• Štýle

aktualizované

Obývačka a jej vymoženosti

S používaním pamäťových pien a podobných sofistikovaných výplní sa sedacia plocha nábytku vyhladila, a na pohľad pôsobí skôr pevne, podobne ako vankúše pre opretie. Ale nie je to striktné pravidlo, a kto má rád uvoľnenosť a maznavú mäkkosť na prvý pohľad, nájde si aj zostavy, ktoré sú ľahko pokrčené a vyslovene hovoria: Zakry sa.

Obývacia stena Kaja Salsa dub sonoma Obývacia stena Kaja Salsa dub sonoma
Obývacia stena Kaja Salsa dub sonoma

Koža, pravá koža

Samozrejme práve tento materiál nemusí mäkkosť nijako predstierať, príjemnú pružnosť, neprepadnete sa do nej, ale chová sa k vám ako – proste ako vaša koža, príjemne prilnie. Reči o tom, ako sa na koži človek parí, sú len reči, a majiteľ sa nechal nachytať na dobre upravenú (a tiež správne voňavú) náhražku kože. Ta pravá dýcha.

Tkaniny

Mäkký, hebký a jemný dneska môže byť aj ľan, nepraktickejšia je snáď bavlna, ktorú stiahnete a pekne vyperiete. Veľmi luxusným dojmom, ale aj pocitom sa vám odvďačia drahšie vlnené materiály alebo aj dobre spracované zmesi, na ktorých už obyčajným hmatom nepoznáte, z čoho sú vyrobené. Často slúžia lepšie než čisté materiály, pretože výrobca šikovne využije dobré vlastností jednotlivých vlákien, ktoré použije.

Výhody a nevýhody

Vankúše tohoto sedacieho nábytku nie sú nikdy vypchaté na sto percent, pôsobia preto ležérne, pohodlne si do nich sadnete. Môžete na pohovku pohádzať ďalšie vankúše, stále to vyzerá dobre. Ostatne s pridanými vankúšmi pracujeme aj v tom prípade, kedy sme zakúpili sedenie na pohľad pevné, bez jediného nedostatku. K pocitu pohodlia a uvoľnenia atmosféry pridajte ešte nejaký ten pléd, veľmi mäkkú pokrývku alebo poťah. Ale pozor, akonáhle sa blížite skôr k hľadaniu nejakej zostavy pre starších ľudí, než k zakladaniu rodiny, na mäkké vankúše, do ktorých si sadnete, radšej zabudnite. Naozaj sa z nich čím ďalej tým horšie vstáva. Pre vás je pevné a nie práve nízke sedenie a k tomu tie mäkučké plédy a vankúše. 

Dôležité je aj to, čo nevidíte

To, čo je na prvý pohľad očiam ukryté, je kvalita konštrukcie. Tá môže byť z plastu, dreva alebo kovu. Vzhľadom k záťaži, ktorú musí sedačka pri každodennom užívaní niesť, rozhodne nedoporučujeme konštrukcie plastové, ktoré sú najnáchylnejšie k poškodeniu. Drevené aj kovové konštrukcie sa vyznačujú dlhou životnosťou a pri bežnom používaní nie je potrebné robiť medzi nimi rozdiely. Pokiaľ plánujete kúpiť rozkladaciu rohovou sedačku, ktorá bude denne zároveň slúžiť ako lôžko, bude lepšie zvoliť radšej sedačky s kovovou konštrukciou.

Mäkké alebo tvrdé posedenie

Ďalším kritériom, ktoré by ste rozhodne nemali pri výberu sedačky podceňovať, je typ výplne. Výplň totiž rozhoduje nielen o pohodlí pri sedení, ale tiež o životnosti súpravy. Najlacnejšie sedačky majú výplň molitanovú, ktorá sa veľmi skoro presedí a vniknuté jamky znehodnotí nielen vzhľad sedačky, ale aj pohodlné usadenie. Lepšou voľbou sú výplne z rôznych pien, používajú sa polyuretanové peny alebo veľmi elastické studené peny. Ich voľba závisí na vašich požiadavkách na mäkkosť sedačky. Niekto preferuje mäkké gauče, do ktorých sa telo pohodlne usadí. V tom prípade voľte mäkšie peny. Priaznivci tvrdšieho sedenia môžu voliť tuhšie peny, podobne ako u matraca s rôznymi tuhosťami.

Textil alebo koža, to je, o čo tu beží

U mnohých bude rozhodovať tiež materiál poťahu, ktorý je podstatný z hľadiska údržby aj pohodlia. Aj keď je materiálov veľa, základnou voľbou bude asi koža alebo textil. Kožený poťah ponúka luxusný vzhľad, ale súčasne má horšiu priedušnosť, čo môže byť najmä v lete trochu nepríjemné.  Cenové rozpätie kožených sedačiek je obrovské, rovnako tak rozdiely v kvalite. Celkovo je koža jednoduchšie udržovaná, pretože prípadné nečistoty stačí väčšinou zotrieť vlhkou handrou. Naviac je potrebné dvakrát ročne zaviesť špeciálnu impregnáciu.
Textilné poťahy ponúkajú veľké množstvo materiálov. Tu platí pre výber jednoduché pravidlo. Čím menší podiel prírodných vlákien, tým dlhšia životnosť. Pokiaľ máte malé deti, iste oceníte materiály, ktorých vlákna sú ošetrené tak, aby odolávala vode, a ktorých čistenie je tak uľahčené.

Do malých priestorov rohovú sedačku

Malé bývaniu je síce útulné, ale zároveň musí byť usporiadané, aby pojalo rovnako množstvo vecí a nábytku ako veľký byt a pritom nepôsobilo preplnene. Krásne bývať sa tak dá aj v malom byte, je potrebné jej len správne prispôsobiť vašim požiadavkám a možnostiam. Ak si napríklad potrpíte na návštevy a rodinné udalosti, určite zvoľte väčší gauč či pohovku, aby sa posadili všetci bez ohľadu na to, či má miestnosť pätnásť alebo päťdesiat metrov štvorcových. V takom prípade rohová sedačka nikdy nesklame. Pokiaľ radi trávite čas na gauči ľahkým spaním, hraním s deťmi alebo prostým vylihovaním sa u televízie, je potrebné zvoliť kvalitný sedák, ktorý ponúkne dostatok priestoru a maximálne pohodlie pre váš chrbát. Rohová sedacia súprava je jasným favoritom hlavne pre tích, ktorí bývajú v malých bytoch a počítajú každý centimeter miesta. Tieto modely bývajú doplnené o predĺžený rohový diel, kde je radosť sa natiahnuť po nedeľnom obede, okrem toho máte naozaj veľa možností skombinovať sedaciu súpravu s nejakými zostavami.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články