• Retro
  • Štýle

aktualizované

Pokojná atmosféra s retro prvkami

O pokojnú atmosféru sa starajú retro prvky a tvary, inšpirované nábytkovou tvorbou minulého storočia, mäkké čalúnenie a jeho príjemné farby. Zatiaľ čo konštrukcie zostávajú pomerne krehké a subtílne, vlastné vankúše na pohovkách pribrali na objemu. Tiež kresla prestali vyznávať úplne štíhlu líniu, a nemusí ísť vždy iba o veľkú oddychovú klubovňu, ale aj o čalúnené kresielka či stoličky k jedálnemu stolu. Základ interiéru stále tvorí šedá a béžová, ale už nemusíte riešiť dilema, ktorý tón pre svoj byt zvoliť, jednoducho ich skombinujete.

Obývacia stena Tango Biela/Dub sonoma Obývacia stena Tango Biela/Dub sonoma
 
Obývacia stena Tango Biela/Dub 
 
 
A ešte jeden dôležitý prvok, ktorý už tu kedysi bol a skoro zmizol: Je to ozdobný detail. Možno bude jednoduchšie ilustrovať ho u drobnejšieho nábytku, ale aj pohovky majú svojich dekoratérov. 
 

Flexibilita má vždy pred všetkým prednosť

Prednosťou veľkej časti pohoviek sú ich možné varianty a zostavy, ktoré sa dajú rýchlo meniť, podobne prispôsobivý je aj ostatný nábytok, ktorý je rovnako dôležitý. Také sofa, ktoré sú pevné a nemenné, majú zase veľmi sofistikovaný tvar a tvoria potrebný solitér, ktorý by v žiadnom interiéru nemal chýbať. Pokiaľ ide o poťahové materiály a ich farby, záleží len na vás, či chcete klasiku a trvanlivosť v podobe pravej kože alebo sa radšej riadite skôr trendmi. Ani jednej farby by v byte nemala byť nadmiera, optimistická korálová sa dáva po troškách, aby zažiarila, dobre vyzerá aj na stene. Hnedo medová vo väčšej dávke by zase nepríjemne nudila. Ale keď pred korálovou stenou bude pohovka s poťahom vo farbe koreneného medu, bude to veľká paráda. Je predsa jasné, že obe protagonistky sú veľmi dobre kombinované.
 
Späť do minulosti! Tak sa dá výstižne charakterizovať ďalšia možnosť, ako si štýlovo zariadiť domov. Pokiaľ s nostalgiou spomínate na dávne časy, je pre vás tou správnou voľbou retro štýl, vďaka ktorému si môžete šesťdesiate, sedemdesiate a osemdesiate roky minulého storočia pripomenúť doplnkom alebo si v retro štýlu zariadiť celý interiér. 
 

K bývaniu v retro štýle pomôžu aj repliky

Retro dekorácie alebo nábytok nie je nutné hľadať na pôdach, v starožitnictve alebo na smetisku. K vytvoreniu krásneho retro interiéru nepotrebujete originály, stačí, keď siahnete po ich replikách, ktoré ponúkajú mnoho obchodov, pretože bývanie v retro štýle sa stalo veľmi obľúbenou témou mnohých domovov. Kúzlo retro štýlu objavili už aj moderné interiéry, s ktorými je spojovaný čím ďalej tým viac. Doplnky z dôb minulých totiž dokážu každej miestnosti dodať nový rozmer. Je však dôležité vedieť, aké základné prvky a materiály sú pre retro štýl bývania typické.
 
 
 

Retro štýl znamená geometriu a kvetiny

Asi každý si pod pojmom retro štýl vybaví hlavne sýte farby, geometrické tvary a kvetinové vzory, ktoré dobre vyzerajú nielen na stenách, ale aj na tapetách, záclonách a vankúšoch. Interiér v retro štýle umocňujú nápadité doplnky či nábytok vyrobený z vtedy nových syntetických materiálov ako je umakart alebo vinyl. Z nábytku sú nepostradáteľné lisované plastové stoličky. Typický je tiež kozmický vzhľad lampičiek, lustrov alebo hodín. Doplnky bývajú v mnohých farebných prevedeniach, ktoré sú veľmi efektné a v striebornej farbe alebo s metalickým povrchom. Medzi typické farby patrí šedá, horčicovo žltá, olivovo zelená, jahodovo červená, krémovo ružová, šedo-zelená či blankytne modrá.
 

Dekorácie do bytu v retro štýle stačí len pár

V dnešnej dobe sa dekorácie do bytu v retro štýlu používajú zásadne v rozumnej miere v podobe niekoľkých výrazných kúskov. Je potrebné sa vyvarovať kombinovaniu mnohých vzorov a farieb dokopy, tak by vznikol gýčovitý, neútulný a nesúrodý interiér.
 
Tipy na dekorácie do bytu v retro štýle
• plagáty či plechové cedule s unikátnou grafikou, kedy bola reklama ešte považovaná za umenie
• plechové teplomery
• retro hodiny
• staré elektrospotrebiče ako sú gramofóny, kávovary, ľadničky alebo malé prenosné rádia
• dobové fotoaparáty
 
Poňatie retra je skôr individuálnou záležitosťou než presne definovaným štýlom. V Európe majú ľudia retro spojené najviac s obdobím komunizmu, kedy boli v kurzu hlavne veľké obývacie steny, mohutné sedačky, dyhovaný nábytok vo vysokom lesku, plechové kuchynské linky a tapety s geometrickým či kvetinovým vzorom. 
 
Americký retro štýl si ľudia zase spojujú skôr s koženým nábytkom v červenej farbe a s chrómovanými doplnkami, čierno bielymi dlaždičkami, vetrákmi u stropu, jukeboxy a plagáty či plechovými ceduľkami na stenách. Retro je všeobecné označenie pre niečo minulého, zaniknutého či bývalého. Môže sa tak jednať o označenie pre čokoľvek späť v čase, ale môže to znamenať aj technologickú zastaranosť. Pre použitie slova retro sa predpokladá časový posun minimálne o 15 až 20 rokov späť v čase, najviac sa však používa ako označenie pre dobu vzťahujúcu sa k 50. až 80. rokom 20. storočia. V umení je za retro považované obdobie rokov 1940 až 1950, teda éra plagátov a pop-art štýlu. Tradičnými materiálmi boli pre retro drevo, mosadz, liatina a vtedy nové syntetické materiály, ako bol umakart, vinyl či chróm. Ľudia pri zariaďovaní interiéru často používali odvážne sýte farby a vzory, geometrické tvary a obrazce a motívy kvetín. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články