• News&Inspirations

aktualizované

Potrebujete pomoc s vytvorením príjemnej atmosféry u vás doma na záhrade?

Chcete si vytvoriť príjemnú atmosféru doma na záhrade? Základom je slnečník. Slnečník zatieni akékoľvek miesto na záhrade, jeho prednosťou je mobilita.


Hojdacie kreslo z ratanu

Slnečníkov je na trhu nepreberné množstvo, preto si každý môže kúpiť model presne pre potreby svojej záhrady, terasy či balkónu. Líši sa od seba veľkosťou, materiálom konštrukcie a tieniace časti, tvarom a umiestnením slnečnej clony.

Konštrukcia slnečníkov môže byť kovová (hojne sa využíva dural a iné ľahké zliatiny), drevené alebo bambusové. Ideálneje tropické drevo odolné voči vlhkosti, napríklad eukalyptové drevo. Slnečníky je možné kúpiť vo variante s centrálnou tyčou a s tyčou na strane – lampové slnečníky. Strecha alebo slnečná clona môže byť zhotovená z ľahkého polyesteru či bavlneného plátna, podstatná je vodoodpudivá vrstva. Využíva sa teflón, odolnosť zvyšuje tiež akrylátová vrstva. Stálofarebnosť slnečníka zaisťuje PVC odolné voči UV žiarenia.

Voľba stabilného stojanu

Dôležitým detailom je v prípade voľne stojaceho slnečníka voľba stabilného stojanu. Asi najznámejším typom je plastový stojan, ktorý sa kvôli zaťaženiu naplnia vodou alebo pieskom. Tieto najlacnejšie modely sú ale vhodné len pre dočasne umiestnené slnečníky, rozhodne nie sú trvalým riešením.

Markýzy

Pri výberu markýzy je dobré sa zaujímať predovšetkým o použité materiály, pohon, uloženie látky, impregnáciu a trvanlivosť. Klasické uloženie látky spočíva v tom, že látka je navinutána hriadeli a nie je nijak chránená pred rozmarmi počasia. Preto sa hriadel zakrýva hliníkovou strieškou, ktorá ich zhora chráni proti dažďu. Dnes sa ale najčastejšie kupujú kazetové markýzy, kedy sa látka naroluje do schránky a je dobre chránená nielen pred štandardnými nečistotami,ale aj pred mechom a plesňami. Vďaka kazete si látka dlhšie uchová svoje farby.

Kvalitná impregnácia textílie zaručí, že markýzou nepretečie voda. Aj napriek tomu, že sa markýzy vyrábajú z kvalitných látok, nie je to dáždnik, ale tieniaci prvok. Pri daždi je nutné markýzu, rovnako ako ten najkvalitnejší slnečník, vždy stiahnuť.

Slnečné plachty

Ďalším tipom, ako ochrániť časť záhrady, terasy či bazéna pred slnečnými lúčmi a nadbytkom škodlivého UV žiarenia, je slnečná plachta. Kvalitná plachta zachytí až 90 percent lúčov. Vyberať je možné z mnohých tvarov aj farieb. Slnečnú plachtu môžete buď prirodzene upevniť napríklad k stromu alebo zapustiť stĺpy či tyče do miest, kam ju chcete umiestniť.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články