• News&Inspirations

aktualizované

Nové vlastné bývanie

Zariaďujete si prvé bývanie? Poradíme vám, ako sa vyvarovať začiatočnícky chybám. Prvý byt väčšinou býva splnením veľkého sna. Po stresoch so zaplatením a vybavením všetkých nutných dokumentov nasleduje zvyčajne tá príjemnejšia časť – vybavovanie a zariaďovanie nového domova. Aj to sa ale jednoducho môže zmeniť na nočnú moru, pokiaľ neviete, ako na to.

Obývacia stena Rumba Dub sonoma
Obývacia stena Rumba Dub  

Funkčný a originálny

Každý človek je jedinečný, preto by malo byť také aj vaše bývanie. To je dôvod, prečo sa napríklad bytoví designeri snažia najskôr dôkladne poznať svojich klientov. Ich zvyky, denné návyky, koníčky a záľuby. Pretože jedine tak im dokážu pomôcť vytvoriť bývanie, ktoré bude nielen pekné, ale aj funkčné a v ktorom sa im bude dobre žiť. To tiež však platí aj pre tích z vás, ktorí sa rozhodnete zariaďovať byt svojpomocne. V priebehu celého procesu zariaďovania je vhodné riadiť sa sloganom: „Interiér je dokonalý nie vtedy, keď už do neho nie je čo pridať, ale keď už nie je možné nič ubrať.

Pohrajte sa s farbami na stenách aj textíliách

Vo svojom domove sa chceme obklopiť farbami, ktoré máme radi a ktoré nám sú príjemné. Pokiaľ medzi ne však patria výrazné odtiene, ako sú napríklad tyrkysová či ostro červená, je dobré dať na rady odborníkov a obľúbenými farbami radšej šetriť. Obyčajný akcent farby na závesoch, vankúšoch či prikrývok bude pôsobiť veľmi dobre a naviac ho môžeme ľahko obmeniť. A pokiaľ sa predsa len farieb na stenách nechceme vzdať, nikdy nimi nevymaľujme celú miestnosť. Omnoho lepší efekt bude mať len jedna farebná stena. Dôležitý je tiež výber textílií – závesy, záclony a žalúzie s priestorom vedia divy. Aj stroho zariadený interiér v chladných odtieňoch dokáže zútulniť.

S nábytkom sa neponáhľajte

Funkčnosť a vzhľad každej izby najviac ovplyvní nábytok. Ešte pred jeho nákupom je ale nutné rozplánovať a vymedziť často podceňované, ale veľmi dôležité pokojové a komunikačné zóny bytu. Najmä spoločenským zónam, ako sú obývacie miestnosti, kuchyne a chodby, by sme mali pri rozmiestnení nábytku venovať zvýšenú pozornosť, pretože v miestach častého pohybu členov domácnosti by nemalo nič prekážať.
Všeobecne existujú dva základné prístupy, ako vyberať nábytok. Prvým je mať jasnú predstavu o tom, v akom štýle a aký nábytok chcete a kam ho postavíte. Bohužiaľ sa časom môže ukázať, že to síce vyzerá skvele, ale z praktického hľadiska je to k ničomu. A niektoré veľké kusy potom už presúvate na vhodnejšie miesto len ťažko. Naviac sa možno ani nikam inam ani nevojdu.
Druhou možností je kúpiť si najprv len základné kusy, bez ktorých sa nedá fungovať (okrem kuchynskej linky sú to predovšetkým jedálny stôl, stoličky, sedačka, posteľ) a potom skúšať, aké rozmiestnenie vám vyhovuje. Najskôr sa zabývate a po čase budete presne vedieť, kam je najlepšie postaviť posteľ a kde si chcete vychutnávať obed či večeri. Uvedomíte si, čím sa chcete obklopiť a postupne interiér doladíte do najmenších detailov.

Aby to bol skutočný domov

Dôraz by ste mali pri zariaďovaní klásť najmä na to, aby ste dokázali zladiť štýl a farebnosť, nielen v miestnosti, ale v rámci celého bytu. Ešte dôležitejšie však je, aby ste si vytvorili skutočný domov, kde sa budete cítiť dobre. A preto sa nebojte vtlačiť svojmu bytu vlastný rukopis. Pritom však nezabúdajte, že každá miestnosť má svoj zmysel a účel. Nakupujte preto zariadenia s rozmyslením a nevyhadzujte peniaze len tak za zbytočnosti.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články