• News&Inspirations

aktualizované

Moderné vitríny

Vitríny: designové solitéry s praktickým úložným priestorom. Myslíte si, že vitrína je vlastne zbytočná sklenená skriňa? Zdá sa Vám, že ide v súčasnej dobe skôr o prežitok než užitočné vybavenie interiéru? Mýlite sa, vitríny sa znovu objavujú na scéne. 
Kora varianta 2 Nábytok kora - Nábytok-Bogart.sk
Kora 2 

Solitéry majú svoje klady

Súčasné trendy v interiérovom designu uprednostňujú predovšetkým voľnosť, kreativitu a osobitosť. A práve v tom sú sklenené skrinky skvelými pomocníkmi. Je jedno, či si ich vyberiete z rovnakej designovej rady, alebo popustíte pri zariaďovaní bytu či domu uzdu svojej fantázií a skombinujete rôzne typy. Ich výhody ocenia predovšetkým mladí ľudia, ktorí predpokladajú, že sa po čase presťahujú do väčšieho bytu a jednotlivé kusy z obývačku potom využijú napríklad aj v spálni alebo predsieni.

Sklo predmety chráni, ale neschováva

Pod pojmom vitrína si asi väčšina z Vás predstaví skriňu, ktorá je aspoň čiastočne sklenená. Zatiaľčo skôr slúžila predovšetkým pre prezentáciu drahého porcelánu či brusného skla, moderný používateľ ju potrebuje skôr k uloženiu rôznych používaných predmetov, ktoré chce mať stále po ruke, ale zároveň je nutné ich chrániť pred prachom. Mali by to byť však veci, ktoré vhodne dotvoria atmosféru v danej miestnosti. Tu je naviac možné umocniť ešte vhodným osvetlením vnútrajška vitríny. Ideálne sú napríklad bodové svetla alebo LED pásky.

Tipy na praktické využitie

Napríklad vo väčšej kuchyni či jedálni môžete do vitríny umiestniť nielen taniere či poháre, ale tiež karafy s likérmi, súpravy obsahujúce ingrediencie slúžiace k dochuteniu jedál či textílie, ako sú prestieranie či obrusy. Do obývačky sa hodia napríklad zaujímavé artefakty z dobrodružných ciest alebo knihy, nech už ide o beletriu či rôzne atlasy, encyklopédie a slovníky. V spálni môžete uložiť do vitríny náhradné povlečenie alebo lôžkoviny. Vitríny sa proste môžu stať atraktívnym doplnkom každého interiéru, bez ohľadu na to, k akému inklinuje štýlu, nech už ide o stredomorský, rustikálny, alebo napríklad moderný. Naviac majú aj praktickú úlohu – poslúžia ako ďalší úložný priestor.

Aký druh vitríny vybrať?

To záleží predovšetkým na predmetoch, ktoré do nej budete chcieť umiestniť. Pokiaľ si ju budete chcieť kúpiť ako súčasť obývacej steny a viete, že máte iba pár dekorácií, pohárov alebo pár kusov rodinného porcelánu, isto oceníte úzku čiastočne sklenenú vitrínu, ktorá je väčšinou kombinovaná s uzavreným priestorom v podobe šuplíkov alebo skrinky s plnými dvierkami. Tieto vitríny sa pohybujú väčšinou do 100 cm šírky. Pokiaľ ste však vášnivými zberateľmi, taká vitrína by pre Vás bola nevyhovujúca a rozhodne by neposkytovala dostatočný priestor pre Vašu zbierku. Nech už zbierate porcelán alebo ste majiteľom veľkého množstva pohárov či ocenení, isto Vašim požiadavkám bude viac vyhovovať širšia vitrína so sklenenými dverami alebo dokonca celo sklenená, umožňujúca aj bočný náhľad. Pokiaľ sa do vitríny chystáte odložiť sklenené alebo porcelánové riady, určite myslite na to, či ho používate a ako často. Pokiaľ vyberiete pre umiestnenie také vitríny nepríliš prístupný roh miestnosti, taniere alebo misy rozhodne nebudete ich mať práve po ruke.

Aká veľkosť je pre Váš interiér najvhodnejšia?

Veľkosť vitríny musíte vyberať podľa toho, k čomu ju neskôr budete využívať. Rovnako tak, ale nesmiete zabúdať na veľkosť interiéru a miesta určené pre vitrínu. Vždy si dopredu vytýčte, kam presne vitrínu budete chcieť umiestniť, priestor si zmerajte a až po tom vitrínu vyberajte. Zabúdať nesmiete ani na výšku. Výšky vitrín sa pohybujú od 100 cm až do 200 cm. Rozhodne by ste sa nechceli dostať do situácie, kedy Vami vybraná vysoká vitrína bude na svojom mieste zakrývať svetlo, obraz alebo inú výzdobu miestnosti.
Komplet nábytku 1- Systém ANNA
Komplet nábytku 1 

Aký zvoliť materiál?

Vitrínu môžete zvoliť buď celú zo skla, alebo v kombinácií s inými povrchmi. Sklenené vitríny majú spoje vyrobené z kovu alebo plastu podľa kvality prevedenia. Kvalitnejšie čiastočne sklenené vitríny sú vyrobené z masívu (borovice, dub, buk, breza a iné). Tie cenovo dostupnejšie sú potom vyrobené z laminátu, ktoré je v dnešnej dobe veľmi kvalitný a môžete si ho kúpiť v dekóru, ktorý vyzerá ako pravý masív. Pri namáhaných kusoch nábytku, je k videniu namiesto skla plexisklo (priehľadný plast podobný sklu), ktoré je odolnejšie, pevnejšie a pružnejšie než krehké sklo.

Klasická z masívu alebo moderná?

Aj vitrínu je potrebné zladiť s ostatným nábytkom. Pokiaľ máte interiér ladený v škandinávskom alebo rustikálnom štýlu, nie je nad čím premýšľať, vitrína z masívu je ideálnou voľbou. Ak ste naopak vyznávačmi moderného designu a sledujete posledné trendy nábytkárskeho priemyslu, isto oceníte širokú škálu farebných a povrchových možností laminátu. Vitríny z laminátu môžete vyberať v matnom prevedení, vo vysokom lesku, v dekóru napodobňujúci masív alebo v kombinácií farieb. S hladkým povrchom laminátu a neutrálnym designom bude tiež perfektne ladiť hit posledných dôb – akým sú LED biele alebo radšej farebné svetlá.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články