• News&Inspirations

aktualizované

Ohýbané stoličky – nechajte sa prekvapiť ich sofistikovaným tvarom

Ohýbané stoličky sa s velkým úspechom vrátili k interiérovým trendom. Ich dizajn je tak nadčasový, že sa móda točí okolo nich. Dokonale sa hodia do rôznych štýlov interiéru – tých klasickejších a modernejších. Vďaka tomu sa stávajú praktickou ozdobou akéhokoľvek usporiadania interiéru. Zoznámte sa s históriou poľských ohýbaných stoličiek a zistite, prečo sa oplatí zaviesť ich do vašich interiérov.

Ohýbané stoličky – 140 ročná tradícia

Moderné ohýbané stoličky sa výrazne líšia od svojich predchodcov. Napriek tomu technika ohýbania dreva na ich výrobu zostala rovnaká a jej história má poľské korene – oplatí sa ju preto spoznať. Všetko sa začalo v továrni Fameg, ktorá už od roku 1881 vyrába ohýbané stoličky, ktoré zaujmú pozoruhodným štýlom a dlhou životnosťou. Továreň s ohýbaným nábytkom „Bratov Thonetovcov“ pôvodne fungovala ako rodinný podnik. V súčasnosti sa nábytok „Thonet“ nepretržite vyrába na základe tradícií siahajúcich až do 19. storočia. Stoličky vyrábané vo Famegu sú vyrobené z prírodného dreva buk, jaseň, orech, jelša a dub. Z tradície ohýbania dreva, ktorú vyvinula továreň bratov Thonetovcov, dnes čerpajú aj mnohí ďalší výrobcovia stoličiek. Vďaka tomu máme v súčasnosti široký výber individuálnych dizajnových a štylistických návrhov.

krzesła gięte 

Proces výroby ohýbaných stoličiek

Proces výroby ohýbaných stoličiek začína precíznym výberom dreva, ktoré sa následne suší a tepelne upravuje. V tomto štádiu dostávajú jednotlivé prvky tvar. Hotové formy z masívneho dreva sa vkladajú do parných pecí so zvýšeným tlakom, čo umožňuje drevu plastifikovať. Potom sa drevo ohýba umiestnením do špeciálnych kovových konštrukcií. Ohýbanie dreva je proces, ktorý si vyžaduje špeciálnu presnosť a skúsenosti, pretože nesprávne pripravené ohýbané drevo sa môže zlomiť. Jednotlivé časti stoličky sú po ohnutí brúsené a zostavené na pevnú konštrukciu.

nowoczesne krzesło gięte 

Moderné a klasické ohýbané stoličky

Ohýbané stoličky sa bezpochyby stali obľúbeným kusom nábytku v súčasnosti. V ponukách jednotlivých výrobcov nájdeme okrem tradičných nadčasových modelov stoličiek, ktoré odkazujú na ikonické dizajny, aj moderné stoličky s prepracovaným dizajnom. Čoraz častejšie sa dizajnéri vracajú k modelom z minulého storočia, siahajúcich po vzoroch z 50. a 60. rokov a uvádzajú ich do moderných interiérov. Týmto spôsobom dostanú predtým zabudnuté vzory nový život. Usporiadanie interiéru tak získava eklektický charakter. Ohýbané stoličky sú esteticky univerzálne, takže sa hodia do každého interiéru a štýlu.

Krzesło gięte Dakota

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články