• News&Inspirations

aktualizované

Moderné obývacie steny

Obývacie steny boli do nedávna spojené so štýlom charakteristickým pre interiéry retro a PRL. Masívne police a uzatvárané skrinky často zaberali celú plochu steny a umožňovali umiestnenie veľkého množstva vecí a domáceho zariadenia, ale pri tom opticky zmenšovali miestnosť. Teraz sa objavujú v obývacích miestnostiach a okúzľujú modernou líniou, minimalistickým designom a funkčnou konštrukciou.
Pripravili sme pre Vás prehľad najzaujímavejších ponúk módnych obývacích stien v ultra modernom štýle, to je hi-tech.
Rozhodne móda na tento charakteristický nábytok prežíva práve svoju veľkú renesanciu. Nie je divu, pretože obývacia miestnosť vybavená modernou obývacou stenou sa stane nielen funkčnou, ale zároveň výnimočne efektnou.
Hlavné vlastnosti štýlu high-tech
Esenciou interiéru v štýlu high-tech je minimalizmus, ktorý by sa mal prejavovať najmä v množstve zariadenia, nábytku a príslušenstva, a tiež aj ich designu. V interiéroch v tomto štýle sa môže nájsť iba nábytok s presne určenou funkciou, ktorý je proste nutný. Hlavnými vlastnosťami designu v štýle hi-tech, ktoré by sa mali prejavovať tiež aj v vzhľade a konštrukcií obývacích stien sú:
•Použitie najnovších materiálov a technológií (tiché dovieranie, osvetlenie políc atď.). Všetko, čo sa nachádza v interiéri, musí odpovedať najnovšej technike dostupnej na trhu.
•Forma nábytku by mala byť založená na jednoduchých líniách. Neprijateľné sú hladké prechody a ohnuté obrysy.
•Konštrukcie v byte v štýle high-tech by mali byť jednoduché.
•Najefektnejšie farby sú: biela, čierna, šedá.
•Materiály v štýle hi-tech: kov, sklo, betón, plast, lakované povrchy.
 
Komplet Factor
Obývacie steny je možné vyberať podľa niekoľkých kritérií. Voliť môžete moderné obývacie steny, obývacie steny klasické (rustikálne), obývacie steny z masívu alebo sektorové obývacie steny apod.
Obývaciu stenu by ste mali vyberať podľa zvoleného nábytku vo Vašom byte. Pokiaľ je obývacia miestnosť spojená s jedálňou a kuchyňou, nemala by obývacia stena svojim designom rušiť celkový dojem priestoru. Dôležité kritéria pre výber: výška, šírka, dĺžka, materiál, cena.
Prečo voliť sektorové obývacie steny?
Sektorový nábytok je variabilný, funkčný a cenovo dostupný. Výhodou sektorovej obývacej steny je možnosť rozšírenia o ďalšie kusy nábytku z rovnakej sektorovej línie. Nábytok k sebe typovo aj farebne ladí. Pokiaľ Vás prestane sektorová obývacia stena baviť, môžete z jednotlivých modulov poskladať inú zostavu obývacej steny. 
Sektorová obývacia stena sa skladá predovšetkým z jednotlivých skríň rôznych výšok, komod, políc, knižníc či TV stolíkov. Jednotlivé kusy nábytku na seba nadväzujú. Jednoducho si nábytok doma zložíte podľa svojich predstáv, bez toho aby ste sa museli držať nejakých pravidiel. Jednotlivé časti sektorového nábytku sa dodávajú väčšinou v zmontovanom stavu, teda odpadá zdĺhavá montáž obývacej steny. Sektorové obývací steny sú vzdušné, moderní a väčšinou aj farebne kombinované.
Aký typ obývacej steny vybrať?
Predovšetkým by ste mali vedieť, či Vám vyhovuje rustikálny nábytok, nábytok-moderný alebo nábytok iného typu. Obývacia miestnosť by mala byť tomu prispôsobená (maľba stien, podlaha, bytové doplnky apod.). Rustikálne obývacie steny sa vyrábajú z masívu. Vyznačujú sa klasickým až sedliackym štýlom so zdobením.  Moderné obývacie steny sa skladajú z TV stolíku, niekoľkých políc poprípade nízkej komody a malých skriniek.
Moderné obývacie steny sú vhodné aj do panelákových bytov, kde nie je tak dostatočný priestor k manévrovanie. Zavesíte malú skrinku na stenu, nejakú policu. Na podlahu umiestnite TV stolík, nízku komodu so šuplíkmi a moderná obývacia stena je na svete. Obývacie steny tohto typu sa vyznačujú malým počtom nábytku s originálnymi, netypickými farbami. Steny zakúpite v bielej, zelenej, čiernej alebo červenej farbe. Materiál je vzájomne kombinovaný a prevláda plast, kov, drevo a laminát.
Obývacie steny s nábytkom z oblastí Stredomoria predstavujú elegantný európsky štýl a odrážajú kľudnou atmosféru týchto krajín a príbytku až s dojmom, akoby v nich čas zastal stáť.
Vznik stredomorského štýlu siaha až do 19. storočia a spojoval v sebe prvky španielskej, talianskej renesancie a benátsku gotickú architektúru.
Dizajn nábytku v obývacích miestnostiach súčasnej doby je výrazne ovplyvnený kultúrami Južnej Európy a severnými africkými.
Hlavným materiálom stredomorských obývacích stien je masív, častokrát s ručne vyrezávanými detailmi. Obľúbené sú kované úchyty alebo doplnky, ktoré vytvárajú luxusný dekoračný vzhľad obývacej miestnosti.
Farebné odtiene obývacích stien zo Stredomoria sú špecifické podľa jednotlivých štátov. Pre grécky štýl je charakteristická žiarivá biela, mätovo zelená, modrá kobaltová a azúrová farba. Ná nábytku inšpirovaným Talianskom dominuje farba krémová, zlatá, olivová a tehlová. Pre marocký nábytok sú typickejšie tmavé farby ako zemité odtiene a ďalej odtiene oranžovej.
Moderné obývacie steny v dubovom prevedení nasledujú aktuálne trendy. Ich design ide ruka v ruke s účelnosťou, v interiéri je tak nielen všetko príjemné na prvý pohľad, ale tiež sa všetko prejaví ako praktické nábytkové komponenty. Drevený dekor vnesie do miestnosti pocit pohodlia a útulnosti, zabudnutí nebol ani starostlivý výber výrobného materiálu, ktorý je ideálnou voľbou z hľadiska odolnosti a nenáročnosti na údržbu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články