• News&Inspirations

aktualizované

Police namiesto skriniek

Potrebujete odľahčiť interiér? Namiesto skriniek si kúpte poličky! Zdá sa vám, že je jedna stena v obývačke príliš prázdná. Ale obrazov a nábytku tam máte už viac než dosť? Vhodným riešením sú poličky, ktoré nielenže zdobia, ale tiež ponúkajú ďalšie úložné priestory a vďaka tomu pomáhajú priestor zabývať. 

 Komplet nábytku 1 zo systému OLIWIA
Komplet nábytku 1 zo systému OLIWIA 
Sú tu s nami tak nejako odjakživa. Poznáme ich zo šatní materskej škôlky a tried základných škôl. Nechýbali ani u babičky v kuchyni alebo v našej detskej izbe. A určite sa ich aj teraz u vás doma pár nájde. Áno, reč je o poličkách. O tom nenápadnom obyčajnom kúsku nábytku, na ktorom nájdu útočisko hrnčeky, knihy a mušle a kamienky z dovolenky. Skutočne však hrajú poličky v modernom interiéru stále len vedľajšiu úlohu?

Nejde len o kúsok preglejky na stene

Pokiaľ si pri slove polička predstavíte len kúsok dosky, ktorá je nalakovaná bezfarebným lakom alebo natretá nejakou farbou, nie ste úplne in. V ponukách dnes nájdete poličky rôznych tvarov, závesné poličky a policové steny, ktoré len postavíte k stene alebo dokonca voľne do priestoru, prípadne bývajú aj na kolieskách, aby ste s nimi mohli voľne manipulovať. A to, že sú zhotovené z kúsku preglejky, tiež už dávno neplatí. K dostatiu nie sú len poličky drevené, ale aj z dyhy, laminátu, ratanu, plastu a skla. Poslednou dobou sa dostávajú do módy aj materiály, ako sú kov, kameň a betón. Naviac môžete vyberať aj z originálnych designových kúskov.

Ozvláštnia kuchyňu, obývačku a kúpeľňu

Nie je pochýb o tom, že poličky sú užitočné a využijete ich vo všetkých miestnostiach. Okrem praktického hľadiska môžu byť zároveň aj zaujímavou bodkou pri zariaďovaní interiéru. Do kuchyne si môžete kúpiť špeciálne poličky, ktoré majú nielen vešiaky na hrnčeky, ale aj rôzne tvarovanie na bezpečné umiestnenie tanierov. Do obývačky sa samozrejme hodia atypické kúsky, ktoré rozvesíte po stenách napríklad do zaujímavých obrazov. A často miestnosť zútulní tiež policová stena, ktorá má rôzne farby alebo nepravidelný tvar. Do kúpeľne, zvlášť okolo vane, patrí skôr poličky z plastu, ale viac elegancie tam vnesú nerezové alebo sklenené. Veľmi obľúbené sú tiež policové systémy do predsiene, ktoré kopírujú bok schodiska. Nie je teda pochýb o tom, že vášmu bytu môže vhodne vybraná a umiestnená polička dodať punc elegancie a jedinečnosti, čo si rozhodne môžete dopriať.

Riešenie väčšieho priestoru

Policové systémy pokrývajúc celú stenu umiestníme radšej do veľkej izby alebo výklenku menšej miestnosti. Snažíme sa pritom vyhnúť pocitu presýtenosti a dojmu, že stena na nás padá. Vyberáme subtílnejšie a farebne menej výrazné konštrukcie. Ideálne je striedanie otvorených a uzavrených políc, dielcov rôznych rozmerov a farieb, ktoré väčšiu plochu opticky rozbíjajú. Pôsobenie väčšieho priestoru nám tiež umožňuje správne rozloženie mohutného nábytku, ktorý často pôsobí zbytočne ťažkopádne. Môžete sa inšpirovať výberom nábytku z našej kolekcie, ktorý vám prinesie moderný ráz a dodá vášmu interiéru tiež pocit priestornosti.
Trendom sú jednoduché systémy dvoch masívnych otvorených kruhových, štvorcových alebo obdĺžnikových ukladacích rámov v kombinácii s jednoduchou policou. Niektoré diely je možné zavesiť nakrivo, čím zmeníme dynamiku veľkej plochy. Ak sú z masívnych materiálov, volíme ich menej, ľahkých môže byť na stene viac. Vo väčších miestnostiach policový diel oddelí dve odlišne využívané zóny, napríklad pokojnú od pracovnej. V takom prípade nie je nutné, aby sme ho využívali z oboch strán. Keď potrebujeme aj cez rozdelenie izieb pustiť do priestoru svetlo, vyberieme policu iba s otvorenými dielami. Zaujímavé sú ale tiež kombinácie plné otvorených a zavretých modulov po oboch stranách policového diela.

Ozdoby malých stien

V jednoduchosti je krása, potvrdzujú nenápadné poličky rôznych dĺžok, poskladané na stene do stupienkov, alebo policové rámy geometrických tvarov, ktoré s uloženými dekoratívnymi predmetmi vyzerajú ako 3D obrazy. Sú vhodné na menšie plochy. Do malých miestností sa tiež hodia police z tvrdeného prehľadného skla, vyniknú na stenách s výraznou maľbou či s tapetami s originálnym potiskom. Úlohou tzv. neviditeľných políc je vzbudiť dojem, že inštalované predmety levitujú. Neviditeľné police na knihy stačí prichytiť k stene dvoma vrutmi. Vtip je v uložení prvej knihy, ktorej spodnú klopu dáme dokopy na malé háčiky po oboch stranách korene neviditeľné police. Polici následne do knihy zhora zavrieme a na knihu už len vrstvíme ďalšie výtisky. Poličky sú tiež dôležité pre naše deti. Do detských izieb si budú radi vystavovať svoje úspechy, ktoré zažili. Poličky do detskej izby sú špecifické kvôli svojmu tvaru a tiež materiálu. Najkrajšie pôsobia v izbe drevené poličky, alebo nejaké poličky so železnou konštrukciou, ktoré dodajú izbe moderný dizajn. Okrem vhodného kompletu do detskej izby, preto nezabúdajte aj na podstatné detaily akými môžu byť poličky či menšie skrinky. Do nich si deti môžu uskladniť všetky dôležité predmety alebo veci, ktoré budú využívať alebo aj oblečenie či topánky.
Ďalšie kategórie: 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články