• News&Inspirations

aktualizované

Možnosti pridania kameňa do interiéru

Pri zariaďovaní kuchyne sa snažíme nájsť vždy čo najlepší pomer medzi kvalitou a cenou. Šetriť sa zvyčajne nevyplatí a dávno neplatí, že to najdrahšie je automaticky najlepší. Kameň patrí k drahším materiálom, a než do neho budeme investovať, mali by sme poznať, čo od neho môžeme čakať. Nie každý kamenný materiál ale bude spĺňať všetky predstavy o dokonalom srdci kuchyne. V ponuke totiž nie je len čisto prírodný kameň, ale tiež jeho alternatívy – umelý a technický kameň. Každý by dal prednosť prírodnému kameňu, ale možno vás prekvapí, že technický kameň vyniká vhodnejším vlastnosťami pre použitie v kuchyni. Aké sú teda rozdiely?
Kora varianta 1 Nábytok kora - Nábytok-Bogart.sk
Kora Varianta

Krehkosť prírody

Mramor je krásny materiál vyznačujúc sa dlhou životnosťou a v kuchyniach je pomerne vyhľadávaný. Bohužiaľ je ale tiež veľmi krehký a vyznačuje sa veľkou pórovitosťou, čo má za následok vysokú nasiakavosť. Preto je náchylný k vzniku ťažko odstrániteľných škvŕn od farbiacich potravín (šťavy z ovocia a zeleniny, čierny čaj, červené víno, káva a podobne). Na doskách často zostávajú viditeľné stopy.
Z toho dôvodu je nutné prírodný kameň pravidelne impregnovať profesionálnymi prostriedkami (podľa intenzity využívania kuchyne aspoň raz za pol roku). Vytvorí sa tak paro-priepustná vrstva, ktorá bráni prepúšťaniu tekutín, a kameň tak môže stále dýchať. Tiež zvyšné nečistoty by sa mali odstraňovať iba doporučenými prostriedkami, ktoré nepoškodia impregnácií ani kameňu. 

Technický kameň pri varení nie je možné zničiť ani nijako výrazne poškrabať

Technický kameň vyzerá síce ako názov pre nejaký špecifický prefabrikát, ale pravdou je, že je až viac než z 90 % tvorený prírodnými materiálmi, ktoré sú spojené kvalitnou polyesterovou živicou a doplnený farebnými pigmentmi, prípadne zrkadlovými a sklenenými strepmi pre efekt ich odlesku. Na rozdiel od prírodného kameňa disponuje technický kameň omnoho väčšou tvrdosťou, odolnosťou proti poškrabaniu a nízkou nasiakavosťou a práve vďaka tomu je jednoduché udržať kuchynské dosky z tohto materiálu hygienicky čisté a zdravotne nezávadné. K ďalším jeho príjemným vlastnostiam patrí, že má rovnorodú štruktúru a vďaka farebnej stálosti na doske nie sú poznať žiadne napojenie alebo viditeľné žiadne estetické vady. Napriek tomu si uchováva prírodný vzhľad a napríklad technický kameň v mramorovom designu od prírodného mramoru na prvý pohľad nepoznáte. Okrem toho ponúka omnoho pestrejšiu paletu farebného prevedenia. K najlepším svetovým producentom technického kameňa patrí veľa druhov rôznych značiek
Predsieň Blanco 2
Predsieň Blanco 2 

Umelý kameň vykúzli akékoľvek tvary

Umelý kameň nie je to isté ako technický – vyrába sa z prírodných minerálov a čistého akrylového polyméru. Je neporézny, a teda rovnako ako technický kameň hygienický a jednoducho udržovateľný. Vyrába v doskách, ktoré je možné rezať, frézovať, brúsiť či lepiť. Pri teplotách okolo 160 °C sa dá jednoducho ohýbať alebo tvarovať vo formách. Jedinečnou technológiou lepenia a následným prebrúsením sa dosiahne takmer neviditeľných spojom. Ponúka širokú radu farebného prevedenia a jeho výhodou je, že sa dá jednoducho opraviť, aby poškodenie nešlo poznať. V porovnaní s technickým kameňom obsahuje menší podiel prírodných materiálov a väčšie množstvo živice, preto je tvárnejší. Na druhú stranu je mäkší a má menšiu odolnosť proti poškrabaniu. Vzhľadom k väčšiemu podielu živice tiež hore znáša rýchle zmeny teplôt. Položiť horúcu panvicu priamo na dosku? Tak to radšej nie. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, verte, že pracovná doska je naj-exponovanejším, a teda najdôležitejším miestom každá kuchyňa. Ak bude toto srdce z kameňa, nešliapnete vedľa.
Kameň je v interiéri určitou formou doplnku a dekorácie, avšak môžeme ho skôr považovať za súčasť všetkých moderných interiérov a bývaní. V bývaní to pre Vás môže znamenať nejaký druh  určitého oživenia a dekorovania priestoru, ktorý si nezamilujete len Vy, ale aj celá Vaša rodina a priatelia. Je len na Vás ako sa teda rozhodnete zahrnúť kameň do svojho interiéru a kde sa ho rozhodnete použiť. Či už to bude kúpeľňa, kuchyňa, obývačka alebo klasicky predsieň v doplnení nejakého zrkadla spolu so skriňou.
Kameň sa dá pekne zakomponovať do modernej kuchyne. Niektorí ľudia si v tejto miestnosti volia kamennú dlažbu, ktorá je odolná a má dlhú životnosť. Je však nutná povrchová úprava pre zaistenie odolnosti proti nasiakavosti mastnoty a vlhkosti. Vďaka nízkemu tepelnému odporu je kamenná dlažba výborná voľba v kombinácii s podlahovým topením. Je však potrebné pripomenúť, že nie všetky druhy kameňa sú vhodné na dlažbu, napríklad taký mramor nie je až tak odolný a omnoho lepšie Vám poslúži napríklad žula. V kuchyni sa kameň tiež často využíva vďaka svojim vlastnostiam v podobe kuchynskej dosky. Na výber je množstvo prevedení, takže si je možné jednoducho vybrať a zladiť dosku s farbou kuchynskej linky. Kameň ale je možné využiť aj ako obkladový materiál nad kuchynskú linkou či v inej časti kuchyne. V obývačke vídame kameň často ako obklad krbov. Stále častejšie si ale ľudia nechávajú obložiť istú časť steny či stien kamenným obkladom. Kamenné obklady sú jednoducho trendy. Kamenný obklad môžete mať napríklad na stene za televíziou alebo aj za sedačkou.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články