• News&Inspirations

aktualizované

Nábytok v kúpeľni

Nábytok v kúpeľni je in. Domnievate sa, že do kúpeľne sa žiadny nábytok nehodí? Že tam stačí dať pár plastových políc na krémy, hrebene či šampóny a kelímky na zubní kartáčky? A že úložné priestory v kúpeľni nemá zmysel riešiť alebo nie je možné riešiť neriešiteľné? Verte, že to už dávno neplatí. Kúpeľňový nábytok teraz patrí do zorného úhlu designérov a firmy prichádzajú sa stále odolnejšími materiálmi proti vlhkosti a tiež so zaujímavejšími tvarmi.

White Line 2 Lizbona - Komplet nábytku lazienkowych Komplet nábytku lazienkowych

White Line 2 Lizbona 

Materiál je na prvom mieste

Trvalý problém totiž spočíva v tom, že v kúpeľni je extrémne vlhko a zároveň tam dochádza k neustálemu výkyvu teplôt. Preto je nutné vyberať iba zariadenie, ktoré je priamo vyrobené určené do tak extrémnych podmienok. Rozšírený plast v posledných rokoch nahradzuje drevený masív, ktorého nevýhodou je ale predovšetkým vyššia cena. Dnes už našťastie v ponuke nechýba ani lacnejšia dyha alebo laminát (drevovláknitá doska). Pri nákupe kúpeľňového nábytku sa každopádne vyplatí zvoliť kvalitu.Zvlášť u výrobkov z laminátu je veľmi dôležité ustrážiť hrany, ktoré musia byť zabezpečené hliníkovými alebo nerezovými profilmi. Inak hrozí vniknutie vlhkosti, nabobtnanie a neskôrrozglejenéIdeálne je v tomto prípade hĺbková impregnácia použitého materiálu.

Módne farby a tvary

V bežnom využití stále pretrváva skôr umiernenosť, a to ako v tvaroch, tak aj vo farebnom ladení. Napriek tomu strhnú hranatosť skriniek postupne nahradzuje tvary zaoblené, ktoré pôsobí príjemnejšie a útulnejšie. Drevo v interiéri naďalej zastáva svoju nadčasovú úlohu, preto sú najčastejšie používané upokojujúce prírodné tóny hnedej. Zahanbiť sa však nenechá ani tradičnej biela farba. V neposlednom rade nesmiete zabúdať ani celkový štýl kúpeľne, tzn. že nábytok je vhodné zladiť s vodovodnou batériou a ďalšími doplnkami.

Pokiaľ sa obávate, že sa na malom priestore nevyhnete prehnaným kombináciám, skúste sa pri zariaďovaní zamerať na kompletnú sériu, ktoré sú celkovo dobre zladené a ponúka ich väčšina výrobcov. Praktické sú tiež sady skládajúce sa z rôznych samostatných dielov, ktoré vám umožnia jednotné vybavenie ľubovoľne veľkého priestoru.

Miesta nie je nikdy nazvyš

Niektoré špeciálne kusy kúpeľňového nábytku vás určite záujmu svojou praktickosťou. Ide napríklad o skrinku, ktorá v sebe skrýva kôš na špinavé prádlo. Naviac disponuje tiež malým úložným priestorom v podobe pojazdného kontajneru, v ktorom môžete skladovať čistiace prostriedky. V malej kúpeľni oceníte tiež nástavec, ktorý zaplní nevyužívaný prázdny priestor nad pračkou. Záleží len na vás, či tam použijete čisté uteráky, hračky určené do vane či ďalšie potreby, ktoré by zaberali miesto inde v byte.

V poslednej dobe sa síce objavuje tendencia k zariaďovaniu kúpeľní v minimalistickom štýle s cieľom, aby pôsobili predovšetkým vzdušne.To môžu spĺňať veľké kúpeľne v rodinných domoch, ale v štandardných mestských bytoch sa to podarí málokedy. Nezostáva vám teda, než dbať na maximálnu využiteľnosť zvoleného kusu nábytku, ktorý má ideálne aj variabilne vnútorné usporiadanie. To sa týka jednotlivých zásuviek aj nastavenie políc. Praktické sú tiež šuplíky s plno výsuvným kovaním, ktoré vám umožnia maximálne využiť daný priestor. Nepredstaviteľnou výhodou disponuje tiež závesný nábytok, ktorý zaručuje dostatočnú nosnosť a jednoduché zariadenie pri montáži. Zároveň vám umožní jednoduchšie upratovanie alebo jednoduchší prístup k zle dostupným miestam. Zanedbateľný nie je ani fakt, že po ňom nevzlína vlhkosť od podlahy.

Než si kúpite nábytok do kúpeľne, urobte si tiež jej plán. Naplánujte presne, kam umiestnite všetky pripojenia: zásuvky, odtoky, kde nastavíte pračku. Naplánujte si kúpeľňu v počítačovom design programu alebo na grafický papier. Skontrolujte, či je k dispozícií priestor, ktorý zaistí pohodlné používanie kúpeľne.

Komfort bude tiež výrazne znížený v kúpeľni preťaženej nábytkom, v ktorej sa budete musieť stlačiť medzi skriňami. Umývadlo je normálne zavesené vo výške 85-95 cm, zatiaľ čo drenážni úchytky 50-65 cm nad podlahou. Praktický bude model so šírkou 50 cm. Po stranách by mala byť ponechaná 20 cm vôle a pred drezom asi 60 cm voľného priestoru. Pokiaľ chcete skrinku alebo policu pod ňou, môžete sa spoľahnúť na závesné modely, na skrinku alebo na pracovnú dosku.

Nábytok pod umývadlom

Môžu to byť skrine zavesené nad podlahou, stojace na nohách alebo zabudované od umývadla až po podlahu.Modely súk dispozícií s otváracími dverami a interiérmi s policami alebo s výsuvnými zásuvkami. V posledných spomenutých prípadoch sa vojde viac kozmetických vecí, najmä pokiaľ ich skryjete v chytrých organizátoroch, na policiach zase nasadíte vysoké fľaše s čistiacimi prostriedkami. Pokiaľ je sifón namontovaný v blízkosti steny, stačia obyčajné zásuvky, inak budete potrebovať odsadenie, ktoré zaberie nejaký úložný priestor.

Nákup pripraveného modelu integrovaného s drezom vám ušetrí výber keramiky. Často však takéto drezy majú pomerne úzku hranu a nie je tu veľa miesta na uloženie kozmetiky. Pre nástenné modely je vhodné kúpiť si kus nábytku širší než je samotné umývadlo, aby bol zaistený určitý priestor pre klasický aj bezdotykový dávkovač mydla alebo pohár so zubnými kefkami na zuby či iné kúpeľňové doplnky. Pod ním je možné tiež rozšíriť o nábytok a práčku alebo kôš na prádlo.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články