• Trendy

aktualizované

Pracovná doska nemusí byť len z dreva

Vhodné materiály pre vašu domácnosť nemusia byť len súčasťou dreva. Sklo je vhodným materiálom pre mnohé dekorácie, ale aj doplneným napríklad pre stôl alebo skrine. Predovšetkým je nutné vopred dodať, že sklo je moderný materiál, ktorý je preverený časom a patrí k najviac používaným materiálom v bývaní. Sklo je 100% neporézne, hygienicky nezávadné a vďaka tomu na ňom môžete podľa ľubovôle krájať akoukoľvek zeleninu, ovocie a mäso. Avšak, aj keď je sklo tvrdené, môže sa pri zlej manipulácii na hranách odštiepiť. Naopak je ale odolné voči škrabancom a vysokým teplotám.

Komplet Royal II - Borovica Nordycka/Divoký dub
Komplet Royal II

Nerez plech – odolný a praktický

Nerezové plechy sa používajú skôr v profesionálnych prevádzkach, ako sú reštaurácie, kde je potrebné udržovať dôsledne hygienu. Samozrejme je ale možné si tento povrch zvoliť aj do domácej kuchyne, napríklad veľmi dobre pôsobí kontrast k prírodným materiálom alebo syrovému tehlovému murivu. Tento materiál je pomerne odolný na mechanické poškodenie, znesie aj hrubšie zachádzanie, má vysokú odolnosť voči vode a teplote. Veľkou výhodou je už spomínané jednoduché udržovanie hygieny. Nevýhodou ale môže byť zvýšená potreba leštenia, pretože na plechu sa jednoducho robia nevzhľadné šmuhy.
V 80 % prípadov sa kuchyňa na prianie zákazníkov realizujú do L alebo U priestoru. To znamená, že sa pracovné dosky musia v rohu nejako napojiť. Prevážne sa používajú tzv. frézované spoje, ktoré sú pri správnom postupu takmer neviditeľné. Taký spoj je totiž veľmi náchylný na vnikanie vlhkosti a pri nesprávnom postupu montáže môže dokonale poškodiť vzhľad aj funkčnosť vašej kuchynskej linky.

Nerez, kam sa pozrieš

Ak sme rozhodnutí, že naša kuchyňa bude zladená v odlesku niektorého z kovových materiálov, hneď na začiatku by sme si však mali povedať, že vzhľad a cena by nemali byť jedinými bodmi. Dôležitá je výbava spotrebiča, povrchová úprava, trvanlivosť materiálu a jeho údržba. Medzi najstaršie kovové materiály, používané v kuchyni, môžeme počítať liatinu a meď, ktoré sa tu už dnes objavia buď ako nostalgické spomienky v podobe doplnkov v interiéri, prípadne v podobe veľmi kvalitného riadu. Kovom súčasnosti je jednoznačne nerez. Nerezový je riad, kuchynské doplnky – úchytky, pojazdné a výklopné mechanizmy, drôtené police a závesy, plášte spotrebičov, drezy, obklady zadných stien kuchynskej linky a dokonca a nábytok, ktorý ale býva zvyčajný skôr vo veľkých kuchynských prevádzkach, výnimočne potom v interiéroch.
Veľmi často používaným materiálom bol v kuchyni hliník. Lacné príbory však dnes nahradili už spomínané odlievané panvice a hrnce. Hliníkový valcovaný plech sa používa na obklad zadnej steny linky. Údržbu môže uľahčiť náter bezfarebným lakom. Povrchovo neupravený hliník čistíme výhradne neabrazívnymi čistiacimi prostriedkami a mäkkou hubkou, prípadne zakúpime prípravok priamo určený k ošetrovaniu tohto materiálu. Materiálom, ktorý sa z kuchyne nikdy nevytratil celkom je smaltovaný plech. Nového designu sa dočkali sporáky, trúby či varné dosky. Len v prípade drezu bol krehký smalt vytlačený odolnejšími kovmi, keramikou alebo umelým kameňom.
Betónová pracovná doska momentálne prichádza do módy. Jej veľkou výhodou je, že keď chcete docieliť akéhokoľvek tvaru kuchyne, betónová plocha bude bez spár. Naviac je možné dosku odliať priamo na mieste, čím získate kus pre vás priamo na mieru. Povrch dosky je ošetrený tak, aby bol oderu vzorný a odolný voči chemickým prípravkom. Nevýhodou klasickej železobetónovej dosky však môže byť jej váha. Našťastie existuje riešenie, ktorým je monolitická betónová doska vystužená textilnými tkaninami. Vďaka tomuto spôsobu vystuženia je možné vyrobiť dosku s hĺbkou menej než 15 mm, ktorá bude omnoho ľahšia než bežná železobetónová doska. Pokiaľ trváte na betónovom povrchu bez spár a zároveň túžite po ľahšej variante, zvoľte možnosť, kedy na ľubovoľnú dosku nanesiete betónovú stierku. Po nanesení vrstvy laku sa doska stane oteru vzdorná a vode odolná, avšak rovnako ako väčšina materiálov si neporadí s ostrím nožom, takže krájanie pripadá do úvahy iba na doske. Betónovú stierku môžete použiť napríklad aj na stenu alebo podlahu.
Pokiaľ použijete sklenené dosky ako obklad za kuchynskú linku, rozhodne nešliapnete vedľa. Vyberať môžete z mnohých vzhľadov od jednoduchej farby, až po individuálnu grafickú potlač. Sklo nemá žiadne spary, vďaka čomu je jeho údržba veľmi jednoduchá. Len si dávajte pozor na to, že sklenené dosky sú citlivé na prudké zmeny teplôt, a tak sa nehodí napríklad k plynovému sporáku. So skleneným obkladom môžete zjednotiť aj pracovnú dosku, ktorá sa vyrába z bezpečného kaleného 10 mm silného skla. Vyznačuje sa vysokou mechanickou odolnosťou, takže jej nevadí krájanie, klepanie mäsa, ani horúci hrniec, ktorý ste práve zložili. Teraz už len zostáva zvoliť, ktorý materiál vám bude najlepšie vyhovovať. Rozhodne si najprv premyslíte, čo očakávate od pracovnej dosky, a vyberte si materiály, ktoré vaše požiadavky vyplnia. Potom si rozmyslite, či chcete rovnaký materiál použiť aj na ďalšie prvky v kuchyni a prípadne na aké. Vďaka tomu sa vám zase zúži celkový výber z materiálov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články