• News&Inspirations

aktualizované

Podlaha v interiéroch

Poraďte si s rôznymi druhmi podlahových krytín. Viete, ktorá sa kam hodí? Podlahová krytina určuje ráz a štýl izby. Okrem estetickej funkcie, má ale dôležitejšiu úlohu – praktickú. Aby nám dobre slúžila, mala by byť jednoduchá na údržbu a upratovanie, vyhovovať tepelnými vlastnosťami a byť odolná a splňovať aj zdravotné požiadavky všetkých užívateľov. Spolu sa pozrieme na krytiny, ktoré sú vhodné do jednotlivých miestností. 

Obývacia stena Majorka - Havana/gaštan Venge
Obývacia stena Majorka 

Podklad je základ

A to doslova. Bez kvalitného, rovného, suchého a pevného podkladu nepoložíte žiadnu krytinu.
Zatiaľ čo podlahu môžete s nadsádzkou meniť napríklad každý rok, kvalitný podklad by mal vydržať a slúžiť bez zmeny po desaťročí. Každá väčšia nerovnosť a hrubá nečistota sa v priebehu užívania môže nenávratne premietnuť a narušiť štruktúru podlahy. Drobné nedokonalosti podkladu je možné pred pokládkou krytiny vyriešiť pomocou samo-nivelačné stierky či párovacieho tmelu. Precízne spracovanie jednoznačne vedie k dlhodobému kvalitnému užívaniu podlahovej krytiny.

Pravidlá pre položenie podlahy:

Charakter miestnosti – napríklad možný výskyt vlhkosti napríklad v kúpeľni, ale aj jej veľkosť
typ a konštrukčné prevedenie podlahovej krytiny – rad materiálu umožňuje voľbu medzi pokládkou plavajúcou spôsobom a pevným spojením k podkladu. Požiadavka na umiestnenie podlahového topenia – na systém topenia býva vhodnejšie krytinu prilepiť. Kvalita zvukovej izolácie u konštrukcie stavby – správne odhlučnenie stropu a stien zohráva v akustike miestnosti doma aj u susedov nemalú úlohu. 

Plánovaná životnosť vybranej podlahy 

V prípade, že dávate podlahu s tým, že ju za dva roky, až si ušetríte, vymeníte za lepšiu, je zbytočné ju s podkladom spojiť napevno, spôsob pokládky uľahčí, urýchli aj zlacní následnú výmenu. U väčšiny plávajúcich variant nezabúdajte na doporučené podložky, ktoré slúžia ako ochrana pred kročajovým hlukom a parozábrana, a zachovať dilatačné medzery. Pri pokládke lepením zase vstupuje do hry správna voľba chémie a technológie nanášania. Skúsení kutili sa postarajú o prípravu podkladu, tak o správnou voľbu a prevedenie pokládky. Ceny práce profesionálov sa výrazne líšia podľa firmy a regiónu, záleží tiež na kvalite a nutnosti úpravy podkladu a druhu podlahy a spôsobu pokládky, spodnej hranice.
Druhy podlahových krytín, ich prednosti a zápory: drevo hreje, ale je náročnejšie na starostlivosť a údržbu. Laminát je odolný voči záťaži, ale chladný a náchylný na vodu a výskyt hluku. Tvrdený vinyl je pružný, odolný a nenáročný na údržbu. Mäkčené PVC v roliach je lacné, nenáročné, nekvalitné produkty však môžu uvoľňovať vyššie emisie prchavých látok alebo mať kratšiu životnosť. Chladná dlažba skvelo vedie teplo z podlahového topenia, zároveň je krehká. Koberce s dlhým vlasom zadržujú prach. Odlišné technické a úžitné vlastnosti aj nároky na údržbu predurčujú, že nie každá podlaha sa hodí do všetkých miestnostiach.

Chodba a vstupné priestory

Vstupná miestnosť by mala byť reprezentatívna, zároveň jednoducho udržovateľná. Veľmi dôležitá je tu tzv. čistiaca zóna, najčastejšie riešená rohožou, ktorá zachytí všetky hrubšie nečistoty, ktoré do bytu vnášame z vonku. S tým súvisí aj voľba podlahy, ktorá musí byť odolná voči mechanickému poškodeniu aj pôsobeniu vody, bezproblémovo udržovateľná, neklzká a v dobre zvolenom odtieni. U dlažby si napríklad dávajte pozor na škáry, tmavšie odtiene sú tu tou lepšou voľbou.
Vhodné materiály: dlažba, linoleum, tvrdený vinyl, ekologické elastické podlahy, kameň, liate podlahy
Nevhodné materiály: drevo, korok, laminát, koberce, PVC

Kuchyňa

Podlaha v kuchyni musí zvládnuť padajúce predmety aj ďalšie rizika spojené s varením a umývaním riadu. Z toho vyplýva, že by mala byť odolná voči nárazom, vode, každodennému užívaniu, dobre udržovateľná a neklzká. V kuchyni sa netreba báť chladnejších materiálov. Ideálna je možnosť prípadnej jednoduchej opravy či výmeny krytiny. 
Vhodné materiály: dlažba, tvrdený vinyl, linoleum, korok, ekologické elastické podlahy 
Nevhodné materiály: laminátová podlaha, koberec, krytiny s vyšším množstvom spár (pozor na odtieň spár), drevo (priestor kuchyne zvládne, ale nie je ideálny)

Obývacia miestnosť

Miesto odpočinku, reprezentatívny priestor pre stretávanie s rodinou a priateľmi, voľba podlahy je tu designovou záležitosťou, mala by byť príjemná na pohľad a dotyk, okrem toho tiež hrejivá.
Vhodné materiály: drevo, ekologické elastické podlahy, linoleum, korok, tvrdený vinyl, laminát, koberec, ale aj napríklad liata podlaha v kombinácií s podlahovým topením.
Nevhodné materiály: z podstaty studené materiály typu dlažba, liate podlahy, kameň

Detská izba

Pre našich najmenších len to najlepšie, táto slova by mala platiť aj pri výbere vhodnej podlahovej krytiny. Materiál musí byť príjemný na dotyk, hrejivý, zároveň odolný, dobre udržovateľný a zdravý, nealergenny.
Vhodné materiály: linoleum, ekologické elastické podlahy, tvrdený vinyl, korok, drevo, prípadne laminát, ktorý je odolný voči oderu, zároveň však chladnejšie
Nevhodné materiály: dlažba, liate podlahy, kameň, PVC v roliach

Spálne

Miestnosť, ktorá je symbolom pokoja, relaxácie a pohody. Podlaha tu nevyžaduje nároky na odolnosť, mala by byť hlavne útulná, príjemná pre bosú nohu, hrejivá a celkovo zdravá, a to z hľadiska zloženia a zadržovania prachu a podobne.
Vhodné materiály: drevo, linoleum, korok, ekologické elastické podlahy, tvrdený vinyl, laminát, prípadne koberec (pre alergikov menej)
Nevhodné materiály: z podstaty studené materiály typu dlažba, liate podlahy, kameň či PVC v roliach

Kúpeľňa

V kúpeľni je najväčším nebezpečím pre podlahu voda a vlhkosť, ktorým musí odolávať. Zároveň by mala byť neklzká, ideálne jednoliata s minimom prerušenia a spojov, dobre udržovateľná. Dôležité je myslieť na kvalitnú pokládku, najlepšie celoplošným lepením, a starostlivo zakončený okolo stien, aby sa pod krytinu nedostávala na steny zrážajúca pára, vedúca k vzniku plesne. Pokiaľ uvažujete o podlahovom vytápaní, kúpeľňu určite nevynechajte.
Vhodné materiály: dlažba, vinyl, ekologické elastické, liate podlahy, ďalšie vybrané varianty linoleí a korku
Nevhodné materiály: drevo, laminát, koberec
Viac:
httpss://www.nabytok-bogart.sk/predsiene—zostavy-c-97-45.97.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-skrinky–c-107-44.107.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/kuchynske-linky-c-93-43.93.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články