• News&Inspirations

aktualizované

Moderný letný interiér

Ako si urobiť z terasy letnú obývačku? Patríte medzi tích šťastnejších, pretože máte v byte či v dome peknú veľkú terasu? Potom vám nič nebráni v tom sa na ňu počas leta tak trochu presťahovať. Stačí ju len trochu šikovne zariadiť a môžete si užívať každú voľnú chvíľku pekne vonku na čerstvom vzduchu.

Komplet Berke
Komplet Berke 

Najskôr si urobte rozpočet

Možno sa vám to zdá v súvislosti s romantickými raňajkami alebo večerami na terase pomerne nevkusné, ale inak to bohužiaľ nejde. Peniaze sú aj v tomto prípade na prvom mieste. Preto si v pokoji zvážte, koľko by ste chceli, prípadne mohli do zariadenia svojej terasy investovať. Teraz nehovoríme o budovaní terasy, ale vychádzame z toho, že terasu už máte k dispozícií vo svojom interiéri. A tá si možno zaslúži nový „face lift“. Aj v tomto prípade však môže ísť o diametrálne odlišnú investíciu. Záleží na tom, aký máte vkus, či chcete nábytok iba na sedenie alebo sa na terase chcete napríklad opaľovať či si tam občas pohodlne zdriemnuť, a v neposlednom rade je to tiež o materiáloch. Kvalita a luxus so sebou väčšinou nesú aj väčšie výdavky. Nedá sa teda nič robiť, než začnete plánovať a listovať v katalógoch s vonkajším nábytkom, stanovte si reálnu čiastku, ktorú nechcete pri nákupoch za žiadnych okolností prekročiť.

Bez čoho sa neobíde letný exteriér?

Či už radi vysedávate vonku alebo dnu, mali by ste mať nejakú modernú zostavu nábytku, ktorá sa nebudete páčiť len vám, ale aj vašim priateľom a rodine. Záhradný nábytok je nutné mať vonku, keďže je určený do záhrady. Letné sedenie vonku je príjemným spôsobom ako stráviť raňajky s celou rodinou pri stole alebo radšej poobede nejaký obed či olovrant. Komplety nábytku Grand sú skvelou voľbou pre ktorú sa v prípade záujmu môžete rozhodnúť. Napríklad komplet Grand 80, ktorý ponúka štyri stoličky. Tento komplet si môžete vybrať práve podľa počtu stoličiek, ktoré ponúka. V záhrade by vám rozhodne malo chýbať nejaké hojdacie kreslo, vďaka ktorému si tiež môžete spríjemniť strávený čas v záhrade. Hojdacie kreslá nie sú len zábavou pre deti., ale aj dobrým spôsobom ako si môžete vonku oddýchnuť. 

Poriadne si terasu zmerajte

Ďalší postup už sa nijak nelíši o plánovaní interiéru. Základom úspechu je si terasu starostlivo premerať. Radšej sa vykašlite na rozmery uvedené v pôvodnom plánu, vezmite meter a pusťte sa do toho. Starostlivo si zakreslite každý detail, pretože práve ten by mohol ovplyvniť neskorší neúspech celej akcie. Pri vybavovaní terasy však nie je dôležitý len jej pôdorys. Svoju úlohu tam hraje aj čiastočné alebo celé zastrešenie, prípadne jeho kvalita. Nezabudnite vziať do úvahy tiež slnečný svit. Určite by ste neboli veľmi nadšení, keby ste si dokonalo rozmiestnili luxusný nábytok a potom by vám celé poobedie svietilo slnko priamo do očí. Všimnite si teda, ktorá časť terasy je v tieni a v ktorú dennú dobu. Počítajte s tým, že budete musieť tieň prípadne umelo vytvoriť pomocou zásteny. Ostatne zástena sa môže hodiť aj ako praktická ochrana proti zvedavým pohľadom susedov či okoloidúcich.

Kombinujte materiály a nezabudnite na kvalitné polstrovanie

Než sa vypravíte na výber materiálov, premyslite si, za akým účelom budete terasu používať. Bude vám slúžiť skôr ako intímny relaxačný priestor k pitiu kávy, budete sa na terase tiež opaľovať alebo  posedenie s priateľmi? Podľa toho potom vyberajte vhodný nábytok. V prvom prípade stačí pohodlné kresielko a stolček, v druhom sa bude hodiť lehátko alebo pohovka a v tom poslednom asi užijete celú zostavu pohovky a kresiel aj väčší stôl. Chystáte svoju terasu často využívať tiež večer? Potom nezabudnite aspoň na pár žiaroviek alebo sviečok.
Už niekoľko rokov je trendom tzv. lounge nábytok. Je veľmi pohodlný, doplnený mäkkými vankúšmi a polstry, ktoré by mali byť zhotovené z moderných, vodeodolných materiálov. A nebojte sa kombinovať. To sa týka nielen farieb, ale aj materiálov. Napríklad obľúbený a trvanlivý umelý ratan pokojne doplňte kovovým stolíkom alebo drevenou taburetkou. Pokiaľ si potrpíte na prírodné materiály, dbajte na to, aby ste si vybrali nábytok, ktorý je naozaj určený von, a nie napríklad do zimnej záhrady. Je totiž potrebné, aby vám nejakú dobu vydržal, a preto by mal mať špeciálnu povrchovú úpravu.
Letné dekorácie vás naladia do pohody, zlepšia vám zlú náladu a prežiaria zamračené dni. A čo patrí k letu? Rozhodne kvetiny. Farbené kvetinky môžu zdobiť obrusy, obrúsky či prestieranie, ale tiež ľahké závesy, prikrývky či vankúše. Kvetinové vzory použijete na poťahy stoličiek či na povlečenie. Nezabúdajte ani na kvetinové sviečky, ktoré sú nielen veľmi zdobné, ale tiež krásne prevoňajú váš byt. Čerstvé kvetiny naaranžujte do vázy a môžete ich kombinovať napríklad s bielymi kamienkami alebo farebným pieskom, ktorý kúpite v každom kvetinárstve. Na dôležitosť záhradného nábytku by ste v žiadnom prípade nemali zabúdať. Na stôl použite sklenenú misu s vodou, do ktorej naaranžujete kvietky ruží premiešané s lístkami. Voľte kombináciu kvetín so sklom, ktorá je mnoho vzdušnejšia, než s keramikou alebo porcelánom.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/pohovky-c-32-31.32.html
Grand: httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=grand&send_search=true

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články