• Sprievodca

aktualizované

Penové matrace – aké sú druhy výplní?

Penové matrace na nejaký čas stratili popularitu kvôli presvedčeniu, že pena nie je trvanlivý materiál. V súčasnej dobe však treba povedať, že peny používané v takýchto matracoch sa vďaka novým technológiám a odborným znalostiam výrazne vyvinuli. Matrace s penovou výplňou sa preto stávajú čoraz populárnejšie a sú aj odporúčané fyzioterapeutmi. V prvom rade ich oceňujeme pre vysokú prievzdušnosť a tiež ortopedické a antialergické vlastnosti. Navyše sa veľmi dobre prispôsobia stavbe tela užívateľa a zaistia tak pohodlie a zdravý spánok. Aké druhy pien sa používajú na výplň matraca? 

V tomto článku sa dozviete: 
    • Aké druhy pien sa používajú v penových matracoch? 
    • Pre koho sa odporúčajú penové matrace
    • Aké sú vlastnosti rôznych druhov pien? 
Latexová pena 
Latexové matrace sú najobľúbenejšou skupinou penových matracov. Latexová pena je vyrobená zo zmesi prírodného a syntetického kaučuku. Takýmto spôsobom sa získa jedna z najzdravších a najekologickejších výplní matraca, ktorá pozitívne vplýva na zdravý spánok užívateľov. Vďaka vysokej flexibilite a prispôsobeniu sa tvaru tela človeka dodáva takáto výplň matraca rehabilitačné vlastnosti. Matrace z latexovej peny sú navyše antialergické a antibakteriálne, pretože nehromažďujú roztoče ani plesne a cirkulácia vzduchu je veľmi optimálna. Ďalšou výhodou latexových matracov je ich trvanlivosť a vysoká odolnosť voči používaniu. 

Polyuretánová pena 
Matrace z polyuretánovej peny sú trvanlivé a odolné. Je to spôsobené tým, že pena sa pod vplyvom tlaku nedeformuje. Okrem pevnosti je matrac aj optimálne pružný a jeho štruktúra zaisťuje primeranú tepelnú izoláciu. Preto tieto matrace vďaka dobrej cirkulácii vzduchu poskytujú dobré hygienické podmienky na spanie. Existujú aj technologicky vyspelejšie modely z vysokoelastickej alebo termoelastickej peny. 

Vysoko flexibilná pena (HR pena) 
Štruktúra vysoko flexibilnej peny je založená na špeciálnych bunkách, ktoré zaručujú vysokú bodovú flexibilitu. Vďaka tomu sa matrace z HR peny dokonale prispôsobia tvaru tela každého užívateľa. Nepravidelná štruktúra navyše zaisťuje správnu ventiláciu vzduchu v matraci, čo zabraňuje hromadeniu roztočov a baktérií vo vnútri. Preto má antialergické vlastnosti a zaisťuje správnu hygienu spánku. Vysoko flexibilná pena je extrémne trvanlivá a odolná voči deformácii. Takéto matrace sa odporúčajú predovšetkým ľuďom, ktorí často menia polohu počas spánku alebo spávajú s partnerom. 
Termoelastická pena (Visco pena) 
Termoelastické matrace vyrobené z peny Visco alebo Memory, sú alternatívou pre vysoko flexibilné modele. Líšia sa však od HR peny v tom, že štruktúra jadra matraca reaguje vychýlením alebo predĺžením nielen na tlak, ale aj na telesnú teplotu osoby ležiacej na povrchu. Takýmto spôsobom sa zvýšil štandard prispôsobenia povrchu do individuálnych potrieb. Termoelastické matrace zaisťujú zdravý a pokojný spánok a odporúčajú sa aj pri ortopedických problémoch, ako sú trvalé bolesti chrbta. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články