• News&Inspirations

aktualizované

Nápadité mozaiky v bývaní

Mozaika ponúka veľa možností, ako môžete kombinovať nielen farby, ale tiež vzory a povrchy. A zďaleka sa nemusíte obmedzovať len na kúpeľňu. Nápaditá mozaika dá iskru kuchyni, terase, nábytku či doplnkom.

Komplet Ivan Tmavá San Remo
Komplet Ivan Tmavá San Remo

Ako vyberať?

Správne zvolená mozaika, s ohľadom na celkovú koncepciu miestnosti, dokáže z priestoru urobiť doslova designový skvost. Trendom sú mozaiky v prevedení prírodného kameňa. Pokiaľ máte radi farebné kreácie, určite oceníte naopak drobnú mozaiku v sýtych, jasných farbách, ktoré môžu byť aj jemne tieňované, takže vytvárajú veľmi zaujímavý vizuálny efekt. Mozaiku môžete použiť nielen v kúpeľni, ale tiež v kuchyni, napríklad v priestore medzi hornými a dolnými skrinkami alebo v obývačke. Pri výbere mozaiky by ste mali brať do úvahy členitosť priestoru, prístup denného svetla a skutočnosť, že potrebujete pokryť menšiu plochu či tu bude mozaika v danom priestore dominantou.

Zamerajte sa na hravosť

Farebné mozaiky vnášajú do priestoru dynamiku a príjemnú sviežosť. Vďaka ním priestor jednoducho oživíte a zároveň vytvoríte designový doplnok, ktorý umocní charakter miestnosti. Môžete si vybrať pestrofarebné obklady, na ktoré vaši hostia len tak nezabudnú. K týmto kreáciám sa skvele hodí mozaika nalepená na sieti. Výhodou je, že ju môžete umiestniť aj na nerovný povrch, do ohybu alebo ju nastrihať na menšie kúsky. Asi nie je nutné pripomínať, že mozaiky v rôznych odtieňoch sa dajú medzi sebou kombinovať. Ale pozor! Pokiaľ majú zároveň výraznejšiu štruktúru, radšej zostaňte u jednej série a maximálne stenu vylaďte tón v tóne.

Monochromatická neznamená fádna

Patríte medzi priaznivcov jemnejších tlmenejších farieb, ale zároveň chcete, aby vaša kúpeľňa mala štýl? Keď ju ozvláštnite mozaikou, určite nebude vyzerať obyčajne. A pokojne pritom môžete zachovať farebnosť okolitých obkladov. Pestrosť môžete totiž nahradiť kombináciou rôznych dekorov, povrchových štruktúr alebo tvarov. Čo napríklad mozaiky, ktoré vyzerajú, ako keby ste k sebe naskladali rôzne tvarované kúsky kameňa? Na stene vytvárajú priznane zvolený nepravidelný systém kladania jednotlivých kusov obkladov, ktorý pôsobí, ako by ste sa dívali na kamenistú cestu.

Keramická mozaika

Keramika je najčastejším materiálom pre výrobu mozaiky. Keramická mozaika je veľmi odolná, má dlhú životnosť a dá sa použiť aj na podlahu. Cena je v porovnaní s ostatnými materiálmi najpriaznivejšia. Ak plánujete kúpu zaujímavejšej a kvalitnejšej mozaiky, budete musieť počítať s obnosom nákladov za meter štvorcový obkladového materiálu. Základným materiálom pre výrobu keramických obkladov je ílovitá hlina, kremeň, vápenec a živec. Povrch býva glazovaný alebo neglazovaný. Môžeme si vybrať lesklý vzhľad, polomatný alebo matný. Povrch môže byť na omak hladký alebo štruktúrovaný.

Keramické napodobeniny mozaiky

V obchodoch sa môžeme stretnúť s klasickými obklady, ktoré imitujú vzhľad mozaiky. Napriek tomu majú na svojom povrchu štruktúru, ktorá pripomína skutočnú mozaiku, jednoducho poznáme, že ide o napodobeninu. Spáry bývajú na keramickom obklade glazované, vďaka čomu rozoznáme jednoducho rozdiel v porovnaní so skutočnými spárami medzi obkladmi. Cena však u tohto výrobku mnohonásobne víťazí nad pravou mozaikou. Pokiaľ nám teda postačí štruktúrovaný povrch a nepotrebujeme riešiť problém obloženia oblín, keramické obklady s motívom mozaiky sú isto správnou a rýchlou voľbou.


Sklenená mozaika

Sklenené mozaiky nachádzajú svoje uplatnenia najmä pri obkladov stien. Môžeme si tak plne vychutnať hry svetla. K dispozícií je široká paleta farieb. Obľúbené sú kovové efekty. Tých dosiahneme pridaním perlete, sľudy alebo rôznych minerálov. Cena sklenenej mozaiky je vyššia než u keramickej, čo nie je žiadnym veľkým prekvapením.

Kamenná mozaika

Napriek tomu, že sú kamenné mozaiky skutočne drahé, tak ich obľuba stále rastie. Z kameňa sa pre tieto účely upravuje najčastejšie mramor, travertín alebo žula. Samotná výroba kamennej mozaiky je pracná. Najskôr sa musí kameň opracovať a vyskládať do požadovaného tvaru. Čím sú čiastočky kameňa menšie, tým je zvyčajne jeho cena vyššia. Kameň sa musí po položení ošetriť, čím sa výrazne predlžuje životnosť obkladov v bývaní.
Dnešná mozaika sa najčastejšie používa ako dekorácia a ochrana stien v zaťažovaných priestoroch. Nájdeme ju v kúpeľniach, kuchyniach, súkromných bazénoch, ale aj vo verejných priestorov. Mozaikové kocky môžu byť keramické s glazúrou, sklenené alebo aj z iných materiálov, ktoré sa používajú hlavne pre výtvarné projekty – z prírodných kameňov rôznych farieb, plastu alebo kovu.
V súčasnom interiéri sa najviac uplatňujú keramické alebo sklenené mozaiky, ktoré najlepšie vyniknú na väčšej ploche. Výrobcovia ponúkajú základný mozaikový obklad najrôznejších rozmerov a farebnosťou. Pre použitie mozaiky neplatia žiadne pravidlá, iba dobrý vkus. Je vhodná pre malé a veľké priestory, dá sa kombinovať aj s inými formátmi, môže sa použiť ako na steny, tak na podlahy alebo na pracovné plochy. S mozaikou je možné obkládať aj zaoblené tvary. Množstvo spár vytvára ďalší pôsobivý efekt, ak je použitá neutrálna alebo naopak kontrastná farba spojovacieho materiálu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články