• Štýle

aktualizované

Pripravte svoje bývanie na jeseň

Pripravte svoje bývanie na jeseň. Zatepľovať je možné rôznymi spôsobmi nielen tak, že zatopíte na maximum. Tak napríklad vankúše majú úžasnú moc. Doladia, spríjemnia a áno, zateplia. Čím viac ich bude, tým lepšie.

Obývacia stena moderná Combo 37 grafit/MDF Čierny lesk moderná Obývacia stena
Obývacia stena moderná Combo 37  

Hlavné je pohodlie

Zvyčajne vankúše nájdeme na sedacom nábytku, nejako sa predpokladá, že doladia a zjednotia farebne interiér, farba vankúša sa už predtým v byte objavila na stoličkách, poličke či aspoň u riadu či ďalšieho bytového textilu. To je v poriadku, vankúš skutočne má tu moc doladiť a tiež za celkom málo peňazí pozmeniť náladu a vzhľad vášho príbytku. Je však mnohostrannejší a jeho pôvodné poslanie je rozmaznávať. Hodí sa pod hlavu aj ako opierka chrbta, k povaľovaniu na posteli, gauči aj podlahe, taktiež k sedeniu, k objímaniu, zahriatiu. A čo vlastne máte proti vankúšom na hranie? Deti sa s nimi môžu tiež vyblázniť alebo ocenia nejakého vankúše v tvare obľúbených postavičiek z filmov alebo prípadne ich môžete využiť ako dekoratívny prvok.

Potlače sú stále populárne

Vankúš by mal niečo vydržať, je preto úžasné, že sa do obľubenosti vrátili praktické potlače s prevážne geometrickými vzormi. Bavlna sa jednoducho udržuje a drobná geometria nejaký ten malý fliak skôr spolu ukryje, než zdôrazní. V obchodoch je rozmanitých potlačí skutočne veľké množstvo, preto máte z čoho vyberať.

Inšpirácia prírodou trvá

Opisovanie tvarov a vzorov v prírode je v podstate základom inšpirácie celej tvorby, nech už ide o krivky, línie, vzory tvorené podľa flóry a fauny. Menia sa postupy a techniky, presné kópie striedajú fantazívne vzory, ktoré už rastliny či zvieracie kožušky len pripomínajú alebo sa objaví naznačenie v geometrických tvaroch, ale prírodný pôvod je zrejmý. Na vankúšoch a ďalších textíliách sa okrem toho stále často objavujú celkom konkrétne realistické podoby nielen zvierat, ale aj ľudí, kvetín a rastlín.

Využite kuchynské ostrovčeky a bary

Pre oddelenie kuchyne od spoločenskej časti je vhodný kuchynský ostrovček zakončený barom. Vu vnútornej časti baru smerom do kuchyne sa môže skrývať úložný priestor, navonok bar pôsobí čisto a pozýva k posedeniu. Tento spôsob oddelenia priestoru má však aj svojich odporcov, ktorí bar nevyužijí a považují ho za zbytočný. Aj tí by si však mali uvedomiť, že optické oddelenie kuchynských a spoločenských priestorov interiéru výrazne prospeje, a skúsiť niektorú ďalšiu variantu.

Ďalším trikom je umiestnením sedačky do priestoru chrbtom ku kuchyni a čelom do relaxačnej časti miestnosti. Na to je potrebné myslieť už pri výbere sedačky. Musí mať pohledová záda a ideálne je, pokiaľ má vzadu integrované police a ďalšie úložné priestory. Deliacim prvkom môže byť aj komoda s kvetinami alebo inými dekoraciami. Kvetiny je možné obmeňovať podľa sezóny a obývací priestor tak s každým ročným obdobím môže mať novú tvár.

Koberce miestnosť zútulnia

Jednotlivé zóny je dobré vymedziť tiež rôznymi kobercami či vankúšmi. Pod jedálnym stolom je koberec praktický, pretože obmedzuje zvuk pri posúvaní stoličkou, ale musí byť jednoduchý na údržbu. Do relaxačnej zóny sa naopak hodí koberec mäkký s dlhými chlpmi, ktorý s niekoľkými vankúšmi môžu slúžiť k posedeniu a leňošeniu.Jednoducho sa tak malá obývačka premení na priestor, v ktorom si môže pohodlne leňošiť celá rodina či skupina priateľov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články