• News&Inspirations

aktualizované

Prečo môžete pridať do svojho interiéru pruhy?

Ako dokážete jednoducho zmeniť nudné neutrále bývanie? Môžete napríklad vyskúšať pridať do svojho interiéru pruhy. Pruhy z interiéru v žiadnom prípade rozhodne len tak nemiznú, skôr naopak. Prinášajú do nich príjemné osvieženie a tak potrebnú vzpruhu. Príliš širokú miestnosť zúži a veľmi úzku naopak o niečo rozšíri, jednoducho sú nielen pekné, ale aj funkčné. O tom, ako ich môžete šikovne použiť sa môžete rýchlo dozvedieť.

 Komplet Luiza - Beton Jasny

Komplet Luiza – Beton Jasny


Nájdete ich na rôznych miestach

Nechýba vám v súčasných neutrálne-minimalistických interiéroch nejaké to oživenie. Odpovedali ste, že áno? Potom skúste vsadiť na staré dobré pruhy. Dá sa povedať, že patrí k tradičným vzorom. Neveríte? Tak sa chvíľku zamyslite a vráťte sa pokojne o sto rokov späť. Čo takto vidieť inšpiráciu aj u komnaty alebo podobnej architektúry? Pruhy sa objavovali na stenách, kobercoch aj na nábytkovom čalúnení alebo si spomeňte na spálne a kuchyne v starých filmoch alebo tradičných rozprávkach. Ktorá chalupa sa teda obišla bez pruhovaného povlečenia alebo iných doplnkov? Z toho plynie, že pruhy prežívajú všetky módne vlny a môžete ich bez obáv pozvať k sebe domov aj tento rok.


Neutrálne pruhy

Pre mnohých interiérových designérov majú neutrály stále hlavnú úlohu. Ale aj pruhy môžu pôsobiť neutrálnym dojmom a dajú nenápadne do minimalistických interiérov. A je v podstate jedno, či ide o tapetu, koberec alebo len o textílie. Dôležité je vybrať pruhy v takých odtieňoch, v ktorých máte zariadený zvyšok miestnosti. Jedným z obľúbených rád je vsadiť na štruktúru. Textílie (či iný materiál) pokojne môžu mať neutrálny odtieň, ale štruktúru na povrchu tvoria pruhy. Tento efekt môžete využiť napríklad aj na obkladačkách v kuchyni či v kúpeľni alebo na podlahovej krytine.

Zmiešané pruhy

Pokiaľ ide o miešanie pruhov, tak sa radšej držte zásady, že menej je často viac. Ak si nechcete doma vytvoriť úplnú divočinu, do ktorej by ste mohli prehnaným pruhovaním ľahko skĺznuť, držte sa jednoducho pri stene. Pokiaľ sú farby pruhovania navzájom kontrastné, snažte sa aspoň o to, aby dokonale korešpondovali s tými odtieňmi, ktoré sa objavujú na ostatnom zariadení. Vyváženosti dosiahnete napríklad tak, že si kúpite pruhovanú deku, na ktorej sa opakujú rovnaké odtiene ako na nábytku.

Rustikálne pruhy

V rustikálnych interiéroch sú pruhy ako doma. A ani ich kombinovanie napríklad s drobnými kvetmi nie je žiadnou novinkou. Pokiaľ však chcete vyskúšať niečo menej zvyčajného, skombinujte ich s veľkými kvetmi. Veľmi módne začínajú byť tiež napríklad tapety, na ktorých jednotlivé pruhy nie sú klasicky jednofarebné, ale každý pruh je tvorený rastlinami alebo inými motívmi. Rozvinutie pruhovaného koberca je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako vniesť pruhy do vášho bytu. Skvele vyzerá napríklad kombinácia pruhov, v ktorých sa odráža farebný odtieň použitý pri výmaľovaní alebo tapetovaní stien.

Pruhované textílie

Pruhy sú jednoducho klasikou, ku ktorej sa vraciame, ale ktorá nás tiež občas omrzí a zatúžime po zmene. Aby tieto výkyvy neboli príliš drastické pre našu peňaženku, je najlacnejšie realizovať tieto premeny pomocou textílií. Takže pokiaľ premýšľate, kam pridať pruhy, idete na to tou najľahšou a najlacnejšou cestou – kúpte si pruhované obrusy alebo uteráky. Ale ani tie, čo práve nepoužívate, neschovávajte do skriniek. Vystavte ich na otvorených policiach v kuchyni alebo kúpeľni a vytvorte si z nich praktickú dekoráciu. Pred pár rokmi by síce šanca na to, že sa stretnete s pruhovanými stenami, bola o niečo vyššia, než je teraz, ale odhovárať si tento praktický nápad nemusíte. Veď práve zvislé pruhy na stenách dokážu vyvolať dojem, že je miestnosť vyššia, zatiaľ čo tie vodorovné miestnosť rozžiaria. A to sa skutočne hodí.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články