• News&Inspirations

aktualizované

Pohovka alebo radšej sedačka?

Pohovka či sedačka väčšinou dominujú v obývacej miestnosti, prípadne jedálne alebo väčšej vstupnej hale. Okrem toho, že priťahujú pozornosť hostí, sú vhodne zaťažované, alebo sú využívané k sedeniu alebo relaxácií pri čítaní alebo televízií. Určite by ste preto mali venovať ich výberu náležitú pozornosť. Veď sa nejedná o kus nábytku, ktorý by sa obmeňoval každý druhý rok, ale ide o investíciu, ktorá sa často pohybuje vo vysokých sumách, a preto je dôležité pri nákupu nič nepodceniť.

 Pohovka Amanda

Pohovka Amanda

Najskôr si odpovedzte na pár otázok

Jedná sa o otázky čisto praktické. Spočiatku sa síce pravdepodobne zameriate predovšetkým na design a tvar. Potom budete riešiť, tu sa výrobok hodí k celkovému štýlu Vášho domova. Tým to ale nekončí. Až teraz totiž prichádzajú na radu praktické stránky. Pre rodinu s deťmi je lepšie zvoliť pevnú sedačku z veľmi odolného materiálu, ako je koža či pevná textília, ktoré sa budú dobre čistiť, a to skôr v tmavšom odtieni. Musíte predsa počítať s tým, že vaši potomkovia nebudú celé dni len spôsobne sedieť a jesť a piť budú zásadne vo vyhradenom priestore. Do domácnosti, v ktorých žijú iba dospelí, si môžete trúfnuť kúpiť sofistikovanejší kúsok napríklad so zamatom alebo inou ľahšou tkaninou. Je dobré si dopredu uvedomiť, k akému účelu bude spomínaný nábytok slúžiť. Pôjde len o občasné posedenie či oslavu s priateľmi, alebo budete používať každý deň aj k pohodlnému odpočinku? V prvom prípade je lepšie kúpiť sedačku s pevnejším polstrovaním a rovnejším operadlom, do ktorých sa návšteva príliš nezaborí a jednoducho sa zdvihne. Keď však túžite po blaženom povaľovaní u televízie, zvoľte skôr hlbší a mäkčí sedák vrátane skloneného operadla.
Naviac by ste mali myslieť na to, aby sedačka nebola na miestnosť príliš veľká a tým pádom nepôsobila nemiestne až chaoticky. Nemala by však byť ani veľmi malá, pretože by naopak bola medzi ostatným zariadením utopená. Pri jej umiestnení je dôležité vziať do úvahy tiež okná (aby ste ich mohli bez problémov otvoriť), radiátory aj krby či krbové a iné kachle, ktoré by mohli pohovku poškodiť alebo dokonca spôsobiť požiar. Ďalšia zrada na vás môže číhať v podobe dverných zárubní a vstupných priestorov. Pokiaľ totiž nie je výrobok dodávaný demontovaný, musíte s ním prejsť dvermi a vytočiť sa v predsieni.
Nech vyberáte pohodlné a úmerne veľké sedenie do kancelárie, recepcie, firmy alebo bytu, pohovka je pre každý priestor tým najlepším miestom k pohodlnému sedeniu. Šetri priestor a peniaze, preto si vyberte takú, ktorá bude kopírovať alebo nasledovať váš štýl. Pokiaľ zháňate pohovku, na ktorej chcete občas zložiť hlavu alebo uložiť k spánku návštevu, vyberajte z tých, ktoré sú rozkladacie s pružinovou či matracom a úložným priestorom. Dobre si ale zmerajte priestor, ktorý Vám rozložená pohovka zaberie. Vyhnete sa tak presúvaní okolitého nábytku. Pokiaľ už dopredu viete, že Vám pohovka bude slúžiť iba k pohodlnému sedeniu a občas ju využijete k zdravému po-obedovému odpočinku, voľte klasickú pohovku s vankúšmi. Pohodlná bude rovnako, aj keď nebude rozkladacia. Obmedzovať sa nemusíte ani v štýle a materiálu čalúnenia. Pohovky z kože alebo eko-kože uspokoja zákazníkov, ktorí hľadajú prirodzený luxus. Látkové pohovky zase tí z Vás, ktorí hľadajú praktickosť a príjemný vzhľad. Čistenie pohovky v koži či látke pôjde s určenými prípravkami rovnako jednoducho.

Štýl

Možno Vás to prekvapí, ale pohovka je jedným z najčastejších menených kusov nábytku. V priemere si ju do domácnosti kupujeme najčastejšie ako kus nábytku. Pokiaľ ste sa aj Vy rozhodli, že je Vaša sedačka už presedená, nepohodlná a naviac vyšla z módy, vedzte, že designovo sa do trendu trafíte, pokiaľ sa vrátite do 80. rokov.  Nosí sa reprezentatívnejšie a má luxusnejší vzhľad, avšak prioritou je pohodlnosť a zdravie. Designéri naviac radi popúšťajú u tohto kusu nábytku uzdu svojej fantázie, ponuka je naozaj rôznorodá. Vedú však jednofarebné kúsky, kde vedľa neutrálnych farieb, ako je šedá, béžová, hnedá, narazíte na výrazné odtiene fialovej, tyrkysovej, zelenej, vínovej a žltej. Nedoporučujeme príliš extravagantné a pestré farby a vzory. Pohovku predsa len nevymeníte tak jednoducho ako vankúš, preto by jej design mal byť nadčasový. Lepšie je dodať originalitu textilnými doplnkami, ktoré je možné jednoducho zmeniť. 
Najpraktickejšie, a tiež aj najviac žiadané sú pohovky modulové. Ustupuje sa od veľkých sedacích súprav v jednotnom designu, trendom sú naopak rohové pohovky, ktoré postupne vytlačujú z obývacej miestnosti kreslá. Stavebnicové sedačky zložené z rôznych modulov Vám umožnia zariadiť pohodlné sedenie rodine priamo na mieru a často si je možné v tomto prípade pohrať aj s farbami, kedy má každá časť modulu inú. Mnohé pohovky vychádzajú z hranatého tvaru kvádru, ale nájdete aj pohovky so zmyselnými oblými krivkami, ktoré symbolizujú väčšie pohodlie. A nejde len o symboliku, nové technológie rôznych výplňových pien zaistia pohovky dobre pružiace, ktoré sa tvarujú podľa tela. Materiálovo sa zase výrobcovia predháňajú v tom, ktorý je praktickejší na údržbu a príjemnejší na dotyk. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články