• News&Inspirations

aktualizované

Netypické farby v bývaní

Oblečte svoj domov do netypických farieb. Ružová v obývačke podporí komunikácie, čierna v spálni zase tajuplnosť. Viete, že pre väčšinu ľudí hraje pri nákupu vecí rozhodujúcu úlohu práve farba? Jedným z dôvodov je dokázané tvrdenie, že farby ovplyvňujú ľudskú psychiku. A to samozrejme platí aj pre farby v interiéri. Pokiaľ vhodne zvolíte napríklad aj netradičné odtiene a správne ich skombinujete s nábytkom a doplnkami, farby podporia požadovanú atmosféru miestnosti. Vybrať správne farby do bytu, to nie je jednoduchá záležitosť. Existuje celý rad pravidiel a poučiek o tom, akou farbou vymaľovať byt, či jednotlivé miestnosti (napríklad detské miestnosti), a ktorým farbám sa radšej vyhnúť. Vďaka týmto radám vieme, ako určité odtiene pôsobia na naše zmysly a aké farby sa hodia do všetkých miestností a priestorov v bývaní.

moderná Obývacia stena Celeste I Biela Obývacia stena
Moderná obývacia stena Celeste I 

Ružová nie je len pre dievčatá

Napriek tomu ružové odtiene vyzerajú v miestnosti veľmi pekne, málokto si trúfne ju použiť inde než v dievčenskej izbe. Ružová pritom symbolizuje jemnosť, nehu, citlivosť a pokoj. V interiéri vytvára pocit harmónie, upokojuje a zároveň povzbudzuje k citovej otvorenosti a komunikatívnosti. Ružovou preto môžete pokojne ladiť napríklad spálňu alebo obývací pokoj. Pôsobenie tejto farby na vaše psychické rozpoloženia sa do obývačky výborne hodí. Veď obývacia miestnosť patrí k centrálnym miestnostiam domova, kde sa zvyčajne odohráva väčšina rodinného diania. Pri využití ružovej farby v obývacej miestnosti je na mieste striedmosť, aby celková podoba priestoru nevyvolala nechcený dojem gýča. Bohato postačí čiastočné ružové vymaľovanie, prípadne vkusné doplnky či kusový nábytok. K teplému odtieňu ružovej na stene sa najlepšie hodí čisto biela obývacia stena alebo nábytok v čokoládovo hnedom prevedení. Ružovej by ste sa však (okrem chlapčenských izieb) mali vyhýbať tiež v kuchyni. Táto farba totiž zvyšuje chuť na sladké.

S čiernou v spálni šetrite

Dodnes tabuizovanou interiérovou farbou je čierna. Tá na rozdiel od ružovej vie vyvolať pocit nepokoja, úzkosti, depresie a smútku. Pokiaľ ju však použijete správne, dokáže miestnosť otvoriť v elegantnom a modernom svetle. Čierna farba sa nedoporučuje na veľké plochy a mala by slúžiť skôr ako doplnková farba ku kontrastným odtieňom, ako je biela. Môžete ju však využiť rafinovane, napríklad na výklenkoch, dekóre stien či plochách,ktoré majú menšie rozmery. S čiernou sa vyplatí prekročiť hranice predsudkov a pokojne ju využiť aj v spálni. Tam totiž pôsobí tajuplne, elegantne a zmyselne. Ale pretože sa nič nesmie preháňať, siahnite radšej po čiernobielej kombinácii v podobe malého nábytku, ako sú nočné stolíky či skrinky alebo si kúpte v tejto farbe pár drobných doplnkov. Pre menej odvážnych je správnym krokom šedá farba, ktorá vyjadruje eleganciu, precíznosť a dôstojnosť. Pôsobí pokojne a vyvážene, zvlášť v striebornom prevedení. Podobnú atmosféru ako čierna či šedá v spálni vyvoláva tiež fialová farba, ktorá vraj naviac podporuje zmierovanie po partnerských hádkach.

Veľká zmena rýchle a jednoducho?

Vymaľujte! Celý priestor bude nielen krásne čistý a voňavý, ale zároveň vás inšpiruje k ďalším príjemným zmenám – stačí napríklad len posunúť pohovku trochu inak, kúpiť novú lampu alebo koberec. Zmena nemusí byť veľká, stačí malý detail na správne vybranom mieste. Nebojte sa pri výberu farieb vrátiť do detských rokov – keď si poskladáte návrh interiéru z konkrétnych vzorov farieb, ľahšie si nový design predstavíte reálne. Vezmite si na pomoc nejaké vzorkovníky, časopisy alebo fotografie stiahnuté z internetu a urobte z nich koláž toho čo sa vám najviac páči, čo by ste v byte chceli sami mať. Pokojne všetko doplňte aj vzorkami podláh, tapiet alebo textílií, z ktorých budú závesy a vankúše.

Farby sú dôležité

Všetci v živote túžime po rovnováhe – a tu by sme mali hľadať aj u farieb v interiéri. Vždy by mali tvoriť zaujímavý kontrast medzi odvážnejšími odtieňmi a tlmenými svetlými farbami. Pokiaľ zvolíte neutrálnu základnú farbu, skvele poslúži ako pozadí pre výraznejší farby a dovolí im krásne vyniknúť. Vždy myslite na to, aby boli jednoducho kombinované a využiteľné, mali by ladiť s nábytkom a ostatným zariadením bytu. Výber samozrejme ovplyvňuje aj to, že sa vám nejaká farba jednoducho odjakživa páči, máte ju s niečím príjemným spojenú, bez toho aby ste vedeli prečo to tak je. Aj to je napríklad rešpektovať. Trendy nie sú všetko.

Farby v interiéri

Kedy inokedy budete mať takú príležitosť k oživeniu vášho domova, ako práve teraz, na samom počiatku blížiaceho sa jara? Vyprášte zime kožuch, rozveseľte byt krásnymi farbami, obklopte sa príjemnými prírodnými materiálmi a prevoňajte interiér čerstvými kvetinami! A potom si môžete právom povedať, že konečne je tu jar!
Ako dostať jar do bytu? Čo vám môže pomôcť? Veselé farby – od pastelových cez jemné až po výrazné odtiene. Vankúše, kusové koberce a závesy so vzormi, pruhy alebo puntíky
čerstvé kvetiny (hyacinty, tulipány, narcisy), jarné bylinky na kuchynskom okne aj na stole
doplnky z prírodného materiálu (napríklad bambusové alebo drevené misky), jemné interiérové parfumy, vonné tyčinky alebo aromatické sviečky. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články