• News&Inspirations

aktualizované

Prečo je váš byt menší

To, že máte malý byt, nemusí hneď znamenať, že by tak mal aj vyzerať. Ale zároveň rozumieme, že vybalancovať malý priestor môže niekedy pôsobiť ako až nadľudská úloha. Prečítajte si, či nerobíte jednu z týchto najčastejších chýb, ktoré opticky miestnosť zmenšujú. Pokiaľ áno, prinášame vám tipy, ako to rýchlo napraviť.

Komplet II Flow San remo/Grafit mat zostava nábytku do obývacej izby
Komplet II Flow San remo

Výrazné tapety

Pokiaľ sa rozhodnete pre tapetu alebo aj tmavú farbu, vyberte si k tomu iba jednu stenu. Pri výbere tapiet tiež dbajte na to, aby bol design čistý a jemný, z milióna drobných kvetov vás za chvíľu rozbolí hlava a opticky to priestor zmenší.

Malý koberec uprostred miestnosti

Koberce sú drahé, ale kúpou malého koberca do veľkej miestnosti si skôr uškodíte, než pomôžete. Investujte do kúpi väčšieho alebo si ten malý schovajte do chodby. 


Nedostatok svetla

Väčšina izieb je osvetlená iba jedným svetlom na strope, čo skoro nikdy nie je dosť, a miestnosť tak pôsobí menšia, než v skutočnosti je. Namiesto toho zvoľte tri lampy a rozprestrite ich po miestnosti, svetlo tak totiž dosiahne aj do tmavých kútov a bude sa odrážať od steny. Dobrou voľbou sú tiež zrkadlá, v ktorých sa bude odrážať prírodné svetlo vstupujúce do miestnosti.


Príliš mnoho nábytku

Nahustené kusy nábytku sa v menších miestnostiach nevyplácajú. Uistite sa tiež, že žiadny nábytok neblokuje okna. Keď je pred nimi priestor, opticky tak spojíte interiér s tým, čo je vonku, a vytvoríte dojem väčšej hĺbky a veľkosti. U nábytku vyberajte čisté minimalistické línie, pôsobí to vzdušnejšie. A nebojte sa investovať do väčších kusov.

Všetko spolu ladí

Pokiaľ sa tie rovnaké farby, vzory a látky prelínajú celou miestnosťou, vizuálne všetko splýva v jeden celok. Experimentujte a dodajte element prekvapenia vo forme zaujímavých vankúšov, obrusov alebo záclon. 

Umelý vs. prírodný kameň

V prvom rade si musíte zvážiť, či sa budete obzerať po obkladu z prírodného alebo umelého kameňa. Každý materiál má niečo do seba. Pokiaľ ste odporcami všetkého umelého, je obklad z prírodného kameňa pre vás to pravé riešenie. Musíte ale počítať nielen s podstatne vyššími nákladmi na jeho kúpu, ale aj vyššiu hmotnosť, obzvlášť u hrubších materiálov. A čo sa týka farieb a štruktúr, bude výber menší než v prípade umelého kameňa. Na druhú stranu si u prírodného kameňa môžete byť istí výnimočnou odolnosťou a životnosťou v rade stoviek a viac rokov. Aj esteticky bude prírodný kameň vyzerať ďaleko lepšie než jeho umelý príbuzný. Niektoré obklady z umelého kameňa sú takmer k nerozoznaniu od tých prírodných, ale lacnejší obklad svoj umelý pôvod rozhodne nezaprie. Výhodou je nízka hmotnosť a cena, naviac farby a štruktúry obkladov sú takmer neobmedzené. 

Zrušte kuchyňu

Niekedy vyrieši potrebu ďalšej spálne to, keď sa zruší kuchyňa a k vareniu sa využije časť väčšej obývacej miestnosti. Ak máte kuchynský kút alebo naozaj maličkú kuchyňu, použite namiesto veľkých kachlíkov naozaj malé kachličky. Kuchyňa vám vyrastie pred očami! Niekedy vyrieši potrebu ďalšej spálne to, keď sa zruší kuchyňa a k vareniu sa využije časť väčšej obývacej miestnosti.


Vsaďte na sklo

V malej kúpeľni vždy budete mať pocit väčšieho priestoru, keď nainštalujete sprchový kút s čisto sklenenými stenami. Tapety alebo výmaľba svetlých farieb je jednou z ďalších metód, ako urobiť priestor väčším. Takže ak máte radi farby na stenách, v malých bytoch veľa premýšľajte, prípadne sa im úplne vyhnite.
Pruhy na koberci či podlahe sú síce veľmi výrazný prvok interiéru, ale často ide o skvelé riešení, ako vytvoriť pocit nekonečne širokej či veľmi dlhej miestnosti. Opäť malý trik, ako navodiť pocit priestoru. Drobné predmety a neporiadok jednoducho upracte. Nie je kam? Čo takto využiť napríklad miesto pod detskou posteľou a umiestniť tam zásuvky. Prípadne kúpiť rovno posteľ, ktorá využíva celý priestor pod ňou ako miesto k uskladneniu vecí. Využite každý centimeter. Miestnosti s nižšími stropmi budú vyzerať vyššie, keď zavesíte dlhé záclony a závesy až tesne k stropu a nie len nad okná. Nechajte ich splývať od stropu dole a radosť z pocitu, že je miestnosť vyššia, vás neminie. Veľké šatníkové skrine vstavané do steny miestnosti zožerú obrovský kus miestnosti. Isto, ak nemáte šatňu, nie je takmer iná možnosť, ako ukladať oblečenie. Skúste na niektoré posuvné dvere umiestniť zrkadlo. Odrazy vytvoria pocit, že vaša miestnosť je dvojnásobná.


Výšku doženiete

Ak ste si kúpili alebo si prenajímate byt s nízkymi stropmi, nevadí. Jednoducho len držte nábytok pri zemi! Použite nízky konferenčný stolík, pohovku bez vysokých vankúšov a komodu s troma zásuvkami skôr než skriňu od zeme k stropu. To všetko dodá takému bytu pocit, že sa tu dá dýchať. Malé miestnosti môžu vyzerať priestornejšie, keď vyberiete nábytok alebo aspoň textílie v rovnakom či podobnom tóne, ako je farba na stenách. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články