• News&Inspirations

aktualizované

Moderný trend – farebné dlaždice

Farebná dlažba: moderný trend alebo nevkusná divočina? Určite ste veľakrát počuli všeobecné pravidlo, že podlaha má byť v neutrálnych farbách a o prípadne jej zvýraznení sa postará kusový koberec. Lenže pravidla sú od toho, aby sa porušovali. A práve to sa možno stalo spúšťacím momentom pre súčasné experimenty v interiéroch. Miesto neutrálnych alebo pastelových farieb sa objavujú nielen výrazné farby, ale aj rôzne vzory a dokonca aj trojrozmerné motívy.

Komplet Blade 4 - komoda + konferenčný stolík
Komplet Blade 

Rokmi preverená istota

Keramická dlažba je praktickou a zároveň dekoratívnou súčasťou interiéru už po stáročia. Vždy si stačí len pozorne prehliadnuť podlahy na mnohých miestach. Práve tam zároveň nájdete ten správny dôkaz jej odolnosti a dlhej životnosti.

Praktická krytina s rozmanitým dizajnom

Dlažba disponuje mnohými výhodami. Je odolná proti opotrebeniu a vlhkosti, jednoducho sa udržuje a je nehorľavá. Je preto ideálna do miestností, kde je podlahové vytápanie. Zároveň je však flexibilná, takže sa pri jej pokladaní nemusíte obmedzovať len na nudné a fádne farby, ale môžete si vybrať aj výraznejšie prevedenie. Na druhú stranu ju niektorí ľudia právom vyčítajú, že je studená, klzká a jej pokládka je oproti iným podlahovým krytinám predsa len o niečo náročnejšie.

Hodí sa nielen do kúpeľne

Kvalitná keramická dlažba sa len tak neopotrebuje bežným chodením, je relatívne odolná pri páde predmetov z výšky a má veľkú nosnosť, to znamená, že nepraskne ani pod ťažkou kuchynskou linkou. Pritom má minimálnu nasiakavosť, takže ju bez obáv môžete použiť nielen v kúpeľni, ale aj v kuchyni, predsieni, šatni, pracovni či komore. Poslednou dobou je často pokladaná aj v obývacích miestnostiach. Jej studenosť zmierni podlahové topenie a atraktivitu či útulnosť umocní zaujímavé dekóry, ktorých je možné položením vhodne vybranej dlažby docieliť. Naviac sa vyznačuje jednoduchou údržbou. Prachu a nečistôt ju zbavíte jednoducho len pomocou navlhčenej handry či mopu. Tým pádom dlažba nie je na rozdiel od kobercov živnou pôdou pre roztoče, čo ocenia predovšetkým alergici.

Nechajte si urobiť vizualizáciu

Ak sa chcete pustiť do trochu odvážnejších kombinácií, neodhadujte výsledok len na základe fotiek v katalógu alebo na internete. Zájdete si radšej do špecializovaného obchodu a tam si prehliadnite vzorové kombinácie v realite, prípadne si nechajte urobiť počítačovú vizualizáciu ušitú na mieru priamo konkrétnej miestnosti. Odborníci vám určite poradia, ako dosiahnuť ideálneho estetického pôsobenia a farebného súladu s nábytkom či stenami.

Miestnosť môžete opticky zväčšiť

Pomocou vhodného položenia dlažby môžete naviac docieliť aj optického zväčšenia alebo zmenšenie miestnosti. Ta bude vyzerať, že je rozľahlejšie, keď dáte na podlahu dlažbu väčších rozmerov alebo ju položíte na šírku miestnosti. Dojmom väčšieho priestoru pôsobia tiež lesklé dlaždice, v ktorých sa budú zrkadliť okolité predmety alebo spary v základnom farebnom odtieni dlažby. Príjemnú atmosféru navodí kombinácia obdĺžnikových tvarov v zvislom aj vodorovnom smere či kombinácie malých a veľkých formátov. Záleží len na vás, či to kúzlo dlažby využijete v moderných interiéroch alebo v škandinávskom štýle, v štýle retro či v rustikálne ladenej miestnosti. Kombinácií, ktorých môžete docieliť, existuje vďaka súčasnej ponuke na trhu naozaj nekonečne mnoho.

Zamyslite sa nad priestorom

Pri plánovaní sa v prvom kroku zamerajte na miesto, kam budete obklady alebo dlažbu pokladať. V každom priestore sú na nich totiž kladené iné nároky: Vonkajšia dlažba je vystavená vplyvom počasia a mrazu. Obklady a dlažba do chodby sú najviac zaťažované. Na dlažbu v kuchyni nám neustále niečo padá, obklady často umažeme pri varení. V kúpeľni musia obklady a dlažba znášať veľkú vlhkosť.

U vonkajšej dlažby hľaďte na nasiakavosť a mrazuvzdornosť

Na dlažbu v exteriéru sú nároky najväčšie. Musia vydržať dážď, vietor a hlavne prežiť zimu. Zamerajte sa preto na jej nasiakavosť. Pokiaľ je menšia alebo rovná 0,5 %, našli ste z hľadiska mrazuvzdornosti úplne vyhovujúci materiál a máte vyhrané. Dlažba s nasiakavosťou od 0,5 do 3 % je stále považovaná za mrazuvzdornú a je tiež vhodná pre vonkajšie použitie. Myslite ale na to, že čím menšie číslo, tým sú lepšie výsledky.

U obkladov a dlažby do chodby oceníte oteruvzdornosť

Čím namáhanejší je priestor, tým sú dlažba a obklady náchylnejšie k rýchlemu opotrebeniu. Do chodby vchádzame v topánkach, prezúvame sa a často do nej aj umiestňujeme najrôznejšie veci, ktoré by nám inde dokázali zavadzať.

Dlažba a obklady do kuchyne musia niečo vydržať

V kuchyni nám v zápalu varenia čas od času niečo vypadne z ruky. Kuchynská dlažba by teda mala byť dostatočne tvrdá, aby po páde hrnca nepraskla. Tvrdosť sa určuje na stupnici MOSH od 1 do 10. Platí, že kvalitné dlažby sa na stupnici pohybujú medzi 6 a 9. Zároveň nezabudnite na hrúbku dlaždice. Čím tenšia je, tým ľahšie vám môže aj samovoľne popraskať. U výberu obkladu do kuchyne myslite na jednoduchú údržbu, pri varení totiž dostávajú kachličky naozaj zabrať. Čím ľahšie čistenie, tým krajšiu kuchyňu budete mať.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články