• News&Inspirations

aktualizované

Posuvne dvere v celom interiéri

Potrebujete ušetriť miesto. Málokto asi prehlási, že má dostatočne veľký priestor v interiéri. Väčšinou po čase zistíme, že potrebujeme ešte nejaké úložné priestory naviac a hľadáme potom každý spôsob, ako nájsť nejaké centimetre naviac. Jedným zo spôsobov je použitie posuvných dverí, ktoré ušetria až 2 m² voľného priestoru. Naviac ich je možné využiť nielen v interiéri, ale tiež ako rozdelenie medzi bytom a terasou či balkónom. 

 Komplet Koral YRSA - Nábytok do kúpeľne
Komplet Koral YRSA 
Správne dvere sú základom každej jednej domácnosti, ktorá by bez nich nevedela inak fungovať. Či už sa jedná o výber vchodových dverí, dverí do kuchyne, obývačky, alebo dokonca kúpeľne, žiadny výber by ste nemali podceniť. Práve preto,by ste si pred výberom mali pozrieť našu kolekciu, ktorá vás zaručene nesklame. Pred výberom si tiež nezabudnite zmerať jednotlivé rozmery a rozdiely medzi miestnosťami, aby ste pri výbere dverí neurobili žiadnu chybu. V opačnom prípade by pre vás výber dverí mohol dopadnúť naozaj zle alebo by ste si museli nejako nevýhodne rýchlo poradiť.

Pre a proti

V interiéri posuvné systémy nahradia väčšinu druhov otočných dverí. Existujú v mnohých šírkach – dajú sa osadiť aj do menších otvorov, ako sú šatne či prípravne, ale rovnako tak dobre je využiť aj ich dvojkrídlu variantu. Posuvné dvere sú naviac bezbariérové a je možné s nimi ľahko manipulovať, preto sú vhodné do domácností osôb zdravotne či pohybovo znevýhodnených. Samozrejmosťou je aj široká škála materiálov či povrchových úprav alebo zasklení a môžu celkom prirodzene doplňovať design vašej domácnosti.
Proti klasickým krídlovým dverám majú aj určité nevýhody. V dolnej prahovej časti je väčšinou aplikovaná len prechodová lišta, ktorá nedokáže izolovať zvuk rovnako ako dvere krídlové. Tiež medzery po stranách, ktoré umožňujú správny pohyb krídiel dverí, zhoršujú zvukovú izoláciu. Pri inštalácií je teda nutné počítať s týmto faktorom a umiestniť posuvné dvere do miestností, kde nie je žiadúca vysoká zvuková izolácia. Príkladom môžu byť šatne, ale tiež vstupy z chodby do obývacej izby či kuchyne. Menej vhodné sú pre spálne alebo detské miestnosti. U posuvných dverí po stene je nutné zohľadniť, že krídlo sa posúva pozdĺž steny a je nutné toto miesto nezastavať nábytkom.

Hľadáme správne prevedenie

Posuvné dvere sa vyrábajú v dvoch variantách – v prevedení do tzv. stavebného púzdra alebo na stenu. Stavebné púzdro sa po zabudovaní stáva integrálnou súčasťou steny a je vhodné najmä do novostavieb alebo tam, kde nevadí väčší stavebný zásah. U závesného systému na stenu sa krídlo pohybuje po koľajnici buď viditeľne alebo skryto. Väčšinu typov ponúkaných dverí v otočnom prevedení je možné si kúpiť aj ako posuvné. Rozdiely medzi posuvnými dverami dodávanými jednotlivými výrobcami sú v drobných, ale zásadných detailoch, jeden z podstatných rozdielov je v kvalite a prevedení zárubne posuvných dverí. Pokiaľ si kúpite lacný výrobok, v hornej časti nemusí byť technický priestor esteticky skrytý lištou. Zásadný problém môže byť aj oprava alebo nastavenie vozíku závesného mechanizmu. Napríklad pri zosadaní novostavby môže byť nezbytné nastaviť výšku krídla, čo bez demontáže obložky môže byť problematické. Kvalitné systémy toto riešia jednoduchou demontážou, ale u lacnejšieho systému môžete naraziť na to, že bude potrebné obložku vymeniť, čo sa môže značne predražiť. Posuvné interiérové dvere je možné dodať tiež vo veľmi modernom sklenenom prevedení. Solídny výrobca by mal zákazníka upozorniť na to, že posuvné celé sklenené dvere nie je vhodné dodať z tzv. lepených skiel. Z dôvodu funkčnosti a bezpečnosti by mali byť vyrobené z bezpečnostného kaleného skla, ktoré je omnoho pevnejšie a lepšie odoláva nárazu než obyčajné sklo. Okrem toho sa rozpadne na malé tupé úlomky, ktoré minimalizujú riziko porezania.
Dvere širšie než 1,5 metru sa používajú skôr než k rozdeleniu k prepojeniu priestoru a dvere sa v ich prípade zatvárajú len výnimočne. Dvojkrídla varianta dverí sa ale môže stáť zaujímavou dominantou interiéru a každému priestoru dodá na atraktívnosti. V tomto prípade by malo byť kovanie riešené ako tzv. spriahnuté, kedy sa pri posuvu jedným krídlom posunie automaticky tiež druhé krídlo.

Vonkajšie systémy ponúkajú viac

Rozšírenie interiéru o balkón či terasy – v zime iba pohľadovo, ale v teplých dňoch fakticky nemusí byť realizované len klasickými balkónovými dverami. Moderné posuvné alebo skladacie systémy ponúkajú široké možnosti realizácie, naviac môžete vždy počítať s výbornou ochranou pred vlhkosťou, prachom aj chladom.
Na trhu sú k dostatiu tri riešenia. Veľmi obľúbené u zákazníkov, tak aj u architektov sú zdvižne-posúvne systémy – takzvaný HS Portal, okenné krídla jazdia v masívnom rámu za sebou. Koľajnicový pojazd umožňuje ľahký pohyb krídel o hmotnosti až 400 kg. Lacnejšie riešenie predstavuje systém vychádzajúci z klasických okenných profilov zaobstaraných špeciálnym kovaním, odstavne-posuvný systém nazývaný PSK Portal, u tohto systému sa krídlo pohybom kliky predsunie pred štandardný okenný rám a ťahom sa posunie.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/kupelnove-zostavy-c-96-44.96.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/komplet-koral-yrsa—nabytok-do-kupelne-p-3031-96-44.96.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články