• News&Inspirations

aktualizované

Nábytok v klasickom štýle

Nábytok v klasickom štýle, ktorý je vždy v móde. Klasický štýl je stále jedným z najčastejších volených štýlov v interiéroch. Ako mladší, tak zároveň starší ľudia radi experimentujú s doplnkami a farbami, keď vytvárajú kreatívne interiéry v tradičnom štýle. Donedávna asociovala taká štylistika zastaralých vzorov a nadmerná dekoratívnosť, dnes sa ale môžeme priblížiť klasickému štýlu novým spôsobom. Pripravili sme niekoľko inšpirujúcich interiérov, ktoré sú nadčasové a vďaka tomu sú vždy trendy. Aký nábytok v klasickom štýle si vybrať? Klasický štýl má mnoho vzhľadov rovnako ako iné hlavné smery designu. Avšak nepopierateľne je spojiť s tradíciou, láskou k prírode a používaním nadčasových tvarov. Taký prístup učiní, že nábytok nikdy nezostarne.

Komplet nábytku 1 Systém ALASKA

Komplet nábytku 1 Systém ALASKA

Nábytok do spálne v klasickom štýle

Spálňa je enkláva pohodlia, intímnosti a práve v nej si prajeme stvoriť pomocou interiéru neobvyklú atmosféru. Komplety do spálne v klasickom štýle sú charakteristické masívnym tvarom jednotlivých kusov a elegantnou úpravou. Dokonale vyzerá nábytok z prírodného dreva alebo pokrytý prírodným rezivom. Klasický štýl sa hodí do interiérov v teplých farbách s dekoračnými elementmi vo forme krásnej úpravy hrán nábytku alebo ornamentov na povrchu. Posteľ v tomto štýle musí byť masívna a hrať najpodstatnejšiu úlohu v spálni. Je vhodné k nej vybrať tiež nočné stolíky a komplet komod a tiež skriní. Celok výborne doplní dekoratívne zrkadlo v sofistikovanom rámu a doplnky vo forme fotografií, obrazov a dekoračných vankúšov.

Nadčasová kuchyňa

Kuchyňa v klasickom štýle bude srdcom domu. Predstavte si jej teplú atmosféru, vôňu pečeného cukroví a nádhernú výzdobu, ktoré vyjadria charakter majiteľov domu. Keď vyberáte kuchynský komplet je vhodné dávať pozor ako na jeho funkčnosť, tak aj na estetický vzhľad. Keďže vyberáte komplet na dlhšiu dobu, bude sa do kuchyne dokonale hodiť klasický štýl vďaka svojmu nadčasovému charakteru. Kuchyňa v klasickom štýle môže byť vyrobená tak ako z dreva, tak aj z dosky MDF. Najdôležitejšie sú totiž dekoratívna úprava prednej časti a doplnky vo forme čerstvých kvetín, bylín, ozdobných textilných výrobkov a stolného riadu.

Klasický obývací pokoj

Obývacia miestnosť je miestom odpočinku a prijímaniu hostí, preto musí byť zároveň mimoriadne pohodlná a tiež efektne usporiadaná. Interiér v klasickom štýle dokonale splní táto očakávania a učiní interiér útulným a komfortným. Krásny čalúnený nábytok potiahnutý pravou alebo ekologickou kožou a tiež masívny konferenčný stolík a drevený nábytok pôsobí, že sa obývacia miestnosť stáva výnimočne štýlovou. Okrem toho stačí pridať niekoľko obrazov zobrazujúcich klasické portréty alebo krajiny a tiež fotografie, svietniky a ozdobné textilné výrobky.
Pre štýl Shabby chic, ktorý je charakteristický svojou rôznorodosťou, sú typické mäkké a teplé farebné odtiene. Ideálnym východzím bodom sú potom neutrálne tóny. Okrem ľahkých prírodných a zemitých farieb tu nájdu svoje miesto aj pastelové odtiene ružovej, modrej a fialovej. Ak je Vaším cieľom skôr štýl Bric-a-brac, je vhodné sa vyhnúť tvrdým, jasným farbám a sústrediť sa skôr na mäkké tóny. K dosiahnutiu kontrastu potom slúži predovšetkým šedá a špinavá biela. Interiér vo viktoriánskom duchu si pre zmenu výborne rozumie so striebornými a bronzovými detailami. 
 Obývacia izba Dover
Obývacia izba Dover  

Podlaha s charakterom

Výber podlahovej krytiny je dôležitým základom interiéru. Ku klasickým štýlom sa výborne hodí drevo, ktorého prirodzenú krásu a teplé vyznenie nič nenahradí. Robustná podlaha vydrží dlhé roky a jej charakter bude stále viac umocňovaný. V interiéroch v štýle Shabby chic alebo Bric-a-brac voľte skôr svetlejšie podlahy. Vhodná je prírodná mäkká farba dubu alebo o niečo výraznejšie dosky s nádychom šedej či bielej, ktoré pomôžu miestnosť presvetliť a opticky zväčšiť. Podlaha vo viktoriánskom duchu zase vyžaduje iný prístup. Obyčajne sa tu používajú hnedé a teplé farby podtrhujúc autenticitu prírodného produktu. 

Elegantný nábytok

Drevo je vedľa podlahy späté aj s výberom nábytku. U viktoriánskeho interiéru sa sústreďte na tmavšie druhy driev. Ideálne sú tu masívne kusy v tmavých odtieňoch, mohutné svietniky, vysoké knižnice či klasická pohovka Chesterfield v tmavo hnedej koži. Práve štýlová veľkoleposť je podstatou viktoriánskeho prístupu.
Dôležitými prvkami prinášajúcimi určitú dynamiku sú bezpochyby tiež krivky a kudrliny. Ku klasickému interiéru v štýle Bric-a-brac sa výborne hodia starožitné alebo historizujúce prvky, ktoré Vášmu domovu vdýchnu romantický štýl. Pri výbere nábytku sú kľúčovými farbami prírodné a pastelové.  Prístup v štýle Shabby chic si zakladá na štýlovosti, ale nie dokonalosti, a to by sa malo prejaviť aj vo výbere nábytku. Ideálnych výsledkov dosiahnete kombináciou bielych drevených kusov a starožitností s modernejšími prvkami. Tú pravú mieru autenticity Vám zaistí vetrom ošľahané kúsky, ktoré sú schopné navodiť atmosféru dávno zašlých časov. Pri výbere nábytku nezabúdajte na zakrivené nohy stolov a stoličiek. Tento štýl zároveň do Vášho interiéru prinesie dotyky vidieka. U všetkých spomínaných pojatí sa nebojte jednoduchého a pokojného prístupu. Jednoduchosť je kľúčom k vytvorení klasického priestoru, ktorý je zároveň útulný aj harmonický. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články