• Štýle

aktualizované

Najčastejšie chyby pri výbere dverí

Časté chyby pri výbere dverí a ako sa im dokážete vyhnúť? Kupovanie si dverí je dôležitou časťou plánovania svojho domova, ktorú sa vyplatí riešiť dostatočne starostlivo, je to totiž niečo, u čoho očakávame, že bude slúžiť svojmu účelu aj niekoľko rokov. Zlý výber dverí sa potom môže prejaviť nielen nevzhľadným dojmom, ale aj zhoršenými vlastnosťami ovplyvňujúci celkový pohyb po byte či dome.

Komplet Baros san remo svetlý 24E0BM
Komplet Baros san remo 

Voľte správnu orientáciu dverí

Hoci je výmena dverí pomerne veľkou investíciou, mnoho zákazníkov si ju často dopredu nepremyslí, a predajcovia sa tak stretávajú s radou chýb, ktoré sa opakujú stále dokola. Vzorným príkladom takejto chyby je zámena pravých a ľavých dverí. To či zvoliť pravé alebo ľavé dvere je však úplne banálnou záležitosťou, orientáciu dverí určíte tak, že sa postavíte čelom k dverám tak, aby sa otvárali smerom k vám. Ak sa pánty nachádzajú na pravej strane, ide o pravé dvere a naopak pokiaľ sú pánty na ľavej strane, ide o ľavé dvere.

Vždy kontrolujte rozmery dverí

Často sa vyskytujúcim problémom je rovnako voľba nevhodného rozmeru dverí. Príliš úzke dvere môžu pôsobiť komplikácie ako pri sťahovaní rozmernejších kusov nábytku a spotrebičov, tak pri každodennom pohybe. Štandardne je preto doporučované voliť dvere s minimálnou šírkou 80 cm. Vždy je totiž potrebné brať do úvahy, že aj dvere na prvý pohľad do nie tak využívaných priestorov, ako je napríklad kúpeľňa, vyžadujú dostatočnú šírku pre sťahovanie mnohých spotrebičov ako pračka a podobne. Rozmery dverného priestoru je vždy potrebné porovnávať s rozmermi uvedenými v katalógu výrobcov, dávajte tiež pozor na to, či nemáte dvere určitým spôsobom atypické. V takýchto prípadoch je na mieste objednávka na mieru, ktorá sa môže vo výsledku značne predražiť. Interiérové dvere sú najčastejšie distribuované v rozmeroch 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm, 110 cm a dvojkrídlové prevedenie potom v rozmeroch, 120 cm a 200 cm.

Nezabúdajte na spôsob otvárania dverí

Spôsob otvárania dverí nie je otázkou iba rozmerov dverí, ale tiež priestorových dispozícií danej miestnosti. Klasické otočné dvere sú totiž priestorovo náročnejšie, čo je typický problém pre úzke chodby alebo malé kúpeľne, v ktorých môžu otočné dvere narážať na vybavenie miestnosti. Zaujímavou alternatívou ku klasickým dverám tak môžu byť dvere s otváraním z miestnosti vonku alebo dvere zasúvacie do púzdra. U zasúvacích dverí je však potrebné počítať s náročnejšou inštaláciou, keďže dverné púzdro sa musí zabudovať priamo do steny. Možnou náhradou za tieto dvere tak môžu byť ľahšie zabudované, avšak nie tak atraktívne posuvné dvere s pohybom do steny. Montáž ich koľajnice je však možná iba na stene s dostatočnou nosnosťou a je taktiež potrebné, aby boli koľajnice dokonale vyvážené. V opačnom prípade sa totiž môže stať, že sa budú dvere svojvoľne zatvárať alebo otvárať.
Je vhodné, aby boli dvere v rámci celého interiéru farbou aj vzorom zladené, a je preto doporučované vyberať kompletnú sadu dverí do domácnosti naraz. Postupná výmena dverí nebýva príliš doporučovaná, môže sa totiž stať, že výrobca daný typ dverí prestane počas určitej doby vyrábať.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články