• News&Inspirations

aktualizované

Možnosti skleneného nábytku

Drevený nábytok samozrejme stále patrí k exkluzívnemu a populárnemu nábytku na prvom mieste. Vyberajú si ho ľudia, ktorí túžia po fyzickom aj vizuálnom kontaktu s prírodou. Do interiéru vnáša prvok útulnosti. Aj dnešné trendy uprednostňujú prírodné materiály, ako je drevo, kameň, prírodné tkaniny. Avšak okrem dreveného nábytku je veľmi populárnym a nežiadúcim sklenený nábytok. Toľko sklenených stolíkov, ale aj veľkých jedálnych stolov pohromade už dlho nebolo vidieť. S poslednými rokmi naopak ako by sklo slablo, zmizlo, posilňovalo svoju pozíciu len v oblasti svietenia a tiež v kúpeľniach, kde sa presadzujú sklenené steny, aby na vás bolo pekne vidieť, keď sa umývate. Designeri sa neuspokoja len s malými stolíkmi so sklenenou doskou a so sklenenými doplnkami. Pripravia sklenené komody, jedálne stoly alebo aspoň posuvné dvere veľkých skríň. Väčšinou vsádza na sklo priezračné, ale objavuje sa aj farebné, niekedy aj rafinovane prefarbené.
Praktická stránka
Aj keď bude pevné a tvrdené, môže mať v prípade pádu dieťaťa nepríjemné hrany a tvrdosť. A aj keď nebudeme myslieť na najhoršie, zvedavé detské ruky nechajú všade dobre viditeľné otlačky. Sklo vyžaduje dobrú starostlivosť, krásne zostane, len keď je čisté, alebo je pracnejšie na údržbu. Nestačí utrieť prach, ako u iných povrchov, je nutné ho zakaždým aj poriadne preleštiť. Má ale radu vlastností a výhod, pre ktoré si zaslúži s nami v byte byť.
Funkcie v byte
Sklom sa byt prevzdušní a presvetlí a aj s jedným solitérom hneď pôsobí elegantnejšie než predtým. Niektoré povrchy skleneného nábytku sú sami o sebe dekoratívny a priťahujú pozornosť. Sklenené steny, ktoré sa dajú odsunúť, interiér zväčšia a zmenia. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, aj sklo uložené v sklenenej vitríne, dostáva úplne iný vzhľad, než keď sa skrýva v drevenej skrinke za sklenenými menšími dierkami. Aj tu ale hraje sklo pozitívnu úlohu. Zostavy pre steny sa veľmi odľahčili a prevažujú v nich otvorené police a voľná miesta, ale keď do takej steny vložíte aj kúsok sklenenej plochy, máte hneď vyššiu triedu noblesného nábytku. Obývacia miestnosť, ktorá na seba čím ďalej častejšie berie funkciu televíznej izby skríženého sa zakonzervovanou výstavnou skriňou pre návštevy, stráca svoj pôvodný význam. Už z názvu je jasné, že by v ňom ľudia mali bývať – stretávať sa, rozprávať sa, tráviť svoj voľný čas. Mal by byť teda pohodlný a obývateľný. Zároveň by ale mal plniť reprezentatívnu funkciu. Ak postavíte pohovku naproti televízií, jasne určujete jeho ráz. Obrazovka disponuje magickou mocí, strháva na seba všetku pozornosť, keď je zapnutá, a keď je vypnutá. Naopak stredobodom by malo byť pohodlné sedenie, postavené tak, aby spolu sediaci ľudia na seba videli a komunikovali. Ak máte krb, sústreďte sedenie okolo neho. Ak má vaša obývačka menších rozmerov, postavte sedačku do rohu, tak aby hľadela cez čo najväčšiu časť izbe. Miestnosť bude pôsobiť ako väčšia. Alebo sa v takom prípade vzdajte sa veľkej pohovky a urobte sedenie z pohodlných kresiel, ktoré zaberú menej miesta.
 
Skriňa trojdverová Cleo S3D
V moderných kuchyniach sú veľmi populárne sklenené obklady. Sú totiž veľmi odolné a sú k dostatiu v neobmedzenej farebnej škále. Výhodou skleneného obkladu je vedľa moderného designu predovšetkým jeho jednoduchá umývateľnosť a odolnosť voči čistiacim prostriedkom. Naviac obklad z veľkoformátového skla vylúčil z kuchyne zamastené škáry medzi dlaždicami, preto s farebným sklom udržíme jednoduchšie kuchyňu čistú. Sklo sa nehodí na obloženie steny za plynovým sporákom, pretože tu dochádza k prudkým zmenám teplôt, ktoré bývajú hlavnou príčinou prasknutia skla. Môže mať číry alebo hodvábne matný vzhľad, ktorý ladí s najmodernejšími trendmi. Môže byť fazetované (s ručne brúsenými vzormi), gravírované (ryté) alebo s pieskovaným (leptaným) motívom pre milovníkov rustikálneho štýlu. Stolná doska zo silného masívneho skla s perfektne vyleštenou hranou svojou eleganciou predbehne mnohé iné materiály, napriek tomu nedominuje priestoru, v ktorom sa nachádza. Stolné dosky sa vyrábajú z tvrdeného skla, aby odolali poškrabaniu a zmenám teplôt, pokiaľ na nich postavíme horúce nádoby.
Všetky výrobky zo skla, nech už ide napríklad o veľký jedálny stôl alebo malý svietnik, majú jednu spoločnú vlastnosť – nezaťažujú priestor zbytočnou hmotou, naopak odľahčujú ho a prevzdušňujú. Prinášajú so sebou rafinovanú jednoduchosť, moderného ducha a svojim spôsobom sceľujú interiér. Nepreťahujú sa o pozornosť pri kombinácií s inými materiálmi a štýlmi, naopak skvelo ich doplňujú. Umožňujú realizáciu neštandardných a vysoko efektných riešení interiéru. Sklo, ktorému doprajete priestor a svetlo, nechá vyniknúť jedinečnosť materiálu a originalitu tvaru. Rôzne možnosti technologického spracovania skla ponúkajú dostatočný priestor pre realizáciu ľubovoľných nápadov a v súčasnosti nie je problém vyrobiť ani monolitický kus nábytku, ako je napríklad stôl. Umývateľná maľba je veľmi lacné riešenie priestoru za kuchynskou linkou, ktoré má naviac nespornú výhodu, nejde o zložité riešenie a jeho prevedení hravo zvládne každý sám. Ďalším plusom potom je nepreberný výber farieb, ktoré si môžete nechať namiešať presne podľa vašich predstáv.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články