• News&Inspirations

aktualizované

Retro atmosféra v kuchyni

Kto tvrdí, že v malej obývacej miestnosti vám nemôže byť dobre, nevie, o čom skutočne hovorí. Aj malá obývačka vám totiž môže poskytnúť príjemné útočisko a zaistiť dokonale útulný kúsok bývania. Pozrite sa, ako jednoducho môžete oboje dosiahnuť!

Obývacia stena moderná Combo 34 Biely/MDF Biely lesk moderná Obývacia stena
Obývacia stena moderná Combo 34 

V malej obývačke nemôžete mať všetko, čo by ste si v ňom možno mať priali. O veľkých kusoch nábytku alebo obrovskej sedačke nemôže byť ani reč. Aj napriek tomu sa v nej ale môžete cítiť veľmi dobre. Naša rada? Zamerajte sa na farby a drobné vychytávky!

Aby z obývačky nebola temná a chladná izba

Úplným základom, ako z miestnosti vytvoriť peknú obývačku, a nie tmavú neútulnú miestnosť, je dostať do nej skutočne veľa svetla. Denné svetlo, ktoré dovnútra preniká oknom, je potrebné podporiť svetlou výmaľbou. Netrápi vás malá obývačka, ale malá spálňa? Máme pre vás rady a vychytávky do malej spálne: poschodie na spanie a veľa svetla.

Môže ísť o klasickú a nadčasovú bielu, ale pokiaľ vám príde príliš strohá, pokojne si vyberte svetlý odtieň iné farby – napríklad žlté alebo oranžové. Akonáhle na tieto dve farby v správnom odtieni dopadnú slnečné lúče, budete mať v obývacej miestnosti také súkromné slnečné lázne. S tmavými a sýtymi farbami v malom priestore skutočne šetrite. Môžete s nimi vytvoriť kontrastujúce prvky, napríklad línie na stenách, ale buďte opatrní, dá sa to s nimi jednoducho prehnať.

Dajte v interiéri šancu netradičným farbám: Čiernej, ružovej, neónovej. Nakoniec neopomeňte ani vhodné osvetlenie, ktoré je rovnako dôležité – okrem hlavného svietidla na strope pridajte napríklad aj nejakú tu bodovku alebo lampičku ku gauču či kreslu

Vychytávky, ktoré do malej obývačky potrebujete

Malé obývacie miestnosti sa zvyčajne nachádzajú v malých bytoch, takže často slúžia ako viacúčelové miestnosti, napríklad ako obývačka + spálňa alebo kuchyňa či pracovňa. Nech sú také prevedenia aj moderné, nezabudnite na aspoň decentnéoddelenie jednotlivých zón, napríklad farbami alebo priečkami. Využiť k tomu môžete aj nábytok. Viete, že napríklad správne natočený gauč dokáže zázraky? Aj do malej obývačky patria vankúše! Urobia parádu a budú vás hýčkať. Kto? Vankúše! Ďalším skvelým výtvorom je viacúčelový nábytok. Skvelým príkladom za všetky je napríklad gauč, ktorého spodná časť slúži ako úložný priestor. Ten môže v konečnom výsledku zahŕňať viac kusov nábytku – napríklad aj konferenčný stolík.Skládací nábytok je takmer nezbytností, teda aspoň pokiaľ k vám čas od času zavítanávšteva. Nechať polovicu hostí sedieť na zemi nie je úplne najlepšie, takže sa vám budú hodiť napríklad skladaciestoličky – tie môžete využiť aj v kuchynke, ktorú určite tiež nemáte najväčšiu.

Tu hrajú úlohu police

Do malých priestorov sa všeobecne nehodí dávať mohutný vysoký jednolitý nábytok. Lepším riešením je nízka stena pod televíziou a potom police, aj v niekoľkých radoch. Nainštalovať ich môžete pokojne až k stropu – aspoň tak využijete aj ten priestor, ktorý by inak zostal prázdny. 

Povedzte nie záclonám!

Záclony majú svojich zastancov aj odporcov. Docela isté je to, že do malých obývačiek sa záclony a mohutné závesyveľmi nehodia. Skúste namiesto nich dať jednoduché rolety alebo len žaluzie do okien. Izba potom bude pôsobiť vzdušnejšie.

Naozaj ich potrebujeme?

Aj malá obývačka môže byť dokonalá. Nebojte sa malého priestoru. S niekoľkými jednoduchými trikmi z neho vykúzlite perfektné miestečko pre vlastný odpočinok aj pre návštevy. Dajte si pozor na farby, dostatok svetla a praktické kúsky nábytku a všetko bude úplne v poriadku.

Všeobecne platí, že do malých miestností sa hodia svetlé farby. Pokiaľ ste skeptickí voči bielej, nezúfajte, nemusí ísť priamo o ňu. Vybrať si môžete svetlý odtieň akejkoľvek farby, pokojne svoje obľúbené. Voľte ho však veľmi obozretne. Tiež si vyberte inú farbu pre steny a inú pre strop – aj to aspoň trochu oklame vaše oči a vy budete mať dojem, že je miestnosť trochu väčšia.

Ukládejte pokojne až k stropu

Do malej kuchyne veľkú linku nedáte, ani keby ste sa sebaviac snažili. Riad a všetky veci, ktoré skutočne potrebujete, ale nemusíte ukladať len do nej. Využite steny a zaobstarajte si poličky, na ktorých časť týchto vecí uložíte alebo zavesíte. Tiež doporučujeme ukladať veci od linky až k stropu, pretože len tak docielite toho, že nebudete musieť nechávať čokoľvek v ďalších skrinkách na zemi a tým si ušetríte svoj priestor. 

Dvierka majú neobyčajnú úložnú moc

Aj dvierka od skriniek sa dajú využiť ako úložný priestor. Môžete sem bez obav prirobiť korienky alebo iné drobnosti, bez ktorých sa nezaobídete. Opäť tým ušetríte niekoľko centimetrov, ktoré vašej kuchyni pridajú nielen na priestoru, ale na jej celkovom vzhľade ako takom.

Nábytok majte, len keď ho skutočne potrebujete

V moderných malých kuchyniach už nie sú výnimkou sklopné kúsky nábytku, obzvlášť potom stôl. Ten jednoducho odklopíte od steny len vtedy, keď na neho chystáte jedlo alebo keď ho potrebujete využiť ako pracovnú plochu. Skvelo využijete aj skladacie stoličky. Nedá sa na nich síce pohodlne sedieť hodinu, ale to asi ani neplánujete.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články