• Štýle

aktualizované

Moderný výber stoličiek

V dnešnej dobe sa v interiéroch častejšie objavuje štylizovaný nábytok. Nie je na tom nič zvláštne, pretože taký nábytok efektne doplní každý interiér a pritiahne pozornosť. Môžeme vyberať z mnohých štýlov nábytku – od nábytku štylizovaného do starožitného alebo klasického vzhľadu až po nábytok v eklektickom alebo ultra modernom štýle. Priestorom pre predstavivosť návrhárov nábytku je čalúnený nábytok, predovšetkým stoličky, ktoré vďaka svojmu dekoratívnemu dizajnu výborne doplnia interiér. Aké sú najzaujímavejšie ponuky tejto sezóny? Pozrite sa na štýlové stoličky do Vášho domu.
Komplet nábytku 1 – Systém ANNA

Čo je pri výbere vhodnej stoličky naozaj dôležité?

Výber vhodnej stoličky sa pre nás stáva samostatnou voľbou, keďže každý z nás má svoju predstavu o pohodlí a o vhodnom dizajne jednotlivej stoličky. To čo vyhovuje nám hneď nemusí vyhovovať každému, rovnako ako to čo vyhovuje ostatným nemusí vyhovovať nám. Výber stoličky by mal byť preto najmä voľbou podľa samotného pohodlia a v konečnom dôsledku by sme mali aj uprednostniť efektívnosť pred štýlom stoličky. Stoličky patria medzi dôležitú súčasť bez ktorej by sme nemohli stôl nijako využívať. Štýlové stoličky sa môžu stať mimoriadnou výzdobou interiéru. Stačí návrhárska myšlienka, sofistikovaný dizajn, zaujímavé farebné prevedenie a obývacia miestnosť, jedáleň, kuchyňa alebo kancelária získa nový rozmer. Keď si vyberáte štylizovaný nábytok, je vhodné, aby ste mysleli na to, že je potrebné to neprehnať s množstvom, pretože v dôsledku môže vzniknúť vizuálny chaos. Ak sú stoličky príliš zdobené, je nutné ich zladiť s minimalistickým stolom, a to buď kancelárskym alebo jedálnym, ktorý spolu nebudú tvoriť nadmerne masívny komplet. Vďaka tomu bude štylizácia harmonická a stoličky budú stredobodom pozornosti. Štýlové stoličky môžete zladiť zároveň s klasickým, elektrickým a moderným interiérom.

Moderné štylizované stoličky

Keď si vyberáte kreslá do interiéru, ktorý je zariadený v modernom štýle máme dostatočne veľký manévrovací priestor. Zvyčajne také interiéry sú zariadené minimalistickým a monochromatickým spôsobom, preto keď dodávate štylizovaný, ozdobný nábytok nemusíme sa báť, že presýtite interiér. Jedálne alebo kancelárske stoly, ktoré doplníme ozdobnými kreslami získajú zaujímavé vyjadrenie. Efektívnym riešením bude spojenie týchto štýlov. V minimalistických interiéroch sa krásne budú prezentovať kresla v štýle šesťdesiatych rokov, kreslo typu Egg, alebo tiež farebné kreslá prevedené v látke patchwork.
Kreslo Walker 
Bezkonkurenčným primátom momentálne je nábytok štylizovaný do dizajnu charakteristického za dôb socializmu. Môžeme pozorovať v rôznych obývacích miestnostiach moderné obývacie steny, klubové kreslá alebo tiež nábytok s lakovanou prekližkou. Keď dodávate stoličky alebo kreslá štylizované do nábytku známeho a obľúbeného za socializmu, môžete stvoriť neobvyklé usporiadanie interiéru. Môžeme buď zariadiť v tom štýle celú miestnosť, buď kombinovať s estetikou cez dodávanie napríklad klubový komplet do obývacej miestnosti zariadenej podľa minimalistického alebo škandinávskeho spôsobu. 
Pred výberom stoličky je dôležité si ujasniť, či tu chcete ergonomickú alebo dizajnovú stoličku. V tomto prípade môžete mať bohužiaľ buď tu prvý alebo druhú. V prípade, že sedíte na stoličke denne viac ako 3 hodiny, mali by ste si dať záležať na výbere tej pravej – ergonomická stolička, ktorá je priamo na Vašu postavu. Existujú síce univerzálne stoličky (použiteľné pre vybavenie celých poschodí kancelárií), ktoré vyhovujú viacmenej všetkým bežným postavám, ale väčšinou sú pre každého jednotlivca lepšie iné stoličky. Vhodné sú pre profesie ako je programátor alebo účtovník. Skrátka tí, ktorí trávia u PC väčšinu dňa. Prácu u počítača vykonáva stále viac ľudí a doba strávená v tejto neprirodzenej pozícií sa predlžuje. Zamestnanci v kanceláriách aj tí, ktorí pracujú na počítačoch z domova, už väčšinou pocítili bolesť chrbtice a končatín. Pokiaľ si neupravia svoje pracovisko a nekúpia si vhodnú stoličku. Konštrukcia stoličky musí byť pevná a stabilná, nie vratká alebo kývajúce sa. Existujú ale tiež stoličky, ktorých sedačku je upevnený na špeciálnom pohyblivom peru, ktoré núti zapojovať pri sedení rôzne druhy svalov. Taká stolička určite perfektne plní svoju podstatu, ale každému nemusí priniesť komfort.


Sedák stoličky by mal byť vždy nastaviteľný. Ideálne je, keď je možné sedačku nastaviť:

výška (hore a dole),hĺbka (pojazd dopredu a dozadu), sklon (uhol sklonu dopredu a dozadu).
Potom sú ďalšie parametre, ako je napríklad tvar sedačky, ktorý by mal byť čo najviac prispôsobený ľudskému posedu, alebo čalúneniu, ktoré by malo byť pevné a funkčné. Opierka musí mať bedrovú opierku, ktorá správne kopíruje tvar chrbtice. Sedačka musí byť správne tvarovaná, nesmie pri polohe ľahu stlačovať stehna zospodu. Pri všetkých náklonoch musia byť päty na zemi alebo na podložke. Područky by mali nadľahčovať ruky, aby neviseli celou váhou na chrbtici, a zároveň boli tak vzadu, aby sme s nimi nenarážali do stola (nesmie brániť v prístupu k stolu – musí teda začínať až za bruchom).

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články