• News&Inspirations

aktualizované

Podkrovná izba

Zariaďujete podkrovie? Výber okien rozhodne, ako sa v ňom bude bývať! Pri stavbe a rekonštrukcii rodinných domov sa stále viac pre rozšírenie obytného priestoru využíva podkrovia. O tom, ako sa v ňom bude žiť, rozhoduje aj výber a počet strešných okien. Denné svetlo a čerstvý vzduch sú pre vaše zdravie dôležitejšie, než si myslíte. Aj cez celú snahu tráviť čo najväčšiu časť dňa vonku, je realitou, že až 90 % ho prežijeme v domoch. Zdravotné štatistiky dokladajú, že celá polovica našich chorôb súvisia práve s kvalitou prostredí, v ňom žijeme. Bez prirodzeného denného svetla nedokážeme správne spracovať vitamíny a minerály, objavuje sa únava očí a klesá naša výkonnosť. Slnečné lúče, ktoré prúdia oknami do našich obydlí, vylepšujú náladu a kondíciu.

Komplet nábytku Systém ADA 1
Komplet nábytku Systém ADA 1 

Detské izby v podkroví

Deti doma trávia vo svojich izbách väčšinu času. Zvlášť preto je dôležité priestory neobývať len malým okienkom a spoliehať na to, že väčšinu svetla zaistia žiarovky. Je dokázané, že schopnosť detí učiť sa totiž rastie až o 15 %, pokiaľ žijú v zdravom prostredí s dostatkom denného svetla. Zvlášť významný je dostatok denného osvetlenia pre deti predškolského veku, ktorých zrakový orgán sa rýchlo vyvíja a ovplyvňuje rozvoj pohybových a mentálnych schopností. Radikálnou zmenou, ktorá dodá vašej detskej izbe či kúpeľni celkom iný rozmer, je zlepšenie svetelných podmienok. Dostatok denného svetla a dobrý výhľad sú zásadným predpokladom pre kvalitu bývania. 

Správne okná šetria peňaženku

Ohľadne úspor v bývaní väčšinou uvažujeme o výdajoch za topenie. Nezabúdajme ale ani na svietenie. Pokiaľ docielite optimálneho zosvetlenia celého domu na úroveň doporučených hodnôt, je zníženie energie na svietenie u rodinného domu približne 30 %. Nech už bude modernizácia podkrovia znamenať radikálnu prestavbu pôvodného priestoru, či výmenu stávajúcich strešných okien za nové, renovácia priestoru vždy výrazne premení prostredie domova.
Podkrovný priestor nikdy nemaľujte tmavými farbami, naopak. Aby izba nepôsobila stiesnene, za všetkých okolností uprednostňujte svetlé farby: bielu, béžovú, šedú a svetlé pastelové tóny. Pokiaľ by ste chceli izbu rozjasniť nejakou sýtou, výraznou farbou, môžete jej vymaľovať kolmú stenu, nikdy nie tu skosenú, aby opticky neuberala priestor. Tmavým odtieňom sa ale aj tak vyhnite.

Umiestnenie postele

Pokiaľ premýšľate nad umiestnením postele priamo pod strešné okno, zvážte všetky pre a proti. Zaspávanie pod nebom plným hviezd a vstávanie s prvými slnečnými lúčmi, to je veľmi príjemné. Ale mohol by vás rušiť pomerne veľký hluk v prípade, že bude pršať alebo budú padať krúpy. Rizikom tiež môže byť zabudnuté otvorené okno, kvôli ktorému by ste po výdatnom daždi napríklad museli sušiť všetky lôžkoviny a matrace. V takom prípade je riešením investícia do dažďového senzoru a automatického otvárania a zatvárania okien. Ak chcete umiestniť posteľ pod skosenú stenu bez okien, uistite sa, že máte dosť priestoru nad hlavou. Nielen preto, aby ste sa pri vstavaní neudreli do hlavy, ale tiež preto, aby ste sa necítili stiesnene.
Zohnať v bežných predajniach nábytok, ktorý by do podkrovnej miestnosti skutočne pasoval, je trošku oriešok. Najlepšou voľbou je nechať si vyrobiť vstavané šatníkové skrine s posuvnými dverami na mieru, ktoré sú elegantné a do priestoru nijak nezasahujú. Pokiaľ máte to šťastie a skosené stropy začínajú až vyššie, môžete pod nich umiestniť jednoduché policové knižnice alebo nižšiu komodu. Skvelé využitie priestoru potom ponúkajú rôzne háčiky, ktoré umiestníte na kolmú stenu tesne pod skosený strop a zavesíte na nich napríklad rámčeky s fotkami, svetielka, ramienko s oblečením na ďalší deň a čokoľvek ďalšieho, čo vás napadne.
Kvôli skoseným stenám, ktoré sú krásne a pre pôdne byty špecifické, musia v drvivej väčšine prípadov obyvatelia bytu nechávať nábytok vyrábať na mieru, aby všade sedel. U stolu, skriniek, kuchynské linky a ďalších pracovných dosiek je potrebné počítať s väčšou hĺbkou. V bytoch, kde je príliš nízka zvislá bočná stena nemôžeme stavať nábytok k stene. Pokiaľ sa radi pred spaním opriete v posteli, v podkrovnom byte na to zabudnete. Problémy môžete mať aj s úložnými priestormi, pretože zatiaľ čo v bežnom byte postavíte skrine automaticky k stene, v pôdnom byte to urobíte len sotva. Je možné to však opäť vyriešiť skriňami vyrobenými na mieru, ideálne s posuvnými dverami, ktoré pri otváraní nezaberú ďalší priestor.
Výhľad na oblohu priamo z postele je síce radosť, ale nemusí to tak byť vždy. Okno nad posteľou je nepraktické zvlášť pri nepriazni počasia, kedy silný, hlasitý dážď nemusí dať obyvateľov bytu spať.
Koľkokrát už ste nechali otvorené okno, odišli ste do práce a začalo pršať? Keby sa vám to stalo a bývali by ste pritom v pôdnom byte a ku všetkému by ste mali okno nad posteľou, mohli by ste kompletne celú posteľ sušiť. Pomerne nepríjemná záležitosť. S nami svoj výber môžete hravo zvládnuť, a to bez stresu a bez nejakých pochybností. V našich ponukách, môžete nájsť to, čo práve potrebujete a hľadáte do svojho bývania.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články