• Štýle

aktualizované

Modrá farba

V zime kedy pomaly mizne jasné svetlo a deň je kratší potrebujeme farby v interiéri ešte viac. Ak ste sa rozhodli premaľovať interiér práve v tomto období, kedy už pomaly s istotou prichádza zima alebo sa rozhodujete kúpiť nový nábytok, mi vám v oboch prípadoch poradíme a dostatočne inšpirujeme! Možno prekvapivo pre vás sa najskôr zameriame na studenú modrú farbu. Má mnoho podôb a dôležitú úlohu. Jasné až ostré farby jesenného lístia, ktoré sa v interiéri objavujú, sa vedľa niektorých modrých pekne usadia a modrá má schopnosť upokojovať a vytvárať príjemnú a  pokojnú atmosféru.
Tyrkysová farba?
To, že modrá celok upokojí a pekne stlmí je dôležitá vec pri samotnom zvolení a výbere modrej farby. Tyrkysové farebné tóny vo vás určite vyvolajú pocit leta celoročne a v interiéri budú pôsobiť príjemne. Teraz máte vy, ktorí ste v lete strávili nejakú tu chvíľu pri mori, všetky jeho odtiene ešte v oku, a že ich je dosť. Máme naviac snáď ešte šancu, že teplé dni to ešte nezabalili, a že si tak pobytu vonku ešte trochu užijeme. Nezabudnite na tyrkysovú farbu. Aj keď už nebudete ležať na pláži, ale niekde za domom na záhradke, tá farba vám more pripomenie. Nech už v podobe lehátka, vankúša alebo len tégliku, je to farba, ktorá sa veľmi dobre cíti v spoločnosti bielej, ale aj svetlej šedej, kamaráti s prírodným drevom, a teda aj s béžovou až orieškovou a ľahko bronzovou (mimo iné, opáleným do bronzova tyrkys veľmi sluší).
Najmodrejšia modrá
Sýta a jasná farba letnej oblohy a tmavší odtieň večerného neba bývali predtým k videniu možno tak v kuchyni. Modrobiela cibuláková kombinácia bola jeden čas obľúbená, ale do obytných priestorov sa veľmi nenútila. Zaujímavá je teraz novo široká ponuka lámp a rôznych svietidiel v svetle tmavších modrých a tyrkysových tónoch, ktoré môžu ozvláštniť aj izbu či spálňu. Dneska sa ostatne s modrou – podobne ako s tyrkysovou, pracuje hlavne v doplnkoch, tvoria body, okolo ktorých sa neporiadok pomaly neutrály, alebo naopak niečo výrazne farebného, aby spolu vytvorili oku lichotiac celok. Teraz sa v interiéri vôbec nevsádza na jednu farbu, ale mieša sa ich hneď niekoľko a z rôznych skupín. Modrá farba sa stáva veľmi atraktívnou v interiéroch. Strieda aj všetky populárne farby, rovnako  ako populárnu fialovú farbu. Všetky odtiene modrej priamo nabádajú ku kombináciám s ďalšími farbami a materiálmi. Skvelo ladí s drevom, kovom, sklom či kameňom. Je však potrebné mať na pamäti, že modrá je studenou farbou, a preto je na dôležité s ňou zaobchádzať opatrne. Príliš modrej v kombinácií s ďalšími studenými odtieňmi, môže celý priestor odosobniť. Izba potom môže pôsobiť chladne, odmerane až nepriateľsky a nevkusne.
 
Systém B Komi 
Svetlá alebo radšej tmavá? 
Všeobecne sa siaha skôr k svetlejším tónom modrej farby v bývaní. Tie vyvolávajú pocity slobody a voľnosti, zatiaľčo tmavo modrá môže pôsobiť ponuro a smutne. Tmavé odtiene si ľudia málokedy púšťajú do interiéru, a keď tak skôr ako doplnky. A aké odtiene patria medzi obľúbené? Módne a vyhľadávané sú odtiene tyrkysovej, atramentové, azúrovej, šedomodrej a v poslednej dobe čoraz častejšie potom námornícka modrá a tiež džísová modrá. Pokiaľ váhate, kde modrú farbu a v akých odtieňoch použiť, tak pre vás máme niekoľko správnych tipov a inšpirácií. Keďže modrá farba navodzuje pokoj a súlad, má aj široké uplatnenie v bývaní a v mnohých miestnostiach. Teda určite neurobíte zle, pokiaľ v jej svetlejších tónoch zvolíte vymaľovanie spálne a detskej miestnosti. Pomáha sústrediť sa a podporuje kreativitu, a tak je vhodná aj do kancelárií či pracovni.
Mala by sa používať v interiéroch, kde chceme dosiahnuť väčšej produktivity a zároveň odpočívať. Podľa štúdií  je vhodnou farbou pre ľudí s vysokým tlakom. Modrá farba dokáže s interiérom robiť doslova zázraky – pozitívne pôsobí najmä na optické vjemy. Dokáže totiž priestor celkovo zväčšiť a rozšíriť ako do šírky, tak aj do výšky a diaľky. Pokiaľ sa teda rozhodnete použiť modrú farbu na vzdialenejšiu stenu v chodbe či miestnosti, bude daný priestor vyzerať dlhšie. Modrú si preto vyberajte v prípade, že váš byt nepatrí práve medzi velikány. Keďže je modrá tiež symbolom sviežosti a chladu, nehodí sa do temných miestností, alebo miestností, do ktorých po väčšinu dňa nesvieti slnko, pretože by chlad ešte viac podporila. Svetlo modrú farbu je možné používať aj na väčšie plochy, ale nič sa nemá preháňať, aby to v izbe nevyzeralo ako v mrazničke. Studený dojem z miestnosti je možné jednoducho rozbiť použitím výraznejšej doplnkovej farby. Modrá farba má nekonečné množstvo odtieňov. Obľúbená je v pracovniach ale aj iných miestnostiach najmä oceľová, ľadovo či blankytne modrá, modrozelená, azúrová, atramentová a v poslednej dobe holubia modrá. Všetky odtiene modrej sa dajú medzi sebou krásne kombinovať a môžete s nimi vytvárať interiér zariadený tón v tónu. Pokiaľ si modrú farbu chcete vymaľovať steny, mali by ste odtieň vyberať naozaj starostlivo. Modrá má tú výhodu, že skvelo ladí so všetkými materiálmi, nech už ide o drevo, kov, sklo či kameň. Pokiaľ by modrý interiér pôsobil už príliš chladne, stačí ho doplniť niektorou z hrejivých farieb, ako je napríklad žltá či oranžová. Miestnosť sa tak rázom prehreje a spestrí.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články