• News&Inspirations

aktualizované

Prečo mať farebnú kuchyňu?

Prečo mať farebnú kuchyňu? Akú farbu má mať vaša kuchyňa, aby bola skutočne trendy? Jednoznačná odpoveď, ktorá by ukázala na určitý odtieň v nekonečnej škále farieb, bohužiaľ neexistuje. Ani odborníci nemajú jasné v tom, aká farba je práve najviac trendy. Prečo sa volí farba roku a ako to ovplyvňuje interiér?

 Kuchyňa Cuba Libre - Komplet 1 - Kuchynská linka
Kuchyňa Cuba Libre – Komplet 1 
Pojem trendy je vždy trochu vágne, nech už sa týka akejkoľvek módy. Móda a rovnako tak trendy už zo svojej podstaty zaváňajú dočasnosťou. Veď trend strieda trend veľakrát takou rýchlosťou, že niektoré nie je možné zaznamenať, a mnoho módnych výstrelkov býva rýchlo zabudnutých. Inšpirovať sa avšak môžete, to rozhodne na škodu nie je. A až budete vyberať svoju novú kuchyňu, premýšľajte nielen o farebných trendoch, ale tiež o sebe a svojich náladách, o priestore a jeho atmosfére.

Farby, ktoré sa dostávajú do popredia

Dôležitou inšpiráciou býva pre designérov či výrobcov interiérového vybavenia farba roku. Pre každý rok sa vyhlasuje nová farba, ale nie je to také jednoduché. Nejde len o všeobecný výber farby, ale o daný odtieň z palety farieb, ktorý je špecifický hlavne svojim originálnym ladením a kombinovaním. Avšak výsledky naozaj starostlivého skúmania odborníkov nielen na design či architektúru, ale tiež na módu, psychológiu či sociológiu sa u oboch týchto ankiet zvyčajne líši. Odborníci tiež rozhodujú o tom, kde sa bude odtieň farby roku najviac hodiť alebo aké doplnky sú dobrou voľbou pre interiér. 
Farby v sortimentu kuchyne tak silnú váhu nemajú. Farby sa tu síce tiež nosia, ale namiesto oficiálne trendových prírodných a skôr tlmených odtieňov posledných rokov sú to farby výraznejšie, ako môžete tiež vidieť aj pri výraznejšom dekóre nábytku. V kuchyni sa nemusíte báť intenzívnych farieb, v móde je aj výrazná žltá alebo oranžová farba, farby s metalickými odleskami kovu sú tiež pomerne pre mnohé kuchyne dobrým krokom k vytvoreniu moderného interiéru. Na druhej strane sú samozrejme in dekory dreva s prirodzeným vzhľadom a pokiaľ to je možné aj štruktúrou s výraznými prasklinami. Mramorový efekt je veľmi populárny na dekóre nábytku alebo všeobecne v interiéri. 

Dlhodobý trend

Je potrebné avšak poznamenať, že kuchyňa je kuchyňa a striedať jej farebnosť rok čo rok podľa aktuálnych farebných trendov je akesi nepraktické. Vyplatí sa tak zvážiť, či namiesto módnych farieb nezvoliť trvalejšiu hodnotu. Predsa je nadčasovosť taktiež trendom, ktorý úspešne prežíva  veľa rokov. Čo je v kuchyni nadčasové? Ešte stále platí pravidlo, že s neutrálnou bielou nemôžete ani v kuchyni nič pokaziť. Také prevedenie sa totiž jednoducho prispôsobí akémukoľvek štýlu interiéru a je tiež ideálnym základom pre jednoduché zmeny farebnosti stien či farebné doplnky, ktoré môžu byť pokojne vo farbách roka alebo v iných odtieňoch blízkych vášmu srdcu a je možné ich rovnako jednoducho obmeniť. Medzi nadčasové farby, ktoré je možné aj v kuchyni kombinovať, patrí vedľa bielej, tiež čierna, kovová, šedá, drevo a nerez. Dlhodobé trendy sa môžu rýchlo zmeniť na niečo, čo sa vám nebude páčiť alebo pre vás bude pôsobiť rušivým dojmom. Pokiaľ sa ale rozhodnete pre niečo 

Čo sa predáva

Ani tu ale neposkytujeme jednoznačné tvrdenie, pretože sa zdá, že trend nadčasovej bielej v interiéri pomaly zmizne. Pri výbere kuchyne sa tak možno môžete riadiť tým, čo sa práve teší všeobecnej obľube u zákazníkov. Biela je síce stále veľmi populárna, ale vo svete je už druhým rokom cítiť odklon od tejto farby. Podľa módnych trendov sú kuchyne skrátka farebnejšie. V popredí záujmu sa už dlhší čas drží šedá a tmavé farby vrátane hnedej a čiernej. Presadzuje sa viac kovových prvkov, ale mizne hrubší industriálny štýl. Kov sa v bývaní aj v kuchyniach objavuje nielen v podobe doplnkov, je aj priamou súčasťou nábytku. Napríklad ako rámy pre kuchynské skrinky.

Trend individuality

Zrejme najsilnejším trendom, na ktorý nestačia žiadne inštitúcie, žiadne prehlasenie ani iní udávači trendov, je individualita. Urobte si kuchyňu jednoducho takú, aká sa vám páči a aká bude vyjadrovať váš životný postoj, nálady, skrátka osobnosť. Farby sú k jej vyjádreniu ideálnym prostriedkom. Nech je vaša kuchyňa napríklad krikľavo ružová – aj to je dnes samozrejme možné a nikto vás o tom nemôže presvedčiť.

Nebojte sa kombinácií

Otázok, na ktoré musíte poznať odpoveď pri výbere kuchyne, je nepočítane – rozmer, usporiadanie, typ a veľkosť spotrebičov, množstvo úložných priestorov a k tomu sa máte ešte rozhodovať o farebnosti alebo dekore alebo dokonca o povahe povrchov a materiáloch. Matný alebo lesklý? Majú to byť lakované, fóliované, akrylátové alebo nejaké iné dvierka? Keď budete vyberať, nebojte sa kombinácií, napríklad lakované povrchy v akejkoľvek farbe v kombinácií s drevodekorom sú naozaj pôsobivým spojením. Ak budete svojou voľbou stále pochybovať, tak sa zbytočne nikde neponáhľajte. Zvážte svoje možnosti a interiérové vybavenie, prípadne, ako ho môžete zladiť. Ak vám to priestor dovoľuje, tak si môžete vybrať aj farebný dekoratívny nábytok, ktorý určite nebudete mať problém s  výberom dekora. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články