• News&Inspirations

aktualizované

Moderné tapety v bývaní

Pestrý svet moderných tapiet je základom pre interiérový dizajn. Pokiaľ práve nie ste zaprisahanými vyznávačmi čisto bielej steny, potom by nemal byť problém vybrať si medzi tapetami to, čo vyhovuje vám aj vášmu bytu. Trendy sú veľkorysé a nezabúdajú zrejme na nikoho – s výnimkou tých, ktorí dajú prednosť radšej bielej stene. A tí asi tvorcov tapiet ani neskúšajú osloviť. Tapety z najnovšej trendovej ponuky môžete vyskúšať alebo pridať do nejakej miestnosti, ktorú vďaka im budete môcť premeniť na skutočne moderný interiér so zaujímavým dizajnom.

Komplet nábytku 1 Systém ALASKA

 Komplet nábytku 1 systém ALASKA

Rôzne motívy

Inšpiráciu hľadajú návrhári tapiet predovšetkým v oblasti architektúry a urbanizmu, v geografii a geometrii. Vplyv majú na ich podobu staré technické vynálezy rovnako ako svet rastlín a živočíchov. Z geometrie sú prevzaté a veľmi obľúbené pruhy, napodobujúc drevenú stenu, nech už prefarbenú alebo v autentickom drevenom tóne. Okrem dreva sa napodobuje tapetou aj stará tehlová stena, zaujímavou novinkou je štvorcový design pôsobiaci plasticky. Tapety simulujúce trojrozmernosť – s využitím predovšetkým starých schodísk a historickej architektúry už ustupujú, ale 3D sa objavuje s inými témami. Zaujímavo uplatňujú designeri pre tapetu mapy, nejde o vernú kópiu, ale štylizovanú prácu. Abstraktné štylizácie majú tiež svoje miesto, rovnako technické vynálezy, z ktorých prednosť majú určite vzdušné balóny navodzujúc aj romantiku.

Príroda a krajina

Kvetinové motívy samozrejme nezmizli, ale nie sú to papiere potlačené pravidelným kvetinovým vzorom. Ide vždy o väčšiu či menšiu mieru štylizácie, nadsádzky a istú asymetriu, často tapeta pripomína maľbu, kresbu alebo grafiku. Krajiny sú navrhované v naivnom a fantazijnom štýle. Však sa tiež s tapetou v byte dnes mnoho zachádza viac ako s umením, ktoré má domov spestriť a povzniesť. Než sa pozriete na ich podobu, pochopíte ľahko, že nanášať niektoré výjavy pár vedľa pásu od rohu k rohu by bolo kontraproduktívne. Pre celú stenu či pre celú izbu sú vhodnejšie niektoré jemné abstraktné grafiky, geometrie a štylizovaný pravidelnejší vzor. Návrhári si dnes naviac dávajú tu prácu, že vytvárajú rovno kolekcie určené pre spálňu, izby, deti alebo aj tapety pre kúpeľne. 

Hornatá krajina, kľukaté cesty a lúky -inšpirácia pre tapety 

Horské masívy, výhľad od údolia, samota a pokoj. Pre niekoho je to ideálna atmosféra, ako sa zbaviť každodenného stresu. Aj toto by vám mohlo pripomínať pokoj vo vašom interiéri. Vy si ale budete môcť takéto miesto s nádherným výhľadom užívať každý deň. Výhodou týchto scenérií naviac je, že väčšinou majú menej výrazné farby než palmové ráje, takže si jednoducho vyberiete presne tie, ktoré sa k vám domov hodia. Teplé zemité farby a svetlé horniny umocnia pocit priestoru a môžu mať dokonca pozitívny vplyv na vašu psychiku. Rozhodne pozitívne ovplyvnia pocitovú teplotu u vás doma v horúcich letných dňoch.

Slnko, more a pláž

Pobyt pri mori ale nie je len o vode a slnku, ale aj o krásnej prírode, bielom piesku, modrej oblohe a palmách. Lenže pokiaľ bývate v meste a z okna vidíte len rušnú ulicu plnú áut, tak vám to zrejme neprivodí najlepšiu atmosféru. A pritom by ste sa tak chceli preniesť niekam do exotického a krajšieho prostredia? Pomocou obrazovej tapety tam budete behom chvíľky. A s minimálnymi nákladmi! A že vám k dokonalému zážitku chýbajú špeciality stredomorskej kuchyne?

Minimalizmus a maximalizmus

Jednoduché formy, pastelové farebné tóny a dokonale úsporné línie designového nábytku v pomerne prázdnom priestore – to sú hlavné charakteristické rysy minimalizmu, ktorý stále slávi tromfy v interiérovom designu. Zrejme aj vďaka tomu, že si na maximalizmus vraj veľmi potrpí veľká skupina ľudí, si stále častejšie bytoví návrhári pohrávajú s niektorými prvkami, ktoré sú pre tento štýl typické. Ide hlavne o pestré farby, nápadné vzory a textúry či veľmi zdobené, ideálne starožitný, nábytok. Jednoducho tento smer bez akýchkoľvek rozpakov kombinuje rôzne štýly, ako sú boho, retro alebo vintage. Často preto vládne v bytoch ľudí, ktorí radi prezentujú svoje rozličné zbierky. Maximalizmus sa síce v porovnaní s minimalizmom môže zdať na prvý pohľad trochu chaoticky, ale rozhodne má svoje kúzlo.

Chaos alebo poriadok?

Nie je to prehnané, keď povieme, že maximalisticky zariadené interiéry často podnecujú zvedavosť a zároveň roztržitosť, pretože je v týchto priestoroch dosť obtiažne sústrediť pozornosť na jeden konkrétny predmet. Je tam totiž príliš mnoho vecí a človeku to nedá a chce si prejsť všetko, čo daná miestnosť ponúka. Ťažko v nej nájdete nezastavený priestor, ale pritom musíte väčšinou uznať, že málokedy interiér pôsobí chaoticky. Všetko vyzerá, že je presne na svojom mieste. Máte pocit, že v tak zaplnenom byte by ste sa necítili dobre? Pritom ale strohý minimalizmus vám tak trochu naháňa hrôzu? Tak to je tá pravá chvíľa pre akési čiastočné zaplnenie priestoru, a v tom sa vám stane práve tapeta s veľkými kvetmi dokonalým pomocníkom. Vďaka nej nebude miestnosť vyzerať prázdná a zároveň kvetinový motív príjemne oživí celkovú atmosféru. V skutočnosti budete mať okolo seba stále dostatok voľného priestoru a nebudete sa musieť vyhýbať zbytočnému drobnému nábytku, ako sú stolíky, taburety, komody, poličky a podobne, ktorými by ste inak izbu zrejme zaplnili.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články