• News&Inspirations

aktualizované

Prestavba kuchyne

Najlepšia investícia? Prestavba kuchyne! Kuchyňa je najpoužívanejší priestor vašej domácnosti. A preto by sme sa mali čas od času zamyslieť, či nám jej podoba plne vyhovuje a nie je čas urobiť menšiu alebo väčšiu kuchynskú revolúciu. Ona si to zaslúži a vy takisto. Zamyslite sa, kde trávite doma najviac času?

 Kuchynská linka Amox III Kuchyňa mala

Kuchynská linka III


Praktická kuchyňa

Kuchyňa je v prvom rade pracovnou miestnosťou, a tou najdôležitejšou a hlavné hľadisko pri jej renovácií (či zariaďovaní) je praktická stránka. Všetko ostatné je podružné a najskôr, až si budete istí správnym usporiadaním spotrebičov, pracovnej plochy a skriniek, môžete začať premýšľať o estetickej stránke. Výborným typom pre správne rozloženie pracovnej plochy v kuchyni je tzv. pravidlo zlatého trojuholníku. Jednoduchý koncept vraví, že tri spotrebiče, ktoré najčastejšie používate, by spolu mali tvoriť trojuholník. Je jedno, ako bude trojuholník veľký, či bude rovnoramenný či odvesna bude dlhšia než prepona, to si každý musí vyriešiť už sám podľa svojich potrieb a možností. Je to drobnosť, ale ideálne rozmiestnenie spotrebičov vám vo finále môže pri príprave jedla udrieť veľa krokov a tým aj času a síl.
Nezabudnite ani na ergonomické usporiadanie pracovnej plochy. V poradí za sebou by mala nasledovať ľadnička alebo špajza, umývacie centrum, plocha pre prípravu jedla, varné centrum a plocha pre odkladanie hrncov a pekáčov. Nezabudnite zohľadniť, či osoba, ktorá najviac varí, je ľavák alebo pravák. Poradie by malo sledovať smer za dominantnou rukou.
Keď už sme u spotrebičov, premýšľali ste niekedy nad tým, či vám vyhovuje veľkosť a typ drezu, ľadničky či trúby, ktoré používate? Nehodil by sa vám predsa len drez s odkapávačom alebo dvojdrez? Alebo ste naopak umývacie centrum predimenzovali? A čo ľadnička? Je tá súčasná dostatočne veľká alebo naopak ju máte zaplnenú len do polovičky? Správny výber ľadničky vám môže ušetriť peniaze za energie rovnako ako miesto v kuchyni na dôležitejšie veci.
A čo úložné priestory? Určite váhate nad nedostatočnou veľkosťou kuchyne, ale veľkosť nemusí byť ten hlavný problém. Určite dobre využívate miesto? Čo namiesto jednej rady horných skriniek dať dve a mať ich až k stropu? Do tej hornej dáte veci, ktoré používate menej často. Nehodila by sa vám väčšia špajza? Toto všetko sú veci, ktoré musíte premyslieť, než začnete s výberom typu linky. Vychádzajte z toho, čo doma máte a používate a všímajte si najväčšie slabiny. Tie už by sa vo vašej novej kuchyni nemali opakovať!

Vytvorte si centrum domova

Už dávno bola kuchyňa srdcom domova. V chudších domácnostiach to bola jediná spoločenská miestnosť, kde sa odohrával celý život. Zamyslite sa, či by niečo takého nešlo urobiť aj u vás, pokiaľ vám avšak rodinný ruch pri práci vyhovuje. Dnešné trendy velí, aby kuchyňa, ktorá je súčasťou obytného priestoru bola neviditeľná – a tak kuchynské a obývacie skrinky majú jednotný dekor a voľne prechádzajú jedna do druhej. Designeri dokázali do kuchýň zabudovať toľko skrytých vymožeností, že ich na prvý pohľad nenájdete a nebudú tak rušiť dokonalo upratanú a štýlovú obývačku. Niektoré linky je možné jedným pohybom schovať za vysúvaciu stenu či posuvné dvere.
Ak patríte k tým, ktorým vyhovuje oddelený priestor na varenie alebo u vás nejde spojiť kuchyňu s ďalšími priestormi, zamyslite sa, či by nešiel presunúť do obývacej miestnosti veľký jedálny stôl a v kuchyni nechať len malé sedenie pre raňajky alebo rýchlu desiatu. A zvyšné miesto využiť na pohodlné posedenie s kresielkami pre chvíle, kedy sa musíte otáčať v kuchyni a vaši blízki sa s vami chcú porozprávať. Nech už sa rozhodnete pre kuchyňu izolovanú alebo otvorenú, uvidíte, že s našimi tipmi sa zmení spôsob vášho domáceho života rovnako ako kuchynská práca.

Pre krásnu kuchyňu

Už máte jasné usporiadanie pracovnej plochy, rozvrhnutie aj koncept kuchyne. Teraz teda konečne nastal čas pre výber kuchynských dvierok, spotrebičov, ostatného nábytku a doplnkov. Kuchyňu si zariaďujete na dlhší čas, a tak by ste sa mali vyhnúť módnym výstrelkom, pretože tie budú za tri roky pasé a za päť rokov môže pôsobiť nemoderne. Vsaďte na jednoduchosť a neutrálne farby a svoju túžbu po trendoch realizujte v doplnkoch a farbách na stenách. Oboje je jednoduché zmeniť.
Investície do premeny kuchyne je jeden z najlepších spôsobov, ako zlepšiť svoje bývanie a zvýšiť hodnotu nemovitosti. Avšak najlepšie pridanú hodnotu dobre prevedené premeny kuchyne bude, že sa vám bude lepšie variť a tým možno aj častejšie – po dlhom dni plnom povinností nie je nič lepšieho než dobré, zdravé, s láskou a radosťou pripravené domáce jedlo. Ak si stále s niečim nie ste istí, alebo potrebujete v nejakom smere pomôcť, pokojne sa môžete obrátiť na nás a v prípade nejakých otázok vám radi pomôžeme. Poprípade sa môžete inšpirovať našimi typmi a nahliadnuť do našej širokej ponuky, ktorá je plná zaujímavých kompletov a moderných zostáv. Ak sa už pre nejakú kolekciu ale zostavu rozhodnete, my budeme len radi, pretože nábytok zodpovedá vysokej kvalite a modernému spracovaniu.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články