• Obývacia izba
  • Sprievodca

aktualizované

Na čo sa zamerať pri výbere sedacieho nábytku do obývačky

Sedací nábytok je dôležitým prvkom vybavenia obývačky, pretože sa nielen sústreďuje naň najväčšia pozornosť, ale aj sa často využíva. Vzhľadom na charakter miestnosti, akou je obývačka, musí byť sedací nábytok pohodlný, funkčný a reprezentatívny. Preto pri nákupe rohovej sedacej súpravy alebo iného čalúneného nábytku je dobré tomu venovať veľkú pozornosť, aby sa tak tešiť z ideálnej odpočinkovej strefy. Existuje veľa prvkov, ktoré ovplyvnia estetiku, komfort používania a rôzne iné praktické možnosti. Ktoré z nich sú najdôležitejšie?

Čas na relax, sedací nábytok v obývačke

Oddychová zóna je najdôležitejšou súčasťou každej obývačky. Práve tu si doprajeme popoludňajší relax s knihou alebo si pozrieme obľúbený seriál a po tom všetkom krátke zdriemnutie na zregenerovanie sa. V obývačke tiež prijímame našich hostí. Preto musí byť obývačka usporiadaná tak, aby zabezpečila maximálny komfort a reprezentatívny vzhľad. Na dosiahnutie týchto cieľov je potrebné správne vybrať individuálny nábytok do obývačky. Bez ohľadu na to, či si vyberiete modernú rohovú sedaciu súpravu alebo pohovku so súpravou kresiel, by mal byť celok v súlade so štýlom a podmienkami používania konkrétnej miestnosti. Aby sme vám pomohli zariadiť relaxačnú zónu v obývacej izbe, pripravili sme niekoľko praktických rád.

Na čo brať ohľad pri výbere sedacieho nábytku?

Rozmery

Veľkosť jednotlivých kusov nábytku má veľký význam ako pre úžitkovú, tak aj pre estetiku miestnosti. Rozmery rohovej sedacej súpravy či pohovky treba prispôsobiť priestoru obývačky a počtu užívateľov. Je dobré pozerať aj výšku a stavbu tela členov domácnosti. Vysokí ľudia by si totiž mali vyberať rohové sedacie súpravy s hlbokým sedákom, ktorý optimálne podoprie stehná po celej dĺžke. Na druhej strane, ľuďom nízkej a strednej výšky bude pohodlnejšie sa odpočívať na plytkých rohových sedacích súpravách.

Poťahová látka

Čalúnený nábytok je potiahnutý odolným čalúnením, ktoré odolá ťažkostiam niekoľkoročného používania. Výber poťahových látok je v súčasnosti veľmi bohatý, vďaka čomu úspešne vyberiete poťahy zodpovedajúce nášmu dizajnovému vkusu. Čalúnenie rohovej sedačky ovplyvňuje nielen estetiku nábytku, ale tiež uľahčuje údržbu a je odolné voči žmolkovaniu a nečistotám. Dobrou pomôckou je nájsť informácie o danom čalúneniu, ako obstálo v testoch oderu, aby sme vybrali čo najodolnejší kus nábytku.

Tvar rohovej sedacej súpravy

Rohové sedacie súpravy môžu byť v ľavostrannom alebo pravostrannom prevedení. Vo veľkých miestnostiach môžete vyskúšať aj rohovú sedačku v tvare U, teda s dvomi ležadlami. V prípade, že časť ležadla je vľavo, označuje sa ako rohová sedačka v ľavostrannom prevedení, pri usporiadaní je v pravostrannom prevedení. Tvar rohovej sedačky prispôsobujeme potrebám interiéru tak, aby sa v ňom dalo pohodlne pohybovať a využívať nábytok.

Ďalšie funkcie

Najväčšou výhodou moderného sedacieho nábytku je, že je obohatený o ďalšie funkcie. V prípade modulových rohových sedacích súprav sa každý môže rozhodnúť, z akých funkcií by mala dokonalá rohová sedačka pozostávať. Aj malý sedací nábytok môže byť obohatený o ďalšie vybavenie, ako je elektricky výsuvné sedadlo, nastaviteľné opierky hlavy alebo funkcia Relax.

 

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články