• Štýle

aktualizované

Podlaha ovplyvňuje vzhľad každého interiéru

Podlaha významne ovplyvňuje vzhľad každého interiéru a zároveň prispieva ku komfortu bývania. Dôležité je vybrať si tu pravú. Doby, kedy podlahu tvorila hlina, sú našťastie dávnou minulosťou. Dnes môžete vyberať z mnohých materiálov, dekorov a farieb.

Obývacia stena Combo 39 z komoda Biely/MDF Biely lesk moderná Obývacia stena
Obývacia stena Combo 39 

Drevené podlahy

Drevo je prírodný materiál, voňia a je príjemné na dotyk. Drevené podlahy izolujú teplo a zvuk, sú vhodné pre alergikov. Majú dlhú životnosť a vydržia aj niekoľko generácií, pretože sa dajú v prípade poškodenia prebrúsiť a nalakovať alebo napustiť olejom. Tomu odpovedá aj vyššia cena. Masívne podlahy z dosiek sú dnes väčšinou nahradené dvomi- alebo trojvrstvými podlahami, ktoré majú vysokú odolnosť voči teplotným a vlhkostným výkyvom (nekrútia sa a nepraskajú). Zatiaľ čo horná vrstva u trojvrstvej podlahy tvorí dekoratívna drevina, stred napríklad ihličnaté drevo alebo prekližka a spodnú potom opäť ihličnaté drevo. Pokládajú sa plavajúcim spôsobom (pomocou spojov pero-drážka či zámkovým systémom) a dajú sa naviac aj celoplošne prilepiť.

Laminátové plavajúce podlahy

Vyrábajú sa z väčšej časti z drevených materiálov – z MDF drevovláknitej dosky bez použitia lepidla alebo dosky HDF, ktorá môže byť lakovaná alebo s nalisovanou fóliou. Na vrchnej vrstve laminátu nájdete špeciálny odolný papier, ešte prekrytý ochrannou vrstvou. Vyberiete si v mnohých designoch: od imitácie dreva po vzhľad prírodného kameňa. Laminátovú podlahu ľahko rozoberiete a opravíte nejaký diel. Výhodou je jednoduchá údržba, rýchla pokládka a priaznivá cena. Naopak táto podlaha je chladnejšia a chôdza po nej, zvlášť v topánkach s tvrdou podrážkou, hlasnejšie. Do kuchyne zvoľte laminátovú podlahu s vodotesným zámkovým spojom.

PVC (Chybne označované ako linoleum)

PVC je skratka pre polyvinylchlorid, PVC je teda na rozdiel od linolea z umelého materiálu. Má ale vynikajúcu odolnosť proti oderu a záťaži, je pružné, tĺmi hluk a kvalitný PVC pri prvom pohľade nerozoznáte od dreva alebo kameňa. Obľúbenou podlahou je v súčasnosti CV (cushion vinyl) podlahovina alebo mäkké PVC, ktoré je vyrábané liatim špeciálnej pasty. Oproti laminátovým podlahám je podstatne mäkšia a tichšia. Pre domáce použitie, kde sa nechodí v topánkach, je ideálna hrúbka PVC 2,6 až 3,2 mm a hrúbka vrstvy 0,25 až 0,35 mm. PVC podlahoviny sa delia na heterogénne (vyrobené z niekoľkých vrstiev) a homogénne (majú iba jednu vrstvu). Veľký rozsah dodávaných šíria PVC (od 1,5 do 5 m) umožňuje pokládku veľkého priestoru prakticky bez spoja.

Vinylové podlahy

Vinylové podlahy majú rovnaké zloženie ako PVC podlahy, avšak výrobcovia do vinylu naviac pridávajú skelné vlákno pre vyššiu odolnosť. Ide o podlahy z niekoľkých vrstiev lisovaného PVC, z ktorého sa následne lamely alebo diely. Tento syntetický materiál má mnoho výhod. Podlahy sú odolné voči mechanickému poškodeniu a vlhkosti, preto môžete vinyl položiť do kuchyne aj kúpeľne. Je nenáročný na údržbu, dobre izoluje teplo a je vhodný pre alergikov. Na výber máte mnoho dekorov so vzhľadom dreva, korku, kameňa a dlažby.

Prírodné linoleum

Na výrobu prírodného lina (vedeného pod obchodní značkou Marmoleum) výrobcovia používajú suroviny prírodného pôvodu – borovicovú živicu, vápenec a prírodné pigmenty. Hotovú hmotu potom nalisujú na tkaninu. Marmoleum tĺmi kročejový hluk, je príjemné na dotyk a hrejivé, vhodné pre alergikov a astmatikov. Jednoducho sa udržuje, materiál odolá vysokej záťaži, ale pozor: jednoducho sa poškriabe. Má dlhú životnosť, výrobcovia uvádzajú až 50 rokov. Existuje v neutrálnych odtieňoch, ale tiež v sýtych a žiarivých farbách. Do kúpeľne je lepšie použiť marmoleum v úlohe určené k lepeniu, nie diely spojené klik systémom.

Podlahy z bambusu a korku

Bambus je travina s dutými drevnatými stéblami. Podlahové diely u takej podlahy výrobcovia zhotovujú zo spodnej silnej časti stebiel. Ak chcete bambusovú podlahu renovovať, je možné ju obrúsiť. Bambus je totiž až o tretinu tvrdší než dub či buk. Podlaha z bambusu vám vydrží veľa rokov a hodí sa do miestností s vysokou záťažou. Podlahy majú originálny vzhľad – existujú buď vo svetlom prírodnom odtieni alebo v tmavšom odtieni podobnom farbám kávy. Vyhnite sa vyliatiu väčšieho množstva vody na túto podlahu. Korok je prírodný materiál, výrobcovia ho získavajú z korkového duba. Korkové podlahy dobre tĺmia hluk, izolujú teplo sú odolné voči opotrebeniu. Pokládka z dielcov a údržba je jednoduchá. Podlaha z korkov vám vydrží desať rokov. Korkovú podlahu zoženiete v prírodných hnedých, krémových alebo bielych tónoch.

Betónové potery

Existujú štyri základné typy: liaty cementový poter (ďalej liaty betón) využitý ako poter, liaty anhydritový poter, cementový poter (betón) zo zavlhlej betónovej zmesi a skupina suchých podláh.

Liaty betón

Je všeobecne najpevnejší a najdrahší. Je náročný na prípravu (musí sa realizovať vaňa) aj na klimatické podmienky na stavenisku. Sám sa zrovnáva do roviny, čo ale môže byť aj problémom v prípade, že chcete vytvoriť drobný spád pre odtok vody v kúpeľni, garáži alebo na terase. Výhodou je rýchlosť práce aj skutočnosť, že sa tieto technologie výborne hodí pre pokládku podlahového vytápania.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články