• Štýle

aktualizované

Moderné interiéry využívajú aj silu prírody

Moderné interiéry využívajú silu prírody. Neustále meniace sa interiérové trendy zakotvili tam, odkiaľ aj prišli – v prírode a prirodzenosti. Prírodné materiály a rastliny vytvárajú príjemné a zdravé prostredie bez zbytočných chemických výparov predtým tak rozšírených umelotín. Prepojovanie kuchyne a obývacej izby sa rozširuje o herňu, pracovňu či fitness a vracia bývanie do jaskýň, kde mnohočlenná rodina žila v jednej miestnosti.

Obývacia stena moderná Combo 36 Biely/MDF Biely lesk moderná Obývacia stena
Obývacia stena moderná Combo 36 Biely/MDF Biely lesk 

Otvorené priestory zbližujú

V rade domácností sa činnosti ako je práca, štúdium, výuka detí alebo rôzne športové aktivity presunuli do domovov a asi tam v istom meriatku aj ďalej zostanú. Multifunkčné priestory sa tak stávajú jedným z najdôležitejších trendov, ktorý sa v tomto roku objavil. Otvorené priestory v bytoch aj domoch už sa nejakú dobu uplatňujú, najmä prepojenia kuchyne a jedálne. Trendom sú kuchynské ostrovčeky, ktoré slúžia nielen ako pracovná plocha pri varení, ale tiež ako miesto prestolovanie alebo pre prácu počas dňa. Také využitie sa hodí najmä do menších priestorov, pretože tu potom odpadá potreba ďalšej miestnosti.

Ďalšou variantou prepojenia miestnosti sú miesta pre deti mimo detskej izby. Takéto riešenie sa ponúka najmä v prípade, kedy potrebujete dohliadať na deti, keď varíte alebo pri práci. Poslúžiť k tomu môže napríklad roh obývacej miestnosti alebo napríklad priestor pod schody.

A v neposlednom rade je to tiež potreba cvičenia doma, ktoré je stále populárnejšie.Tu sa doporučuje zvoliť minimalistické cvičebné pomôcky, ktoré sú skladné a je možné ich tak používať kdekoľvek v interiéru, kde je k cvičeniu aj dostatok priestoru.

Biofilný design = prírodný

Začleňovanie prírodných prvkov do interiéru pozorujeme už niekoľko rokov a jeho obľuba stále stúpa. Začleňuje prírodné prvky, predovšetkým potom materiály, svetlo, ale tiež vegetáciu do moderného prostredia. Prírodné prvky, ktoré sazrkadlia nielen na použitých materiáloch, množstve rastlín, ale tiež dostatku denného svetla v interiéri,má priamy dopad na naše celkové zdravie. Rôzne výskumy tiež ukazujú, že začlenenie priamych alebo nepriamych prírodných prvkov do interiéru má vplyv na znižovanie stresu a vyrovnávanie hladiny krvného tlaku a srdcovej frekvencie.Tento typ designu naviac zvyšuje produktivitu, kreativitu a mieru spokojnosti.

Tie najpríjemnejšie farby

Každý rok sa stanovujú farebné odtiene, ktoré ovplyvňujú nadchádzújucich dvanásť mesiacov. Pre tento rok boli zvolené klasická modrá a mätovo šedá. Obe dve symbolizujú harmóniu, bezpečnosť a stabilitu, najmä v porovnaní s niektorými odvážnými farbami v predchádzajúcich rokoch. Okrem nich sú v obľube aj ďalšie farebné vzorce, ktoré zahrňujú tóny zeme, ktoré súvisia s tohtoročným trendom, ktorý ide naproti prírode. Medzi také farby patrí predovšetkým olivovozelená, okrovo žltá alebo pálená oranžová.

Oblé tvary ako v lese

Nikde v prírode nestretnete pravouhlé tvary, takže aj tento trend je návratom v čase. Do interiéru sa vracia nábytok inšpirovaný 60. a 70. rokmi, ktorý napriek tomu, že je cestou späť, má nový moderný náboj.Krásu formy zvýrazňujú zakrivené čiary a krivky predovšetkým čalúneného nábytku, ako sú pohovky, lenošky a lavičky, ktoré sú navrhnuté s vlnovkou a asymetriou. Zakrivené línie vítajú k posedeniu a konverzácií a prepojujú tak rodinu. Design napodobujúci vlnky, kruhy, krivky tiež zároveň vnáša do nášho každodenného života jemnosť a pokojnú energiu, ktorá dáva zmysel a po ktorej túžime.

Zrkadlo s nezvyčajným tvarom

O oblých tvaroch v interiéroch a o tom, ako sú práve teraz módne, už vieme. Okrem nábytku sa oblé tvary ale presadzujú tiež inde v interiéri. Pozornosť si zaslúží predovšetkým zrkadlo, ktoré sa postupne stávajú stále zaujímavejšími vo svojej guľatej verzii.

Guľaté zrkadlá sú trendom v rôznych veľkostiach, ktoré plnia nielen estetickú, ale aj funkčnú vlastnosť. Rovnako tak sa líši spôsob ich prichytenia, kedy sa ponúka okrem klasického privŕtania do steny alebo nalepenia, tiež ich zavesenie pomocou pásikov alebo šnúry, ktoré vnáša do interiéru ďalší zaujímavý prvok.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články