oko návštevníkov, ale hlavne praktická. Pohybovať sa v prostredí, ktoré sa vám páči, a ničím vám nevadí, je jedno z hlavných kritérií pri rekonštrukcii. Dokonalá kuchyňa sa neobíde bez posuvných systémov a racionálneho rozvrhnutia priestoru. Úložné priestory by mali byť umiestňované veľmi chytro. Zaujímavou variantou, ktorá mnohých prekvapí, je okamžite uprataná kuchyňa vďaka veľko posuvnej ploche, ktorá je schopná fungovať ako pevné rolety. Ovláda sa elektronicky alebo pomocou dverí, ktoré sa zasúvajú medzi jednotlivé kuchynské moduly. Máte práve dovarené, návšteva je už za dverami, ale vaša kuchyňa vyzerá ako po výbuchu? Nie je problém. Zavrite je skrátka do skrine.

Pastelové farby vedú

Biela je na ústupe. Namiesto nej sa vracajú farby. Rozhodne sa teda nemusíte obávať zvoliť farbu, ktorá je vášmu srdcu najbližšia. Kto má romantickú dušu a miluje provensálsky štýl, môže siahnuť po oceánovej modrej alebo šalvejovej farbe. Obe idú ruka v ruke s tmavšími tónmi. A čo viac? Obe upokojujú. Takže vaša kuchyňa pre vás môže byť zónou pokoja a mieru.

Výrazná kuchyňa dokáže prekvapiť

Pokiaľ ale máte v obľube výraznejšie farby, tak môžete ostať pokojný. V kurzu je napríklad sýto fialová, tmavo modrá alebo ďalšie farby, ktoré by v kuchyni nikto nečakal. So sklom a drevom, ktoré sú trendy, sa dajú výrazné farby veľmi dobre kombinovať. Fantázií sa skrátka medze nekladú. V súčasnej dobe výrobcovia HPL fólií ponúkajú nepreberné množstvo rôznych farieb a dekorov, takže sa nielen na pracovných doskách, kde sa HPL používa najviac, môžeme stretnúť s rozmanitými vzormi, nápismi, logami, farbami a na dvierkach alebo na odkapových stenách. V súčasnej dobe dokážeme skombinovať trvanlivosť a osobitý, prepychový vzhľad kuchyne vďaka moderným materiálom.

Čierna je dobrá

Nič ale nepokazíte ani starou dobrou čiernou. Aj keď by sa táto farba mohla niekomu zdať trochu pohrebná, patrí medzi stálice kuchynského designu. V kontrastu so svetlými farbami a v správnej kombinácií s rôznymi materiálmi dokáže čierna vytvoriť dojem úplného luxusu. Jeden z najobľúbenejších je industriálny štýl, ktorý je čistý a praktický. Dominujú v ňom kovové prvky a prírodné materiály. Mramor a drevo k sebe krásne ladia. Je úplne jedno, či bývate v paneláku, v byte po babičke v centre mesta alebo v novostavbe, ktorá má to najlepšie za sebou. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články