• Sprievodca

aktualizované

Poradíme, ako vybrať matrac pre seniorov

Pre starších ľudí a tých, ktorí zápasia s problémami so spánkom alebo so zdravotným stavom, je potrebné vybrať matrace so špeciálnymi vlastnosťami. Vďaka tomu môžete skutočne ovplyvniť zlepšenie kvality spánku, kondície, a dokonca zlepšiť účinky rehabilitácie. S vekom sa naše telo mení a vznikajú ďalšie požiadavky a potreby – aj pokiaľ ide o podmienky na relaxáciu. Dobré zdravie a pohoda každý deň závisí od mnohých aspektov vrátane dobrého matraca. Pri výbere matraca pre staršiu osobu by ste preto mali vziať do úvahy niekoľko možností, ktoré ovplyvnia účinný odpočinok v noci. 
V tomto článku sa dozviete: 
    • Ako vybrať vhodný matrac pre seniora? 
    • Aké sú vlastnosti rehabilitačných matracov
    • Prečo je dobrý matrac pre starších ľudí tak dôležitý? 
Matrac pre seniorov – pohodlie počas spánku 
Mnoho starších ľudí zápasí s problémami so spánkom – nespavosťou, pocitom nepohodlia a „rozbitia“ po nočnom spánku a častým vstávaním. Odborníci uvádzajú, že už po päťdesiatke sa asi 20% ľudí sťažuje na zhoršenie pohodlia a efektivity odpočinku a s vekom sa tieto hodnoty zvyšujú, čím postihujú čoraz viac seniorov. Situáciu navyše zhoršujú rôzne choroby, ktoré ovplyvňujú to, ako odpočívame. Starší ľudia najčastejšie trpia problémami s kĺbmi, chrbticou, obehovým systémom a reumatizmom. Tieto problémy sa môžu zhoršovať aj počas odpočinku v noci. V takýchto situáciách je najlepšie zariadiť spálňu tak, aby staršia osoba mohla spať na pohodlnom matraci, ktorý podporuje zlepšenie stavu zdravia. Správne zvolený matrac na spanie pre staršiu osobu výrazne zlepší pohodlie spánku a dokonca môže postupne odstrániť rôzne bolestivé ochorenia. 
materace do sypialni
Perfektný matrac pre staršiu osobu 
Každý človek má samozrejme individuálne preferencie, pokiaľ ide o výber konkrétneho typu matraca. Niektoré modely, ktoré okrem toho, že poskytujú pohodlie, môžu dopomôcť starším a chorým osobám k lepšiemu odpočinku, dokonca pomáhajú dosiahnuť lepšie rehabilitačné účinky. V tomto prípade sú najviac odporúčané zdravotné matrace a tzv. rehabilitačné matrace. Majú špeciálne certifikáty potvrdzujúce ich rehabilitačné vlastnosti a účinky podporujúce zdravý odpočinok počas spánku. V prvom rade je veľmi dôležité, aby matrac pre seniora mal správnu tvrdosť, ktorá je prispôsobená individuálnym preferenciám. Stupeň tvrdosti matraca sa volí predovšetkým na základe hmotnosti osoby, ktorá ho bude používať. Pri výbere výplne matracu je dobre dbať ohľad na pružnosť povrchu, aby sa optimálnym spôsobom podopierala celá postava. Matrac by nemal byť príliš mäkký a ani príliš tvrdý. To môže mať za následok problémy s krvným obehom, svalovým napätím a zhoršením celkového zdravotného stavu seniora. Preto by ste mali venovať pozornosť určitým bodom tela, ktoré sú najviac vystavené zvýšenému tlaku, tj bokom, ramenám a svalom nôh. Z tohto hľadiska sa odporúčajú termoelastické matrace, vďaka ktorým sa prispôsobia stavbe tela užívateľa. 
materace dla saniora
Zdravotné matrace pre seniorov a ich výhody 
    • Odporúčané ľuďom, ktorí trpia chronickými chorobami. 
    • Odporúčané ľuďom, ktorí chcú preventívne zlepšiť svoje zdravie. 
    • Zdravotné matrace – matrace proti preležaninám zabraňujú vzniku bolestivých vredov na koži.  
    • Zlepšujú rehabilitačný proces. 
    • Prispievajú k zlepšeniu efektívneho fungovania pohybového aparátu. 
    • Prispôsobujú sa stavbe ľudského tela. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články