• News&Inspirations

aktualizované

Prostriedky na umývanie nábytku

Lesk na nábytku je krásny, odráža svetlo a zdobí, ale tiež veľmi chúlostivý a jeho údržba môže byť zradná. Použitím nevhodného čistiaceho prostriedku ho môžeme nenávratne zničiť alebo prísť o jeho najcennejšie vlastnosť. Poradíme vám, ako tieto povrchy udržovať, aby nám dlho slúžili a zostali krásne.

Fóliové dvierka nemajú radi ocot ani alkohol

Obľuba fóliových dvierok vychádza z kombinácie ich nízkej ceny, dlhej životnosti a širokej škále vzorov a farieb na trhu. Pri nákupe bývajú zaobstarané modrou alebo priehľadnou fóliou, ktorá ich má chrániť pred poškodením pri preprave, manipulácií a montáži. Z toho dôvodu fólii nedávajte dole pred dokončením montáže celého kusu nábytku. Nie každý vie, že po jej odstránenie by sa povrch nemal aspoň štyri týždne vôbec čistiť ani umývať.
Pre bežné čistenie potom v žiadnom prípade nepoužívajte prostriedky, ktoré obsahujú aromatické uhľovodíky, estery, ketóny, halogénované hydro-karbonáty alebo alkohol v koncentrácií nad 25 %. Poškodiť lesklý povrch môžu tiež detergenty na báze octu alebo abrazívnych prostriedkov, ktoré by mohli spôsobiť poškrabanie lesklého povrchu. Umývajte ich teplou vodou a jemnou handrou alebo špeciálnou auto utierkou napustenou roztokom, ako je napríklad Sonax Clean alebo Drive.

Akryláty radšej impregnujte

Akrylátové povrchy sa chvália elegantným designom a oslnivým leskom, ale tiež vysokou odolnosťou a zdravotnou nezávadnosťou. Rovnako ako fóliové aj akrylátové dvierka bývajú pri predaji potiahnuté ochrannou fóliou, ktorá by sa nemala dávať dole pred dokončením montáže. Po daní dole fólie sa doporučuje ich povrch impregnovať pomocou bavlnenej handry s antistatickým prípravkom Pronto a nechať 14 dní tvrdnúť. Akrylátové povrchy sa totiž vyznačujú prirodzenou pórovitou štruktúrou a antistatický sprej sa do týchto pórov dostane a kompletne ih uzavrie. Vďaka tomu je lesklý povrch po stvrdnutí omnoho odolnejší voči mechanickému poškodeniu.
Bežné čistenie akrylátových povrchov sa opäť prevádza antistatickým sprejom (Pronto) a mäkkou bez švovou bavlnenou handrou. V žiadnom prípade sa na ne nepoužívajú abrazívne prostriedky, nevhodné sú aj saponáty, čističe na báze alkoholu alebo rozpúšťadiel, ako toluén, acetón či benzín.
Na rozdiel od väčšiny ostatných lesklých povrchov je možné pri ľahšom poškrabaní deťmi či domácimi maznáčikmi opraviť. Napríklad T.acrylic má hrúbku 1,4 mm, ktorá je plne prefarbená, takže pri bežnom poškodení nedôjde k žiadnemu narušeniu spodnej vrstvy či zmene farebnosti. Výrobcovia často predávajú sady na opravu týchto povrchov v domácich podmienkach, s ktorými to sami ľahko zvládnete.

Na striekaný lak funguje mydlová voda

Lakovaná úprava nábytku sa pre svoju odolnosť voči vlhku či vysokým teplotám často používa v kúpeľniach a kuchyniach. K čisteniu lakovaného lesku sa používa vlhká utierka či hubka, pre väčšiu účinnosť môže byť napustená mydlovou vodou alebo bežnými saponátmi. Ani v ich prípade sa nedoporučuje čistenie pomocou abrazívnych prostriedkov, ktorých použitie môže mať za následok vznik škrabancov alebo agresívnych chemických prostriedkov, ako sú čističe s obsahom alkoholu, acetónu alebo benzínu, ktoré môžu spôsobiť stratu lesku alebo dokonca nežiadúce farebné zmeny povrchu. Pri poškodeniu či poškrabaniu laku je možné ho opraviť leštením, ale to nezvládnete v domácich podmienkach. Zmeny farebnosti a iné poškodenia spôsobené nevhodným použitím chemických prostriedkov bohužiaľ opraviť nejde.

Na sklo stačí voda

K čisteniu skla si vystačíte s horúcou vodou a utierkou z mikro-vlákna, ktorá zachytí špinu a baktérie. Do vody môžete pridať niektorý z prípravkov na umývanie skla, a potom leštiacim prípravkom sklo pekne nablýskať. Keď bude prostriedok obsahovať alkohol, uľahčíte si prácu a efekt bude stáť za to. Ak máte v obľube čistenie skla saponátom, pridajte ocot, ktorý zabráni vzniku šmúh.

Chrómová úprava nemá rada vodu

Kľuky a kovanie často mávajú povrchovú úpravu v lesklom chróme. Malé škvrnky na povrchu sú spôsobené vodou, preto je dobré ich vždy utrieť do sucha. V prípade drobného pošpinenia povrchu postačí obyčajná guma, s pomocou ktorej je možné škvrny jednoducho vygumovať. Pre dokonalé vyleštenie je najlepšou voľbou čistiaci prostriedok Sidol. Ten jednoducho nanesiete na povrch kľuky pomocou suchej handry, zotriete a vaša kľuka bude vyzerať ako nová.

Ako na mosadz?

Mosadzné kovanie si zachová pôvodný lesk pri ošetrení Sidolom. Mnoho ľudí si však kovanie z leštenej mosadze vyberá práve preto, že tento materiál prirodzene starne a dozrieva, čo sa prejavuje pozvoľným zmatnením pôvodného vylešteného povrchu. Pri bežnom používaní tak kľuka postupne získava pôsobivú patinu a lesk ponecháva iba v miestach pre dotyk ruky. Nech už zdobí váš nábytok v podobe fólie či laku, skla, kovu či akrylátu, nezabudnite sa pri jeho používaní a údržbe vždy riadiť pokynmi výrobcov, ktoré zaručia, že si zachová svoj krásny vzhľad. Pri starostlivosti o nábytok a váš interiér dbajte hlavne na kvalitu prostriedkov, ktoré budete používať a tiež na pravidelnosť vašej starostlivosti, čo sa týka predovšetkým natierania alebo leštenia.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články