• News&Inspirations

aktualizované

Posteľ z masívu alebo laminátu

Už sa tešíte až svoju starú vymeníte za novú? Lenže, aký materiál bude najlepší? Známe a osvedčené drevo alebo nekomplikované laminát? Výber novej postele sa musí skrátka poriadne premyslieť, preto sa teraz na oba tieto materiály spoločne pozrieme do podrobnosti a zistíme ich výhody a nevýhody. Pri kupovaní novej postele sa zameriavame predovšetkým na výber správneho matraca, aby bola posteľ dostatočne priestorná, pohodlná a zaistila ničím nerušený spánok. Avšak aj rám postele hraje dôležitú úlohu v spálniach. Ako? 

Spálňa Galaxy II Dub monastery - Čierny lesk 24ZBEA Komplet sypialniany lesk
Spálňa Galaxy II 

Postele z masívneho dreva

Masívne drevo je všeobecne považované za najkvalitnejší materiál. Jeho kvalita sa odvíja aj podľa druhu dreva, z ktorého je nábytok vyrobený. Najlepšou voľbou je tvrdé drevo, medzi ktoré napríklad patrí dub, buk, jasan alebo javor. Cenovo sa nábytok vyrobený z takého dreva pohybuje o niečo vyššie, než je to tak u mäkkej borovice, smreku, olše či jedle. Medzi najväčšie výhody drevených postelí patrí predovšetkým stabilita, pevnosť a odolnosť. Vďaka týmto vlastnostiam majú perfektné dispozície slúžiť nám dlhé roky. Drevo je možné povrchovo upravovať rôznymi spôsoby. K základným prostriedkom patrí lakovanie a voskovanie, je možného ho tiež tónovať morením. Ale napríklad borovica prijíma nátery trochu vyššie, preto ju najčastejšie vídame v prírodnej podobe. Pri jeho spracovaní sa hlavne neuvoľňujú žiadne zdraviu škodlivé chemikálie. Aj drevo má svoje mínusy. Má tendencie sa krútiť aj praskať. Záleží na dodržaní presného postupu pri spracovaní celého nábytku a kompletu.

Postele z laminátu

Laminát je ukážkovým príkladom výhodného pomeru medzi cenou a kvalitou. To ale hneď neznamená, že je zlé a nekvalitné. Rovnako ako u dreva sú rôzne spôsoby jeho výroby, z ktorých najlacnejšie sú trojvrstvé LTD dosky, ktoré nebývajú dlhodobo pevné. Základom výroby laminátu sú triesky slisované s prímesov lepiacej zložky. Najčastejšie ide o smrekové a borovicové časti. Výsledná doska je potiahnutá fólia, na ktorú sa potom tlačí textúra imitujúc rôzne dreviny a ich odtiene. Medzi kladné vlastnosti laminátu patrí fakt, že sa na rozdiel od dreva nekrúti a nemení svoje rozmery vplyvom teploty. Je odolné voči krátkodobému pôsobeniu vody a veľmi jednoducho sa udržuje. Je obľúbené aj pre svoju širokú škálu odtiene, vrátane dekorov dreva.
Pri výberu postele z laminátu je dôležitá hĺbka materiálu. Najčastejšie sa u lacných postelí stretávame s hrúbkou 16 – 18 mm, čo je štandard, ktorý disponuje iba základnou stabilitou a odolnosťou. Samozrejme platí, že čím vyššia hrúbka laminátu, tým lepšia kvalita. O odolnosti postele z laminátu rozhoduje tiež spôsob úpravy hrán. Materiál ABS zaistí ďaleko vyššia životnosť a odolnosť voči lúpaniu a odštepovaniu hrán laminátu, ktoré sú na to veľmi citlivé.

Kontinentálne postele alebo boxsprings

Veľkým trendom sa v poslednej dobe stávajú postele Boxspring, ktoré sú už od prvého pohľadu veľmi elegantné a noblesné. Kontinentálna posteľ je na rozdiel od klasických vyššia a skladá sa z niekoľkých rôznych vrstiev, kedy každá plní určitú funkciu. Základným prvkom je masívny spodný rám postele, tvorený primárne pružinovým systémom a drevom. Ten nahradzuje absenciu spodného roštu. Táto časť slúži ako ortopedická podpora a ventilačný podklad pre nosný matrac. Tá býva väčšinou taštičková alebo z pamäťovej peny. A na matrac sa umiestňuje vrchná podložka alebo topper.

 
Čalúnenie postele

Konštrukciu čalúnených postelí najčastejšie tvorí rám z drevo-triesky a potom rôzne typy výplní. Kedysi bol najpoužívanejším materiálom práve molitan, dnes už ho vyrovnali kvalitnejšie viaczložkové peny. Takáto konštrukcia býva skrytá v čalúneniu, ktoré býva látkové alebo napríklad kožené. Medzi ľuďmi sú postele obľúbené práve kvôli možnosti si vybrať vlastný druh a farbu látky čalúnenia. Čalúnené postele však majú jednu veľkú nevýhodu, a síce horšiu priedušnosť. To môže spôsobiť vlhkosť, ktorú roztoče jednoducho milujú. Berte teda na vedomie, že pravidelné vetranie musí byť na dennom poriadku.

Kovové postele

Takéto postele mávajú väčšinou konštrukciu zo železa a jeho zliatin. Sú veľmi pevné a odolné s dlhou životnosťou. Medzi nesporné výhody patrí tiež fakt, že sa na nich neusadzuje príliš veľa prachu a rôzne plesne či roztoče si na svoje tiež neprídu.
Tvrdosť dreva hraje zásadnú úlohu v stabilite konštrukcie, preto doporučujeme vyberať tvrdšie dreviny, ako sú buk, dub, jaseň a javor. Dôvodov prečo vybrať tvrdšiu drevinu je hneď niekoľko. Prvým dôvodom je odolnosť proti otlakom, do mäkkej dreviny ako je smrek, či borovica, stačí rýpnuť nechtom alebo zavadiť vysávačom pri upratovaní a preliačiny v dreve sú nevratné, čo sa u tvrdého dreva nestane, otlačok spôsobíte iba veľmi tvrdým predmetom.
Druhým dôvodom je odolnosť proti rozvrzání konštrukcie postele. Posteľ môže byť napríklad osadená posteľovým kovaním, ktoré je do postele našraubované pomocou štyroch vrutov, ktoré samozrejme v tvrdej drevine dokonale držia, ale pokiaľ zvolíte mäkkú drevinu, ako je napríklad smrek alebo borovica, tak hrozí, že sa vrút ťahom vymáčkne a kovanie sa uvoľní, toto je častým dôvodom, prečo postele z mäkkých drevín časom vŕzgajú.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články