• Štýle

aktualizované

Nadčasová kúpeľňa vás len tak neomrzí

Pokiaľ chcete nadčasovú kúpeľňu, vsaďte na čiernu a bielu farbu. Pristane malým aj veľkým priestorom. Každý, kto chcete zmeniť svoj dom alebo rekonštruuje byt, premýšľa nad tým, v akom farebnom tóne by si mal zariadiť svoju kúpeľňu.

 Kúpelňa Mila Komplet nábytku lazienkowych
Kúpeľňa Mila 
Niekto vsadí na svoju obľúbenú farbu, ďalší sa nechá inšpirovať napríklad aktuálnymi trendmi. Pokiaľ ale neviete a hľadáte nadčasové riešenie, ktoré sa vám po nejakej dobe nezhnusí, vsaďte na čiernobielu variantu. Čiernobiela kúpeľňa poskytuje obrovské možnosti a rozhodne nemusí vyzerať fádne alebo nudne. Naopak sa dokážete aj vy sami s farbami krásne pohrať, takže výsledok môže pôsobiť luxusne, elegantne a zároveň útulne. Naviac sa kombinácia týchto dvoch farieb výborne hodí do veľkej a malej kúpeľni.

Pôsobenie farieb

Každá farba má nejaký vplyv na ľudskú psychiku. Ako si v tomto ohľade stojí čierna a biela? Čierna farba je neutrálna a má upokojujúci účinok. Dokáže zmierniť nervové napätie, ale keď je jej príliš veľa, vie v ľuďoch vyvolať aj pocit smútku a skľúčenosti. Biela farba pôsobí čisto, sviežo, dodáva interiéru potrebnú ľahkosť a tiež upokojuje. Je elegantná, okázalá a luxusná. Snáď každý vníma čiernobielu kombináciu ako klasiku a často to zvádza k úsudku, že vytvoriť pekný čiernobiely interiér je ľahká úloha. Lenže tak to rozhodne nie je, práve naopak. Môžete si na tom poriadne vylámať zuby. Stačí málo a čiernobiely interiér pôsobí lacne, chaoticky alebo stroho. Pokiaľ sa na to teda necítite, nechajte si radšej poradiť od profesionálov.

S čiernou zachádzajte opatrne

Dobre urobíte, keď sa budete držať pravidla, že by čierna farba nemala v kúpeľni prevažovať. A to obzvášť, pokiaľ máte malú kúpeľňu. Čiernobiele prvky vyžadujú dostatok svetla. Pokiaľ nemáte v kúpeľni okno, zamerajte sa na dobré umelé osvetlenie a ďalšie doplnky, ktoré priestor opticky zväčší, napríklad zrkadlá. Zrkadlá nemusíte vidieť len v predsieňach alebo v kúpeľni. Môžete ich umiestniť tiež do obývacej miestnosti alebo často ich je možné vidieť aj v spálni, či už samostatne alebo ako súčasť vstavanej skrine. 

Podlaha

Podlaha v čiernobielej kúpeľni môže vyzerať rôzne. Môžete na nej striedať čiernu a bielu farbu a vytvoriť si napríklad šachovnicu. Tu potom môžete mať rovnú alebo skosenú. Niekto dá ale prednosť len čistej bielej podlahe a čiernym obkladom potom opticky vymedzí napríklad sprchový kút. Ak máte priestorovú kúpeľňu, môžete si dovoliť čiernu podlahu, v malej miestnosti by to ale veľmi dobre nevyzeralo. Variant je však obrovské množstvo a každému bude sedieť niečo iného.

Lesklý povrch

Ak sa chcete za každú cenu vyvarovať toho, že bude vaša čiernobiela kúpeľňa pôsobiť lacným dojmom, vsaďte na lesklý povrch, ktorý sám o sebe pôsobí luxusne. Lesklé môžu byť dlaždice a obkladačky aj kúpeľňový nábytok. Biela a čierna farba v lesklom prevedení naviac pôsobí veľmi moderne.

Netradičné riešenie

Pokiaľ sa nebojíte odlišovať, môžete čiernobielu kúpeľňu ozvláštniť tým, že namiesto klasickej bielej sanity kúpite toto vybavenie v čiernom prevedení. Možno budete prekvapení, ako to v skutočnosti po designovej stránke skvele funguje.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články