• News&Inspirations

aktualizované

Ratan a jeho prepojenie

Prineste z pôdy ratanové kreslá a koše. Ratan je znovu v móde! Možno máte ratan spojený s predstavou dávno zabudnutého nábytku niekde vzadu na pôde, možno ho poznáte skôr ako nábytok z exteriéru. Viacmenej ratan sa stáva znovu veľmi módnou záležitosťou a vracia sa späť aj do moderných interiérov.

Komplet Astro - stôl + 4 stoličky
Komplet Astro – stôl + 4 stoličky

Comeback ratanu

V 70. rokoch minulého storočia by ste len ťažko hľadali domácnosť, kde by nebol aspoň luster, lampa či kresielko vyrobené z ratanu. Časom ho však vystriedali iné materiály a jeho popularita postupne zoslabla. Dá sa povedať, že z interiéru na čas celkom zmizol. Občas ste mohli vidieť zabudnutý stolík či kreslo niekde na terase alebo v zimnej záhrade. V súčasnej dobe však tento materiál zažíva veľký boom a nechýba na žiadnej prestížnej výstave bytového designu ani v štýlovom interiéri, ktorý je dielom niektorého zo svetoznámych architektov.

Umocní romantickú atmosféru v obývačke aj kúpeľni

Z jemných prúžkov ratanu, ktoré sú navzájom prepletené, sa vyrábajú tienidlá lustrov a lámp, taburety, malé stolíky, koše, pohodlné kreslá a dokonca aj pohovky. Predný interiéroví designeri sa zhodujú na tom, že trocha naturalizmu s tropickým nádychom ozvláštni každý priestor.
A kam sa teda hodia? Zvlášť pokiaľ si potrpíte na interiér s romantickými prvkami, bude sa vám hodiť ratanové kreslo doplnené vankúšmi s kvetinovou potlačou. Do obývačky, ktorá je zariadená v škandinávskom štýle, môžete pridať k ratanu kožušiny. V detskej izbe sa nestratí ani závesné vajíčko, nejaký stolík, a v kúpeľni môžete usporiadať kozmetické drobnosti do pekného ratanového košíka.

Od prírodného k umelému

Hovoríte si, či sa máte rozhliadnuť po pôde a vytiahnuť staré ratanové kreslo, keď máte rýdzo moderný interiér? Odpoveď nie je tak jednoznačná. Skôr sa totiž používal predovšetkým ratan prírodný, ktorý bol síce pekný, ale tiež nepoddajný a zle sa udržoval. Takže nejde o to, že by sa ratanové kreslo do moderného interiéru nehodilo, ale skôr o to, že už možno sa nebude môcť zrenovovať. Teraz je preto obľúbenejší umelý ratan, ktorý je stálofarebný, pružný, trvanlivý a nevyžaduje žiadnu zvláštnu údržbu. Hoci to zatiaľ príliš nevyzerá, pohľad do kalendáre nám neúprosne potvrdzuje, že zima sa blíži. Preto rýchlo využite posledné pekné dní a poriadne skontrolujte okná a dvere na balkón. Poradíme vám, na čo sa musíte zamerať. 
Výberom ratanu neurobíte žiadnu chybu ani pri zohľadnení jeho starostlivosti. V našej ponuke sa môžete stretnúť tiež s ponukou ratanového nábytku do záhrady, ktorý predstavuje najmä stoly a stolovacie súpravy na sedenie. Môžete sa tiež inšpirovať výberom nejakých kompletov do obývacej miestnosti alebo do kuchyne. Stoly z ratanu pôsobia moderne a vkusne za každých podmienok. Okrem toho sa môžete tiež sústrediť na výber zostavy skriniek, ktoré môžete potom doladiť spolu s ratanovými doplnkami alebo stolom, ktorý ma nohy vyrobené z ratanu. Výberom sa môžete inšpirovať práve u nás! 

Tesnenie namažte olejom

Ďalším rizikom, ktoré číha v zime na vaše okná, je zamrznutie okenného tesnenia. K tomu môže dôjsť pomerne jednoducho, najmä počas obdobia, kedy klesajú teploty pod bod mrazu. Obrana je pritom pomerne jednoduchá. Stačí, keď teraz na zimu okná poriadne umyjete a tesnenie potom potriete kvapkou oleja, ktorý zaistí jeho elasticitu.

Nevetrajte len tak

Predtým, než prídu prvé mrazy, by ste si rozhodne mali ujasniť, ako v zimnom období správne vetrať. Vetranie totiž okrem toho, že privádza čerstvý vzduch do interiéru a zaisťuje tak zdravé klíma a príjemné životné podmienky, ale tiež reguluje vlhkosť, ktorá pomáha zabraňovať vzniku vodného kondenzátu a plesní.
Počas topnej sezóny preto zabudnite na vetranie pomocou ventilačky. Zásadne počas chladných mesiacov vetrajte tak, že otvoríte všetky okna a balkónové dvere naraz, a to iba na dve až tri minúty. Steny miestností sa tak nestačia ochladiť a vzduch sa potom rýchlejšie ohreje. Naviac je to efektívny spôsob vetrania, ktorý zaistí minimálny straty tepla a ušetria náklady na topenie.

Ako na údržbu balkónových dverí

Podobne ako okná vyžadujú aj hliníkové či plastové dvere na balkón pred zimou určitou revíziu. Všimnite si pritom hlavne, či idú dvere bez problémov otvoriť a zavrieť alebo nedrhnú. Pokiaľ zistíte opak, došlo pravdepodobne k zaveseniu dverného krídla. V takom prípade ho je potrebné nastaviť, a to na spodnom lebo hornom pántu, ktoré umožňujú nastavenie v rôznych smeroch. Návod na nastavenie by ste mali získať od dodávateľov. Pokiaľ ho nemáte, určite nebude ťažké ho získať. Potom už by zariadenie balkónových dverí s pomocou vhodne tvarovaného imbusového kľúča nemalo byť pre vás problém a mali by ste to zvládnuť počas pár minút. Môže sa tiež stať, že dvere zle tesnia a krídlo nedolieha k rámu. V takom prípade sa dá nastaviť kovanie nastavením uzavieracích otvorov. Potrebné náradie podobne ako návod získate v rámci zákazníckeho servisu tiež od dodávateľov. Pokiaľ budete dodržovať vyššie spomínaná doporučenie, tak vám v zime okná ani dvere dovnútra určite ťahať nebude.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články