• Štýle

aktualizované

Odtieň do spálne

Viete, ktorý odtieň je pre Vašu spálňu ten pravý? Spálňa je väčšinou intímnym miestom, kam nepozývate žiadne návštevy. Mohlo by sa teda zdať, že keď neslúži k našej reprezentácií, nemusíme sa jej vzhľadom príliš zabývať. Pritom asi tušíte, že to tak nie je a že si práve táto miestnosť zaslúži veľkú pozornosť. Tu totiž odpočívame, tu sa snažíme načerpať dostatok síl do nového dňa. A práve pri relaxácií hrajú dôležitú úlohu tiež farby. 
Komplet Selene biely lesk
Komplet Selene biely lesk 

Modrá umožní relax

Podľa psychológov modrá farba upokojuje, takže by sa dalo povedať, že jej použitie v spálniach je priamo ideálne. Záleží však na zvolenom odtieni. Pokiaľ bude modrej príliš, najmä tej svetlej, hrozí, že bude miestnosť pôsobiť studeno. Keď to však preženiete s tmavo modrou, vytvoríte si namiesto relaxačnej skôr depresívnu atmosféru. Buďte preto pri jej použití opatrní. Viacmenej ak túžite po vzdušnom a príjemnom prostredí, zvoľte svetle až tyrkysovo modrú. Pokiaľ uprednostňujete stredomorský štýl, asi sa neobídete bez námorníckej modrej. Rustikálnej spálni bude určite pasovať kráľovská modrá, ktorá pôsobí vznešene, najmä v kombinácii so striebornými alebo zlatými doplnkami.

Zelená prináša optimizmus

Ďalšou upokojujúcou farbou je zelená. Pôsobí na náš organizmus pozitívne, pretože si ju podvedomo spojujeme s prebudením prírody, s jarom. Má preto vplyv na naše optimistické, pozitívne naladenie. Pastelovo zelená je ideálna pre spálne s drevenými prvkami a kvetinovými vzormi na textíliách. Výborne presvetlia miestnosti v starých, historických domoch, ktoré bývajú často pomerne tmavé. Do moderných spálni sa ale skvelo hodí tiež pistáciovo zelená alebo svieži odtieň svetlo zeleného jablka. Odtieň vo farbe smaragdu pôsobí honosne a pomocou vhodných dekorácií je možné vďaka nemu vniesť do interiéru aj exotickú atmosféru a vôňu diaľky.

Šedá nikdy nezostarne

Skôr by sa dalo povedať, že odtiene šedej farby asi nikdy nevyjdu z módy. Ide o neutrálnu farbu, teda z pohľadu doplnkov a dekorácií ide o farbu veľmi vďačnú. Môžete ju proste skombinovať takmer s čímkoľvek. Do spálne sa skvele hodí hlavne modro-šedá, vďaka nej priestor získa upokojujúci namodravý nádych. Nemusíte sa však obávať ani tmavšieho kúrového odtieňa, ktorý umocní príjemnú náladovú atmosféru, ktorá je k dokonalému odpočinku potrebná.

Bielou farbou nič neskazíte

Pokiaľ sa nemôžete s partnerom zhodnúť, ako vymaľovať spálňu alebo aký si tam kúpiť nábytok, tak sa určite stane vhodným kompromisným riešením biela, prípadne krémová farba. Nesmie jej byť však príliš, aby nevznikol tzv. nemocničný efekt. Okrem toho, že dokáže vyriešiť domáce nezhody, má ale ešte ďalšie výhody. Výborne presvetlí miestnosť, a Vy sa preto budete prebúdzať do relatívne jasného rána, aj keď bude vonku práve pochmúrno. Naviac táto farba priestor príjemne prevzdušní, takže ani tá najmenšia spálňa nebude pôsobiť veľmi stiesnene. Pomôže Vám tiež odľahčiť interiér v prípade, že si potrpíte na masívny, rustikálny nábytok, ktorý občas pôsobí (najmä v miestnostiach s nízkymi stropmi) príliš ťažkopádne. Biela farba je tiež ideálnou voľbou pri zariaďovaní spálne pre hostí. Je proste univerzálnym riešením, ktoré môžete podľa potreby alebo nálady kedykoľvek prifarbiť napríklad pomocou textílií alebo rôznych iných dekorácií.
Komplet Morena B
Komplet Morena B 
Žltá farba je jedna z najvplyvnejších farieb na našu psychiku. Odstraňuje negatívne myšlienky a pocity, podporuje pozitívne myslenie a upokojuje. Preto je dobré sa jej obklopovať. Ako prospeje v spálni? Zatiaľčo priaznivci tmavších farieb si ladia svoj interiér skôr do hnedých a šedých odtieňov, veselí ľudia sa radi obklopujú napríklad aj žltou farbou, všade kde sa len dá. V interiéru majú slniečkové závesy, vankúše, doplnky, sedačky, koberčeky a nábytok. Jednou z najkrásnejších miestností v byte je ale zaručene spálňa. Ta je totiž oázou pokoja a odpočinku.  Svetle žlté povlečenie dodáva malým spálniam dostatok svetla, opticky zväčšuje celý priestor a stiesnenú spálňu premení na kráľovstvo. Slamová farba patrí k obľúbeným odtieňom žltej. Oproti klasickej slnečnej žltej je veľmi jemná a príjemná na pohľad. Preto musí byť povlečenie v slamovej žltej príjemné aj na dotyk. Najluxusnejšou úpravou bavlneného povlečenia je veľmi jemný brokátový damašek. V jednofarebnom prevedení alebo s prúžkami je možné vyniknúť výraznejším doplnkom spálne. Narcisová farba je obzvlášť obľúbená. Kvetovaný vzor doplní nežne ladené interiéry a svetlo žltá presvetlí celú spálňu. Žltá pozitívne pôsobí aj na psychiku malých detí, a tak nesmieme zabúdať obliekať ich perinky do žltého detského povlečenia. 
Komplety spálni si môžete v prvom rade vyberať najmä podľa Vášho vkusu a možností investície, ktorú ste ochotný vložiť do prerábania Vášho domu. U nás môžete nájsť pestrú ponuku rôznych spálňových kompletov alebo výbavy, ktorú určite za skvelé ceny tiež dokážete oceniť alebo si ich rýchlo a jednoducho zamilujete. Výber takýchto kompletov tiež závisí podľa farby, ktorá Vám najviac vyhovuje alebo sa Vám bude do Vašej spálni hodiť. Tak aký odtieň spálni by ste si vybrali Vy?

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články