• News&Inspirations

aktualizované

Modulový nábytok v interiéri

Ako je možné získať viac priestoru v malom byte? Asi ťažko sa nájde niekto, kto by sa chcel doma cítiť stiesnene. A nezáleží pritom, či máte vilu či malú garsónku. Vždy si to vyžaduje veci usporiadať tak, aby sa človek nedusil a mal pocit, že má okolo seba potrebný priestor. A my vám prinesieme pár trikov, vďaka ktorým bude váš byt pôsobiť priestornejšie.

Pohovka Monika II

 Pohovka Monika


Myslite vertikálne

Pri plánovaní malého bytu prestaňte zvažovať iba horizontálne a nepremýšľajte, koľko vecí sa vojde vedľa seba. Začnite uvažovať tiež vertikálne a umiestňujte veci nad seba. Dajte viac políc nad seba, používajte závesné systémy, ako sú držiaky či koše a kvetináče, jednoducho využite naplno výšku miestnosti. Na stenu môžete predsa bez problémov povesiť nielen gitaru, ale napríklad aj bicykel.

Multifunkčný nábytok a svetlé farby

Skvelý spôsob ako uvoľniť miesto v malom byte, je prinútiť nábytok, aby sa menil podľa vašich potrieb. Ideálne je si kúpiť taký systém, ktorý slúži k viac než jednému účelu a plní niekoľko funkcií. Banálnym príkladom je pohovka, ktorá cez deň slúži k sedeniu, zatiaľ čo na noc ju rozložíte a máte z nej lôžko na spanie. Podobne fungujú rozkladacie stoly, kedy z malého jedálneho stolíku, ktorý vám bežne stačí a zaberá minimum miesta, vytvoríte v prípade potreby väčší, ku ktorému sa vojde niekoľko osôb.
Ďalšími praktickými variantami sú rôzne vyklápacie systémy, a to nielen postele, ale napríklad aj pracovné či jedálne stoly alebo skladacie stoličky, ktoré môžete mať oprené u steny a podľa situácie s nimi manipulovať. Namiesto jedálneho stolu sa osvedčuje využiť k jedlu kuchynský ostrovček. Náladu v miestnosti ovplyvňuje tiež dostatok prirodzeného svetla. Byt sa potom zdá priestornejší, zvlášť keď ho naviac zariadite vo svetlých farbách. Steny vymaľované v krémových odtieňoch výrazne rozjasnia miestnosť, a to isté platí aj o podlahe. Keď nemôžete z nejakého dôvodu vymeniť podlahovú krytinu, kúpte si aspoň svetlý koberec.

Iluzórne zrkadlá a lampy

Pokiaľ chcete vytvoriť ilúziu, že miestnosť je väčšia, potom nezabúdajte na zrkadlá. Keď zavesíte zrkadlo od stropu alebo na dvere, bude priestor opticky väčší. Pochopiteľne nemusíte vytvárať priamo zrkadlovú sieň, ale pár chytro umiestnených zrkadiel, najmä v miestach, kam dopadá veľa denného svetla, spôsobia svojimi odleskami príjemnú premenu vášho bytu. Zaujímavú úlohu môžu hrať aj sklenené dvere. Miestnosť s nimi totiž akusticky rozdelíte, ale prehľad bytom zostane zachovaný. Vyplatí sa tiež investovať do špeciálnej lampy, ktorá vrhá mäkké svetlo podobné tomu dennému, takže budete môcť kedykoľvek (napríklad aj za pochmúrneho počasia) zosvetliť celú miestnosť.

Dôvtipné úložné priestory

S nedostatkom úložného priestoru sa potýka väčšina domácností. A čo potom máte robiť vy, keď vlastníte len pár metrov obytného priestoru? Aj v tomto prípade môžete ušetriť kúsok miesta. Okrem nepostrádateľných vstavaných skríň je výhodné si kúpiť pohovku alebo posteľ s úložným priestorom. Rôzne drobnosti môžete ukladať napríklad do závesných košíkov, ale dôvtipné ukladanie vecí vám môžu poskytnúť aj špeciálny konferenčný stolík či znížený strop. Pamätajte si, že čím máte menší byt, tým je lepšie väčšinu vecí ukryť do uzavrených skríň a zásuviek. Zahltiť taký interiér veľkou mierou dekorácií a doplnkov je veľmi ťažké, pretože potom okolo seba budete mať zaplnený priestor, ktorý naviac bude s najväčšou pravdepodobnosťou pôsobiť neusporiadane a neupratane.

Čím širšia zásuvka, tým lepšie

Pokiaľ ste sa naozaj pustili do kompletnej rekonštrukcie, myslite na to, že čím širšia zásuvka, tým lepšie. Nie je nič horšie než zistiť, že nemáte kam uložiť hrnce a pokrievky, a keď už, tak ich máte rozmiestnené po celej kuchyni.

Variabilné potravinové skrine

Pamätáte si na samostatné murované špajze, ktoré kedysi boli súčasťou každej bytovky? Dnes ich môžete nahradiť potravinovými skriňami, ktoré tieto špajze v kuchyniach vystriedali. Na trhu sa objavujú dve základné typy. U toho prvého zatiahnutím vysuniete celý obsah skrine. Vyžaduje to síce značnú silu, ale zase hneď vidíte, čo všetko uskladňujete a čo je potrebné doplniť. U druhého typu sa vysúva každá zásuvka zvlášť. To je po fyzickej stránke rozhodne jednoduchšie, viac menej pokiaľ nemáte pamäť ako slon, chvíľku vám zaberie, než nájdete to, čo práve potrebujete.

Výhra zvaná vysoký strop

Ak nemáte dosť priestoru na rozdávanie, určite využite miesto až k stropu a nad horné poličky ešte pridajte jeden rad. Pokiaľ sa púšťate do kompletnej rekonštrukcie a financie vám to dovolia, radšej si na pomoc zavolajte odborníka a nechajte ho pomôcť vám s vhodným umiestnením skriniek. Je tiež dobré si ujasniť, čo do horných skriniek budete ukladať. Tomu sa potom prispôsobí veľkosť jednotlivých zásuviek.
Takže nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob zväčšenia vášho priestoru, nezabudnite na to,že pri výbere nábytku by ste sa mali pozrieť na našu ponuku,ktorá vám ponúka pestrý výber nábytku do všetkých miestností za skvelé a bezkonkurenčné ceny. Veľa zostáv a nábytkových kolekcií ešte stále môžete mať za akciové ceny. Tak na čo ešte čakať?
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/skrine-c-52-40.52.html
 httpss://www.nabytok-bogart.sk/pohovky-c-32-31.32.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články