• News&Inspirations

aktualizované

Novinky do kuchyne

Dlažba do kuchyne je dobrá voľba. V kuchyni sa zase žije – stala sa súčasťou obytných priestorov, schádza sa tam rodina a priatelia, pracuje sa v nej, vznikajú lahodné jedlá, ale tiež sa v nej spracováva sezónna úroda. Pokiaľ je vaša kuchyňa takto vyťažená, malo by náročnejšej prevádzke odpovedať aj jej zariadenie.

 Kuchynská linka Amox I Komplet do kuchni
Kuchynská linka Amox I 
Výberu podlahovej krytiny v kuchyni by sme mali venovať zvýšenú pozornosť, pretože patrí medzi najviac namáhané miesta domácnosti – vysoká prevádzka, pády rôznych predmetov, niekedy veľmi ostrých ako nože či sklo a keramika, voda, rôzne šťavy z potravín a tak ďalej. Skrátka patria sem materiály, ktoré vydržia veľkú záťaž, jednoducho sa udržujú a nevadí im ani zvýšená vlhkosť. Dobrou voľbou môžu byť PVC, vinyl, vode-odolný laminát alebo obľúbená dlažba. A na tú sa dnes zameriame najviac.

Kvalita predovšetkým

Aby sme mali bezpečnú a krásnu kuchyňu, musí dlažba spĺňať určité parametre. Dôležitá je záťaž a oteruvzdornosť. Dlažba by mala byť tiež jednoducho čistiteľná, preto do kuchyne volíme radšej dlažbu s hladším povrchom. Ďalšími podstatnými vlastnosťami je nízka nasiakavosť a proti kĺzavosť. Do bežnej domácnosti stačí vyberať dlažbu v kategóriách R9–R10.
V kuchyni musíme tiež počítať s tým, že sa spadnuté nečistoty alebo tekutiny dostanú aj do spár medzi dlažbu. Pri spárovaní by sme mali vyberať sparovaciu hmotu odolnú proti kyselinám. Kuchyňa je vlastne také malé chemické laboratórium, a pokiaľ sa na zem dostanú rôzne ovocné šťavy či iné agresívne látky, môžu vzniknúť v sparách škvrny, ktoré nejdú vyčistiť.

Dlažba je studená

Vzhľadom k tomu, že dlažba patrí na dotyk k chladnejším materiálom, v zime môže byť pre pohodu domácnosti nevhodná. Tento nedostatok odstránime inštaláciou podlahového topenia. Vďaka svojej tepelnej vodivosti dlažbu príjemne prehrieva a také topenie je aj ekonomicky výhodné. Podlahové vytápania u keramickej dlažby je veľmi príjemné, naviac pokiaľ sa kuchyňa nachádza napríklad nad studenou garážou alebo v priestoroch, kde sa cez zimu príliš netopí. Topenie môžeme použiť vodné a elektrické.

Malý alebo veľký formát?

Možné sú oba, ale vzhľadom k častej prevádzke a teda aj vyššiemu zašpineniu sa javí ako praktickejšia veľkoformátová dlažba, ktorá je v súčasnosti veľmi moderná. U veľkoformátových obkladov a dlažieb ide o krehký, avšak pružný materiál. Pri ich použití je potrebné používať príslušné náradie, rámy s prísavkami, ale pochopiteľne najdôležitejší je podklad, ktorý musí byť úplne rovný. Výhodou veľkoformátových obkladov a dlažieb je minimum spár, čo je dôležité aj z hygienického hľadiska.

Aké čistiace prostriedky používať?

Pre zachovanie pekného vzhľadu a čo najdlhšej životnosti je ideálne dlažbu každý deň zametať či vysávať a obklady zbavovať prachu a iných pevných látok. Povrch potom stačí umývať neutrálnym mydlom alebo teplou jarovou vodou doplnenou troškou octom, ktorý funguje ako dezinfekčný prostriedok. Na údržbu keramickej dlažby nepoužívajte silikóny a vosky. Leštidla a čistiace prostriedky s obsahom vosku by totiž mohli vytvoriť na povrchu vodotesnú vrstvu a tak zmeniť vzhľad dlažby. Na objekty, ktoré môžu dlažbu poškrabať, ako sú kovové stoličky alebo stoly, je vhodné umiestniť zospodu filcové ochranné nálepky alebo pod nich umiestniť koberec, čo je zvlášť príjemné u jedálnych kútov. Vďaka ním sa priestor príjemne zateplí.

Farieb je neprieberné množstvo

V dnešnej dobe je ponuka farieb a vzorov dlažieb do kuchyne naozaj široká. Zladiť dlažbu s vašou kuchynskou linkou nie je preto žiadny problém. Okrem štandardných prírodných tónov majú obchody v ponuke tiež kolekcie, ktoré prekvapia svojou farebnosťou. Obzvlášť na podlahe môže pôsobiť netradičná farba veľmi osviežujúcim dojmom. Tiež je možné si vybrať dlažbu s plastickým vzorom pripomínajúci prírodný kameň či betón. Pretože aj medzi skrinkami a pracovnou doskou je priestor veľmi náchylný k zašpineniu, je ideálne použiť obklady aj na stenu kuchynské linky. Komfortná údržba a dlhá životnosť je ich nespornou výhodou.
Living Kitchen žije nábytkom, a to často nielen kuchynským, pretože rozdiely medzi kuchyňou, jedálňou a obývacím priestorom sa stále viac strácajú. Posledné roky môžeme pozorovať trend, kedy sa kuchynský nábytok viac a viac podobá obývaciemu. Kuchyne sa schovávajú do veľkých skríň od podlahy do stropu. Skrinky v obývacích miestnostiach napodobujú tvar a farbu tých, čo sú použité v kuchyni. Digestore už nevisia nad sporákom, ale majú spodný odťah, ale sú zabudované pod sporákom. Varné dosky splývajú s doskou a sú prakticky neviditeľné. Zásuvky nenájdete na stene, ale výsuvné, v dobe nepoužívania skryté v nábytku. A tak by sme mohli pokračovať.
Tento rok designeri prezentujú nový trend jedálneho nábytku, ktorý pokračuje v nastolenom trendu a prepojuje kuchyňu s jedálnymi priestormi. Priezrieť si tak môžete nielen stoličky, ale tiež pohovky vhodné do veľkých kuchýň a jedální. Medzi top trendy stále patria prírodné materiály a pletený nábytok či doplnky. Prútie je jednoducho späť. Sú z neho nielen sedacie súpravy, stoličky, ale aj doplnky, ako sú lustre, zrkadlá a hodiny.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články