• News&Inspirations

aktualizované

Pracovňa v spálni

Veľa ľudí pracuje priamo z domova, čo znamená, že potrebujú mať vytvorený svoj vlastný pracovný kút. A preto by ste mali mať pod kontrolou zásadnú vec – Ako si zariadiť v spálni pracovňu?  

 Komplet nábytku do spálne Kashmir Nábytok do spálne
Komplet nábytku Kashmir do spálne
Nie je nič zvláštneho na tom, že práca nevyžaduje každodenné dochádzanie do kancelárie. Nie všetkým ale vyhovuje pracovať v rušných kaviarniach a mnoho ľudí uprednostní radšej pokoj domova. Pokiaľ ale nemáte k dispozícii izbu, z ktorej si môžete vytvoriť pracovňu, častým riešením je pracovať v spálni. Nepracujte v posteli, vytvorte si pracovný kútik. Pokiaľ pracujete z domova častejšie, pracovať v posteli nepripadá do úvahy. Nielen zo zdravotného hľadiska. Občas je hranica medzi relaxovaním a pracou tak tenká, že výkonnosť potom nie je taká, aká by mala byť. Vytvorte si preto v spálni svoj pracovný kút, v ktorom sa budete cítiť príjemne, ale zároveň si tu navyknete pracovať. Doporučujeme miesto u okna, aby ste mali dostatok svetla na prácu, prípadne si zabezpečte kvalitné osvetlenie. Obzvlášť pokiaľ sa vám práca často pretiahne aj do večerných hodín. V našej ponuke nájdete pracovné stoly, ktoré si vo vašej spálni nájdu svoje miesto, ktoré sú praktické a zároveň aj veľmi designové. Pokiaľ nie je možné postaviť stôl k oknu, vyzdobte si aspoň zaujímavo stenu. Viac to motivuje k práci, než keď pred sebou máte iba holú jednofarebnú plochu.

Investície do nábytku je nutnosťou

K tomu, aby ste si z voľného miesta v spálni vytvorili pracovňu vám postačí viacmenej dve veci – stoličky a stôl. A práve preto je potrebné do týchto dvoch kusov nábytku investovať, predovšetkým do stoličky. Dnes nie je problém zohnať rôzno polohovateľné stoličky a tvarované tak, aby ste sa cítili pohodlne po celom dni práce a po niekoľkých rokoch, čo ju budete využívať.
Ponuka stolov je veľmi pestrá, a tak jednoducho nájdete stôl, ktorý bude sedieť do priestoru, ktorý ste si určili ako pracovňu. Vyberať môžete medzi rohovými stolmi, ktoré šetria miesto, tak aj klasickými písacími. U pracovného stola je dôležité to, ako vám budú sedieť jednotlivé rozmery a ako bude ladiť s celkovým designom spálne. Dizajn spálne a pracovne je individuálnou záležitosťou všetkých jednotlivcov, ktorý by sa na tom mali spoločne dohodnúť, či už je to veľká premena alebo len malé zmeny.

Pomocou skriniek opticky oddelíte pracovňu od spálne

Pokiaľ budete kupovať úložné priestory na úschovu rôznych materiálov, ponúka sa rovno dvoje využitie. Ak máte v spálni viac priestoru, tak pomocou skriniek môžete opticky oddeliť pracovný kútik od zvyšku spálne. Pokiaľ zdieľate spálňu s partnerom, získate naviac potrebné súkromie a navzájom sa nebudete rušiť. Ak by vám to však neprekážalo a máte k dispozícii dostatok miesta, práve naopak si obaja môžete vytvoriť svoje vlastné pracovné priestory.

V akých farbách by mala byť pracovňa?

Studené odtiene upokojujú a povzbudzujú k činnosti – vytvorte si svoj pracovný kút v týchto farbách. Tieto odtiene sú doporučované do pracovne podľa Feng Shui. Samozrejme je ale dôležité, aby farebne ladil k zvyšku spálne. Vyzerá dobre, keď zladíte písací stôl aj so zvyškom nábytku, napríklad so šatňou. Aké farby sú vhodné? Modrá podnecuje k produktivite, zelená upokojuje, žltá povzbudzuje a stimuluje intelekt, hnedá je zase symbolom spoľahlivosti. Ak máte svoju obľúbenú farbu, využite ju aspoň na doplnky.

Poriadok na prvom mieste

Aj keď vám v spálni nevadí mierna neorganizovanosť, v pracovnom kútiku by všetko malo mať svoje miesto. Kúpte si preto organizéry a rôzne šuplíky, aby ste zamedzili tomu, že sa vám na stole nakopia veci, ktoré práve nevyužívate. Akurát by vás to rozptyľovalo od práce. Alebo si kúpte stôl, ktorý má priamo nad pracovnou doskou nástavec, na ktorý si pripevníte poznámky, tak aj veci, ktoré chcete mať po ruke.
Väčšina domácich pracovníc sa nachádza v obývacej miestnosti. Ide o celkom rozumný kompromis, ktorý vo väčšine prípad bez problémov zapadá do konceptu moderného bývania, pre niekoho môže byť také miesto stále ešte príliš rušivé – okolo seba máme televízie, prehrávače, gauče. Pre mnohé z tých, ktorí pracujú doma a nemajú možnosť zariadiť si pracovňu v celej miestnosti, je preto najvhodnejším riešením mať svoj kútik v predsieni. Ten sa tu dá totiž dobre zariadiť vďaka pracovným stolom s nadstavcami alebo vďaka nenásilnej priečke, ktorá priestor minimálne vizuálne oddelia od okolia.
Moderné interiéry sú do veľkej miery variabilné a závisí tak väčšinou len na nás, ako s nimi naložíme. Pokiaľ si chcete zariadiť pracovný kút, premyslite, či ho chcete od zvyšku miestnosti opticky a psychologicky odlíšiť alebo či chcete, aby splynul s priestorom a nevyžadoval pozornosť. Jediná správna možnosť zrejme neexistuje – záleží na tom, čo práve vy budete naozaj potrebovať a chcieť. Ak ešte stále váhate či si máte urobiť vo svojej spálni tiež pracovný kút, alebo by ste nemali svoj priestor obmedzovať aj na iné záležitosti, než je relax, tak vám ostáva už len obývačka. Avšak pri prepojení práce so spálňou môžete značne ušetriť miesto v obývačke a hlavne pre hostí, ktorí vás budú navštevovať. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články