• News&Inspirations

aktualizované

Prehľad interiérových štýlov

Materiály, farby, tvar a dezén nábytku a samozrejme tiež kvalita a spracovanie – stačí správne zvoliť a poskladať týchto päť faktorov. Z obyčajnej izby vytvoríte krásny a hlavne štýlový interiér! Prezradíme vám najlepšie typy, ktoré vám pomôžu zistiť, čo je pre vás to pravé.
1. Elegantný interiér
Základom elegantného štýlu je drevo, najlepšie v tmavom odtieni, doplnené bielou farbou. To potom môžete doplniť jednou farbou, vhodné sú zemité odtiene, napríklad varianty hnedej, bordovej, ale aj zelenej či fialovej. U klasického interiéru tiež zabudnite na rôzne „výstrelky“, ako sú sedacie vaky, atypické plastové kúsky a podobne. Naopak siahnite po pohovke, kresle, konfekčnom stolíku, komode a niekoľkých skrinkách. Ak sa rozhodnete oživiť miestnosť dekórom, doprajte si ho napríklad na tapetách či závesoch. Mal by však byť nenápadný, najlepšie tón v tónu.
2. Moderný
Variabilita a jednoduchosť, farby a tiež zastúpenie prírodných materiálov ako vo svojej pravej podobe, tak ako ich imitácie – to sú znaky súčasných moderných interiérov. Keď sa povie, že v miestnosti vládne drevo, nemusí to nutne znamenať, že tu bude zastúpené – vzor dreva sa objavuje na laminátu, keramických obkladoch i fóliách nalepených na dvierkach skrini alebo kuchynských liniek. Vyzerajú rovnako, len viac vydržia a jednoduchšie ich udržujete. Aj keď trendy preferujú lesklé povrchy, nie sú nutnosťou. Naopak. Zaujímavého efektu dosiahnete práve kombináciou lesklých a matných plôch. Z farieb tento štýl doporučuje zvoliť jednu základnú skombinovanú s jedným až dvoma doplnkovými odtieňmi. Farebné trendy sa rok čo rok menia, a teraz platí: Pokiaľ neviete akú zvoliť farbu, vyberte si červenú!
3. Farebný
Ste milovníkom farieb a nepáčia sa vám jednoduché a minimalistické interiéri? Farby, farby a farby! Nestačia vám jeden až tri odtiene? Rozhodnite sa pre všetky! Farby zažili svoj veľký rozkvet už v päťdesiatych až sedemdesiatych rokoch minulého storočia a teraz sa vracajú. Pokiaľ je milujete, doprajte si je. Ale nezabúdajte, že aj tu jedna musí byť základná. Rozhodne to ale nie je biela či iná neutrálna a minimalistická farba. Zabudnite na šedú pohovku a vymeňte ju za červenú, nebojte sa skombinovať modré a fialové ši červené kreslá a to všetko doplňte ďalšími sýtymi a jasnými odtieňmi.

4. Romantický
Biely alebo svetlo krémový nábytok príjemných zaoblených tvarov a k tomu červená, ružová či fialová farba doplnená kvetinovým dekórom – pokiaľ toto všetko spojíte, nie je pochýb, že ste romantická duša a v rovnakom štýle máte zariadené aj svoje bývanie. K nezbitým doplnkom patria aj jemné a splývavé látky, mašle, volány, kryštály alebo mäkký koberec.
 
Komplet nábytku Montana

5. Glamour
Biela a čierna, prípadne doplnené o fialovou – to je farebný základ glamour štýlu. Na luxusu a príťažlivosti mu potom dodáva vysoký lesk nábytku a doplnkov, ktorý je pre neho typický a nezbytný. Preto sa u neho stretnete so striebornými a zlatými doplnkami, zrkadlami a sklom. Prípustný je aj nábytok imitujúci zdobené baroko a rokoko, samozrejme nie v dreve, ale v bielom či čiernom laku.
6. Puristický
Štýlovo čistý, s dôrazom na detail – taký je puristický štýl. Preto nie je divu, že mu dominuje hlavne biela farba, ktorú maximálne doplní drevo a kvalitná prírodná kože. Tento štýl potlačuje farebnosť, množstvo nábytku sa obmedzuje na minimum, ale dôležitá je jeho prepracovanosť, zladenosť a zmysel pre detail. Luster, stojací lampa i pracovní lampička tak nutne musia pochádzať z rovnakej kolekcie, farba prírodnej kože na pohovke je totožná s maľbou stien. Všetko samozrejme býva v prvotriednej kvalite.

7. Škandinávsky
Milujete svetlé drevo a stále ste ho medzi štýlmi nenašli? Jeho čas prichádza v tom škandinávskom štýle. Aj keď vznikol na severu, patrí u nás k veľmi obľúbeným. Jeho typické znaky – teda svetlé drevo, doplnené bielou a prípadne čiernou farbou vyhovujú aj tuzemským no nie práve veľkým bytom. Ďalej platí, že jeho krása je v jednoduchosti, a to nielen v vzhľade, ale tiež v používaní.

8. Vidiecky
New Country alebo tiež New Vintage – to sú označenia práve pre vidiecky interiérový štýl. K nemu potrebujete predovšetkým správne prostredie, ktoré ponúkajú staré domy či chalupy. Základom tohto štýlu je potom drevený nábytok, na náhradky ale zabudnite! Správne by malo ísť o kvalitný a dobre opracovaný masív. K vidieckemu štýlu sa potom výborne hodia aj rôzne historické kúsky, ako sú komody, almary, príborníky – stačí jeden kúsok, ktorý dodá miestnosti šmrnc. Pristanú mu aj doplnky z dreva, prútie či porcelán. Farby voľte v prírodných odtieňoch.
9. Koloniálny
Prírodné materiály, a to nielen drevo, ale aj kože a kožušiny, doplnené paletou farieb od tlmenej zelenej cez hnedú a pieskové farby až po bielu, samozrejme vždy iba v matnom prevedení – to je základ koloniálneho štýlu. Žiadané sú u neho aj rôzne prútené výrobky, ktoré môžete použiť aj menej tradičným spôsobom, než predstavujú pletené kreslá. Čo takto nahradiť klasické rolety tými z tŕstia?

10. Avantgardný
Betón, priznané tehly, atypické kúsky nábytku nielen z plastu, ale aj z nereze oceli alebo dokonca drôtu a vôbec všetkého neobvyklého a netradičného – že si neviete predstaviť takto zariadený interiér? Avantgardný štýl nie je práve rozšírený. Jeho ďalším typickým znakom sú výrazné farby ako červená, bordová, oranžová alebo rôzne kombinácie týchto farieb.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články