• Sprievodca

aktualizované

Prečo je výber správneho matraca dôležitý?

Hlboký a zdravý spánok je kľúčový nielen pre naše zdravie, ale aj pre našu každodennú pohodu. V tejto súvislosti je kľúčové vybrať si správny matrac, ktorý poskytne nášmu telu optimálnu oporu počas nočného odpočinku. Matrac priamo ovplyvňuje kvalitu a pohodlie nášho spánku. Nesprávne zvolený model nám môže z dlhodobého hľadiska dokonca uškodiť. Prečo je výber matraca dôležitý?

Následky spánku na zlom matraci

Čoraz viac ľudí bojuje so zdravotnými problémami chrbtice. Cítime bolesť, svalové napätie a dokonca aj chronické bolesti hlavy. Odborníci naznačujú, že príčinou je zvyčajne spánok na zlom matraci. Povrch, na ktorom spíme, ovplyvňuje nielen pohodlie spánku a jeho kvalitu, ale aj po dlhodobom používaní aj naše zdravie. Matrac má najväčší vplyv na regeneráciu našich svalov a relaxáciu kĺbov. Ovplyvňuje, či v ľahu udržiavame optimálnu polohu tela a či v spánku neprijímame neprirodzené držanie tela. Kôli príliš tvrdému matracu je telo stále napnuté. Naopak, ak je matrac príliš mäkký, telo sa doňho ponorí a poloha je neprirodzená. Výsledkom je, že spíme v neprirodzenej polohe, ktorá môže zhoršiť alebo dokonca spôsobiť akékoľvek posturálne chyby.

jak wybrać dobry materac 

 

Zlý matrac a naše zdravie

·        Malátnosť každý deň

·        Problémy s koncentráciou

·        Bolesti hlavy, krku a chrbtice

·        Výskyt chýb držania tela

·        Neefektívny odpočinok

·        Problémy so spánkom, ako je nespavosť

·        Alergie

·        Problémy s obehovým systémom

 zdrowy materac

Aký matrac vybrať?

Existuje mylná predstava, že stačí vybrať tvrdý matrac, aby ste zaistili zdravé podmienky na spánok. Medzitým by mala byť tvrdosť matraca zvolená predovšetkým s ohľadom na hmotnosť užívateľa a jeho výšku. Individuálne preferencie pohodlia spánku samozrejme tiež zohrávajú dôležitú úlohu, ale nemôžu byť jediným rozhodujúcim faktorom. Preto je dobré vybrať obojstranný matrac, pri ktorom je možné vybrať stupeň tvrdosti v závislosti od strany, na ktorej je otočený. Ovplyvňuje to pocit tvrdosti a pohodlia, a vďaka tomu sa jeden matrac dokáže prispôsobiť potrebám človeka akejkoľvek váhy. Ľudia, ktorí sa rozhodnú pre nákup nového matraca, stoja tiež pred dilemou, či zvoliť hybridný model kombinujúci penovú vrstvu a pružiny, alebo matrac vyrobený iba z peny. Tieto dva typy sa líšia prispôsobivosťou na telo, aj keď ich vlastnosti sú relatívne podobné.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články